A rovat kizárólagos támogatója

A Kelet-Ázsiai származású cseresznye garnéla (Neocaridina denticulata) első hazai természetes vízi előfordulásáról számolt be egy friss tudományos közlemény.

A Kelet-Ázsiai származású cseresznye garnéla (Neocaridina denticulata) első hazai természetes vízi előfordulásáról számolt be egy friss tudományos közlemény.   Vagy itt:  cseresznye garnéla tanulmány (1,14 MB pdf.)

A mintavételek alapján – amelyben Dr. Farkas Anna, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársa is részt vett – a garnélafaj sikeresen megtelepedett a Miskolctapolca melletti természetes termálforrásban és ennek kifolyójában. Még nagyobb kockázatot jelent, hogy egyedei a Hejő-patakból is előkerültek, ami arra utal, hogy az eredetileg trópusi faj alkalmazkodhat az alacsonyabb és ingadozó vízhőmérséklethez, estlegesen invázióssá válva pedig a természetes vízi életközösségekben károkat okozhat.

cseresznye garnéla (Neocaridina denticulata) immár hazai példányaicseresznye garnéla (Neocaridina denticulata) immár hazai példányai

A cseresznye garnélát, mint népszerű akváriumi fajt, nagy valószínűséggel akvaristák telepítették a termálforrásba, valamint a kifolyójába, nem is sejtve tettük lehetséges kedvezőtlen következményeit.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás