A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatát – derült ki egy kínai tanulmányból.

A Liaoning tartománybeli Senjangban működő First Hospital of China Medical University szakemberei úgynevezett eset-kontroll vizsgálatot végeztek három helyi kórházban a 2009 júniusa és 2011 novembere közötti időszakra fókuszálva. Egy ilyen retrospektív vizsgálat során a kutatók a múltba visszatekintve keresik a relatív kockázatot egy bizonyos tényezőnek való kitettség és egy következmény között.

Az Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban publikált tanulmány 833, kolorektális rákkal küzdő páciens, valamint a kontrollcsoportot alkotó, 833 egészséges önkéntes bevonásával készült. Az alanyoktól élelmiszerfogyasztási kérdőívek, valamint személyes interjúk révén nyertek demográfiai és táplálkozási adatokat. Az eredmények szerint azoknál, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak hagymaféléket, 79 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki vastag- és végbélrák, mint azoknál, akik a legkevesebbet ették a hagymákból. A kutatók szerint minél nagyobb a bevitel, annál nagyobb a védettség a kolorektális rákkal szemben.

A fokhagymafogyasztás és a rákkockázat közötti összefüggés ugyanakkor nem volt jelentős a disztális részen kialakuló bélrák esetében.
 

A tanulmány szerint a jótékony hatás akkor figyelhető meg, ha valaki évente nagyjából 16 kilogrammnyi vagy naponta 50 grammnyi hagymafélét eszik meg. A kutatók rámutattak, hogy az elkészítési mód is befolyásolhatja a hagymák tápanyagértékét. A friss fokhagyma összezúzásával megmaradnak, a hagymák felforralásával azonban részben odavesznek a hasznos tápanyagok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás