A rovat kizárólagos támogatója

Pankucsi Zoltán személyében új igazgatósági elnöke van az állami kukaholdingnak, de az egykori helyettes államtitkár mellett az igazgatóságban régi fideszesek is helyet kaptak – tudta meg a Napi.hu.

Új igazgatóság és felügyelőbizottság gyürkőzhet neki a szemétkáosz megoldásának az állami kukaholdingnál, ugyanis Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Pankucsi Zoltánt nevezte ki az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnökének február 8-tól – az erről szóló bejegyzések március 6-án jelentek meg a cégadatbázisokban – írta a Napi.hu.

Az igazgatóság elnöki tisztét tavaly június 23. óta Gyalog Gábor látta el, az ő neve már nem is szerepel a kukaholding vezetői között.
Bőven lesz feladata Pankucsi Zoltánnak, hiszen a kukaholdingnak gyakorlatilag a 2016-os megalakulása óta folyamatosan gondjai vannak a hulladékdíjak beszedésével vagy a szemétszállító cégek költségeinek fedezésével. Az új igazgatósági elnök a Deloitte Magyarország egyik igazgatója volt 2016 szeptemberétől 2018 decemberig, idén januárban pedig saját céget alapított Valóságkutató Kft. néven. Három és fél évig a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkári pozícióját töltötte be, továbbá tagja volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítását előkészítő munkacsoportnak is. Első munkahelye a Pénzügyminisztérium számviteli főosztálya volt, majd szakmai menedzserként dolgozott az Ernst & Young Könyvvizsgáló Kft.-nél. A Nemzetgazdasági Minisztérium számviteli és szakképzési főosztályának vezetését 2010-től látta el.

Az igazgatóság tagja lett még Búsi Lajos, aki a Földművelésügyi Minisztériumban volt korábban zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkár, de 1990 óta tagja a Fidesznek, parlamenti képviselő is volt.

Szintén új tagja az igazgatóságnak Dukai Miklós (egykori fideszes szentendrei önkormányzati képviselő), aki a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára volt, de 2006-ban a Valton Security őrző-védő társaság irodavezetőjeként is dolgozott, korábban ügyvédjelöltként pedig a Papcsák ügyvédi irodában.

Kazella Zsolt szintén a kukaholding igazgatósági tagja lett, aki korábban a Hungexpo Zrt.-ben és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-ben volt vezető tisztségviselő.


Most akkor hogy is van ez a hulladékos rezsicsökkentés?

Most akkor hogy is van ez a hulladékos rezsicsökkentés?

Tovább lapátolja Orbán a milliárdjainkat a kukaholding nevű állami közpénzégetőbe. Az viszont nem derül ki, mire kapja az állami kukacég az újabb milliárdokat – írtuk 2018. december 18-án.

Újabb 5 milliárd forint közpénzt folyósít a kormány – személyesen Orbán Viktor – az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodó és Vagyonkezelő Zrt. „finanszírozási helyzetének rendezésére” – derül ki a tegnap délutáni Magyar Közlönyből. A forrás 4,66 milliárd forint erejéig az állami cégek felett álló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egyéb működési célú kiadási, 340 millió pedig az MNV ingatlanberuházási kerete.


Legutóbb Székely László ombudsman vizsgálatából derült ki, hogy az állami kukaholding hosszú időn keresztül nem tett eleget a jogszabályi feltételeknek, azaz a negyedévenkénti számlázási kötelezettségének, ennek okáról és következményeiről pedig nem adott tájékoztatást az ingatlanhasználóknak. Jelentős késéssel és közel egyszerre érkeztek meg például Geszten a 2017-es évre vonatkozó szemétszállítási díj számlák, ezek kifizetése aránytalan terhet jelent a településen élőknek – panaszolta egy beadvány szerzője az ombudsmannak.

Személyes behajtás

A kukaholding szerint azonban minden rendben van a számlákkal. Tavaly decemberben jelentette be az állami társaság, hogy megkezdte az utolsó negyedéves, illetve elmaradt szemétszállítási számlák kiküldését az ügyfeleknek. Minden ügyfélnek kamatmentes részletfizetési kedvezményt biztosít a visszamenőleges számlák kifizetésére. A szekszárdi központú Alisca Terra Kft. nevű önkormányzati hulladékszállító cég pedig most márciusban értesítette a lakosságot, hogy a kukaholding a szemétdíj beszedésére a Felsőszentiváni Plusz-Profit Bt. hátralékkezelő munkatársait bízta meg, akik személyesen keresik fel az ügyfeleket.

A Világgazdaság írta meg elsőként, hogy a szemétdíjak beszedésére létrehozott állami cég a 2016-os veszteségénél bő kétszer nagyobb, 3,6 milliárd forintos mínusszal zárta az évet. A cég eredménytartaléka így mínusz 2,4 milliárdról mínusz 8,3 milliárdra romlott. A mérleg leadása után szinte a teljes addigi menedzsmentet kirúgták az NHKV-tól – értesült a 24.hu.


Lefejezték a kukaholdingot

2 év alatt 9 milliárdos veszteséget hozott össze a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Az ügy pikantériája, hogy Weingartner Balázs, a kukaholding korábbi igazgatósági elnöke az új kormány innovációs minisztériumában fenntarthatóságért felelős államtitkáraként felügyeli a céget.


Menesztették többek között Kántor Miklós gazdasági igazgatót és helyettesét, a jogi igazgatót, valamint Ferencz Kornél vezérigazgatói főtanácsadót is. Költségvetési forrásból pedig újra és újra milliárdokat kell átcsoportosítani a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásához: a kormány tavaly októberben az NHKV tőkehelyzetének rendezésére 26,4 milliárd forintot szavazott meg a költségvetésből. Decemberben pedig újabb 5 milliárd forintot kellett átcsoportosítani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás