A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ideiglenes megállapodást ért el az Európai Parlament és az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa az unió LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program finanszírozásáról, így az az unió következő, 2021–2027-re szóló, hosszú távú költségvetésének részét képezheti.

Mint az Európai Bizottság közleményéből kiderül, a finanszírozás elsősorban a környezetvédelemre és az éghajlatváltozás mérséklésére koncentrál azáltal, hogy az energiahatékonyság fokozásával és a megújulóenergia-használat arányának növelésével támogatja a tiszta energiákra való áttérést.

Ez a program lesz az egyik olyan eszköz, amely lehetővé teszi az unió számára éghajlat-politikai célkitűzéseinek megvalósítását és az arra irányuló törekvést, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon.

A 2021-től érvényes költségvetésből a jelenlegi javaslat szerint az unió a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni fellépések támogatására a LIFE-program keretében 5,4 milliárd eurót (egy euró mintegy 320 forint) szándékozik biztosítani. Ez 1,9 milliárd euróval haladja meg a 2020-ig érvényes költségvetésben szereplő tételt.

Az új, 2021 után érvényes LIFE-program fő elemei között szerepel a körforgásos gazdaságra való átállás támogatása és az éghajlatváltozás fokozottabb mérséklése, a víz és a levegő minőségének védelme és javítása, valamint az EU 2030-ig szóló éghajlat- és energiapolitikai keretének végrehajtása és az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás értelmében vállalt uniós kötelezettségek teljesítése.

Emellett az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap a tiszta energiákra való áttérés támogatása, illetve a természet és a biológiai sokféleség megóvása.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás