A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Most készül a jogszabálytervezet, amely szigorúbban büntetné a jelenleg szabálysértésnek számító illegális hulladékkihelyezést. Erről Palkovics László beszélt a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemléletformáló kampány mai megnyitóján.

A miniszter hozzátette, az idei önkéntes szemétszedési akció lesz az eddigi leghosszabb, ugyanis március 18-tól 24-ig tart. Az idén 8. alkalommal megrendezett eseménysorozaton 3240 helyszínen több mint 240 ezer önkéntes vesz részt.

Palkovics László szerint a szemetelés egyik oka a kereskedelemben használt túl sok csomagolóanyag, ezért a kormány a következő időszakban azon dolgozik majd, hogy ezeket az anyagokat betétdíjassá tegye. Mindez alátámasztja, hogy a környezetszennyezés elleni küzdelemben a vállalati szereplőknek, a gyártóknak is fontos szerepük van.

Palkovics László szólt arról is, hogy a kormány idén 240 millió forintos pályázatot írt ki az önkormányzatok számára az utak mentén, város szélén elhagyott illegális szemétlerakók felszámolására.

Nagy István agrárminiszter elmondta, az állami erdőgazdaságok évente több mint 100 millió forintos nagyságrendben költenek az illegálisan lerakott kommunális, zöld és ipari hulladékok felszámolására, az erdők tisztán tartására. A minisztérium kezdeményezi, hogy a kerületvezető erdészek hatósági jogkört kapjanak, ugyanis ezáltal 1108 erdész tudna a rajtakapott illegálisan szemetelők ellen hatóságilag fellépni.

Nagy István szerint, a hulladék keletkezése, tárolása, feldolgozása, valamint ártalmatlanítása, „azaz a hulladékkérdés korunk globális környezeti problémája”. A probléma megoldását pedig az alapoknál, az emberek látásmódjának a megváltoztatásánál kell kezdeni. Mint mondta: „a lakosságnak meg kell értenie, hogy minden döntés, amit fogyasztóként hoznak hatással van a környezetünkre”.

A szemléletformálásban fontos szerepe van az országban működő 10 nemzeti park igazgatóságnak is, amelyek feladataik ellátására az Agrárminisztériumtól évente közel 100 millió forintot kapnak, ennek köszönhetően ezek az intézmények ismeretterjesztő, környezeti nevelési programjaikkal évente mintegy 200 ezer embert érnek el.

Megjegyezte, ugyanakkor a szemléletformálás egy hosszú távon eredményes folyamat, az illegális szemétlerakók kérdésében azonban gyors megoldásokra van szükség. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az állami erdőgazdaságok évente több mint 100 millió forintos nagyságrendben költenek az illegálisan lerakott kommunális, zöld és ipari hulladékok felszámolására, az erdők tisztán tartására.

Nagy István kiemelte, a minisztérium kezdeményezi, hogy a kerületvezető erdészek hatósági jogkört kapjanak, ugyanis ezáltal 1108 erdész tudna a rajtakapott illegálisan szemetelők ellen hatóságilag fellépni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás