A rovat kizárólagos támogatója

Budapestnek elege lett a “légi cirkuszból”, Zamárdi befogadta, így elszáll a Balatonra. Most meg ott tiltakoznak a Red Bull Air Race ellen. A Nők a Balatonért Egyesület közleménye.

ÁLLÁSFOGLALÁS  a balatoni Red Bull Air Race világbajnokságról
 
2010-ben nagy megkönnyebbüléssel vette tudomásul a főváros lakossága, hogy a sok kellemetlenséggel járó Red Bull légiparádét megszüntette az új kormány. A rendezvény ugyanis jelentős zaj- és légszennyezéssel, valamint balesetveszéllyel jár, így különösen aggályos a megrendezése Budapest felett. A zöld ombudsman állásfoglalása szerint: "A Red Bull Air Race repülőrendezvény által jelentett környezeti terhelések következtében a rendezvény a belvárosban, ilyen sűrűn beépített lakott területen való megtartása az egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze".

A budapesti Red Bull rendezvények 2011-től azután folytatódtak, csakúgy, mint a lakosság kitartó tiltakozása ellene. Idénre érték el, hogy Budapesten már nem lesz több légiparádé. Zamárdi fogadta be. Így a rendezvény elleni tiltakozás ezentúl a balatoniak feladata lesz.
Mielőtt tiltakoznánk, próbáljunk meg választ találni a kérdésre:

Örüljünk a rendezvénynek, vagy tegyünk ellene?

A tisztánlátáshoz tudni kell, milyen érvek szólnak a rendezvény mellett és ellen.

Mellette szól a bevétel, ami Zamárdi önkormányzatáé és a helyi szálláskiadóké lesz. Továbbá "180 országban 300 millióan nézik a légi verseny közvetítését, ami az országimázs szempontjából felbecsülhetetlen értékű. " — állítják a rendezők.

Ellene szól, hogy nagy zaj lesz. És nemcsak Zamárdiban, mert ott nincs repülőtér. A gépeknek valahonnan föl kell szállnia, és oda vissza is térnie. Zaj nemcsak a verseny időtartamában lesz, hanem előtte is napokig, amikor a versenyzők edzenek. Mit gondolnak erről az érintett balatoni települések lakói, akik a zajon kívül nem kapnak mást a rendezvénytől? Egyáltalán, mely települések lesznek érintettek?
Biztosan szennyeződik a levegő és vele a Balaton. Milyen mértékben? Ellentétben a Dunával, a tóba jutó szennyeződés természetes úton nem távozik el. Ki fog gondoskodni a Balaton megtisztításáról a verseny után?

A feltett kérdésekre a hatóságoktól várjuk a sürgős választ. Amíg ezek a válaszok nem ismertek, addig – az Alaptörvényre és más jogforrásokra alapozva – az egyetlen lehetséges jogkövető magatartás a légi parádé elleni tiltakozás.

A nagyszámú magyar és nemzetközi előírás közül elegendő a Legfelsőbb Bíróság 1999. május 13-i ítéletére hivatkozni. Ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezéssel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők. Vagyis se a bevétel, se az országimázs növelése nem érv a környezeti veszélyeztetés ellenében.

A Nők a Balatonért Egyesület – a Balaton védelmében és a turizmus érdekében – felelős magatartást vár a rendezőktől és a hatóságoktól. Nem mindegy, hogy milyen hír kapcsán kerül a Balaton a nemzetközi médiába: egyáltalán nem biztos, hogy a repülés, vagy egy nemzetközi élénkítőszer márkájának a híre hiányzik a Balatonnak. Sokkal fontosabb a magas színvonalú vendéglátás, az ápolt kulturális emlékek, a jól karban tartott közterületek, a kevesebb zaj- és légszennyezés, az itt élők kulturált, barátságos magatartása.
A helyiek, köztük a NABE, ezért dolgoznak már évtizedek óta. Azt szeretnénk, ha a Balaton "családi paradicsom" maradhatna.
 
Csopak, 2019. március 20.
Nők a Balatonért Egyesület

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás