A rovat kizárólagos támogatója

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája – tudatta tegnap brüsszeli közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a legtöbb, 45 132 szavazatot pécsi fa kapta. Az online szavazáson győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket. 
Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a pécsi havihegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma.

Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet – tette hozzá. „A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet” – tette hozzá az uniós biztos. (Fotók a díjátadóról >>>)

A versenyben résztvevő fák helyezési sorrendben:
1. Magyarország – 45132
2. Oroszország-39538
3. Portugália-32630
4. Franciaország-29140
5. Csehország-22294
6. Lengyelország-16856
7. Hollandia-16194
8. Szlovákia-15412
9. Anglia-14408
10. Belgium-14295
11. Horvátország-14217
12. Spanyolország-13622
13. Románia-13040
14. Bulgária-12846
15. Litvánia-12148

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A nemzetközi versenyt a Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A versenyt támogatja az Európai Földtulajdonosok Szövetsége és a Magnet Bank.
A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett. A verseny szervezői folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából.

A magyarországi részvétel költségeit az Ökotárs Alapítvány a személyi jövedelemadó 1%-nak felajánlásából fedezi. Amennyiben egyetért a verseny céljaival, és szeretné, hogy a jövőben is eredményesen szerepeljen a magyar fa a versenyben, ajánlja fel jövedelemadója 1%-át az Ökotársnak (adószám: 18062427-1-41).

 

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év fája 

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év fája

A július óta tartó online szavazás végén, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány. Az Év Fája címet idén izgalmas küzdelem után a pécsi havi hegyi mandulafa nyerte el, 4779 szavazattal. A Hős Fa címet a Római-parti fák, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig egy óriási tölgyfa, a szebényi nagy fa kapta.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van. Idén 35 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 12 döntőst.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás