A rovat kizárólagos támogatója

Az elektromos meghajtású személyautók miatt egyelőre nem kell aggódniuk az olajtermelőknek, némileg más a helyzet azonban az e-buszokkal, különösen Kínában. 2019 végén már napi 270 ezer hordó gázolaj elégetését váltják ki a világszerte közlekedő elektromos buszok, döntő részben az ázsiai országban.

Ez háromszor annyi, mint a világon futó összes elektromos személyautónak köszönhetően megspórolt olaj mennyisége. A buszok nemcsak a méretük miatt számítanak sokkal jobban, hanem azért is, mert szinte állandóan hajtják őket. A hírügynökségnél úgy számoltak, hogy ezer elektromos busz napi 500 hordó olajat vált ki. Ezer e-autónál viszont csak 15 hordó ez a mennyiség.

A Bloomberg cikkében lévő ábrán látható, hogy a növekedés nagyon gyors, ugyanakkor a teljes olajfogyasztás arányában egyelőre elenyésző mennyiségekről van szó. Az elektromos buszok és személyautók által feleslegessé tett mennyiség mindössze 0,3 százaléka a világ jelenlegi fogyasztásának, és a 2011 óta bekövetkezett fogyasztásnövekedéshez képest is csak 3 százalékról beszélhetünk.

A jelenlegi szintről további óriási növekedés várható, ugyanakkor a hírügynökség szerint még 2040-ben is csak napi 6,4 millió hordónyi fogyasztást váltanak ki majd az elektromos járművek (most valamivel 100 millió hordó alatti a világ napi fogyasztása), míg a felhasználás hatékonyságának javításával 7,5 milliót lehet majd megspórolni. Via G7.hu.


Elektromosra váltott egy 12 milliós város buszflottája

Elektromosra váltott egy 12 milliós város buszflottája

Kínában nem csak beszélnek a buszgyártás megújításáról, hiszen a Hongkongtól északra fekvő 12 milliós Shenzen város 16 359 darabos buszparkját állították át teljesen elektromosra, így már mindegyik kipufogógáz-mentesen rója a város utcáit. A buszok után jönnek a taxik írtuk egy éve..

Miután teljesült a terv, a város most a teljes taxiflottát is elektromos hajtásúra cserélné legkésőbb 2020-ig, de lehetőleg előbb. A kilátások pedig nem rosszak, tekintettel arra, hogy a több mint 17 ezer taxiból 12 518 máris elektromos.

 

A számokat nyilván nem érdemes magyar viszokra vonatkoztatni, azonban az is sokat mondó adat, hogy a shenzeni elektromos busz flotta meghaladja az Egyesült Államok 5 legnagyobb városi elektromos busz parkját – ráadásul összesítve: Toronto (1926 darab), Chicago (elővárosi; 2164), New Jersey (2212), Los Angeles megye (2328), New York (5773)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás