A rovat kizárólagos támogatója

A közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékmennyiség elmúlt években tapasztalható folyamatos növekedése a következő években is folytatódhat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) várakozása szerint.

A közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékmennyiség az elmúlt években folyamatos, évi átlag 2 százalékos növekedést mutatott, és a MEKH adatelemzése szerint a trend a következő években is hasonló ütemben folytatódhat, így 2020-ban 3 millió tonna fölé emelkedhet az összes, Magyarországon gyűjtött hulladék mennyisége- szúrta ki a portfólio.

Az elmúlt évben több adatszolgáltató esetében előfordult, hogy különböző hibák miatt legalább háromszor meg kellett ismételni az adatok benyújtását – mondta el Végh Szilárd, a Hulladékgazdálkodási Árszabályozási Osztály vezetője a MEKH rendezvényén, amelynek témája a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos adatszolgáltatás volt.

A 2018. évi díjelőkészítés tapasztalatai szerint az adathiány jelentős nehézség a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók tevékenységének elemzése és a költségek visszakövetése során. Az adatszolgáltatás gyakori általános problémája például, hogy a költség- és kilométeradatok kitöltése hiányos, illetve hogy a költségek megosztásának módszere nem mindig nyomon követhető. A 104 adatszolgáltatásból 59 társaság esetében nincs gyűjtésre fordított kilométer adat, 38 társaság nem tüntetett fel vegyes hulladékgyűjtéssel kapcsolatos költséget. Idén 2019. április 30-ig kell adatszolgáltatási kötelezettségüknek eleget tenniük az érintett hulladékgazdálkodási közszolgáltatóknak, illetve a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására igénybe vett közszolgáltatói alvállalkozóknak.

A közszolgáltatók főbb gazdasági jellemzői

A közzétett információk szerint a közszolgáltatók 2017-ben 111,8 milliárd forint bevételt realizáltak, 114,9 milliárd forintos ráfordítás mellett. Az üzemi tevékenység eredménye 2,92 milliárd forintos veszteséget mutatott, az adózott veszteség 4,06 milliárd forint volt. Az átlagos bérköltség 285 303 forint volt.

Az indokolt költségek megoszlása tevékenységek szerint 2017-ben a következőképpen alakult:

gyűjtés: 58,3%
előkezelés: 9,4%
hasznosítás: 6,4%
ártalmatlanítás: 16,6%
központi irányítás: 7,3%
ügyfélszolgálat: 2%

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás