Hirdetés
(X)

A mese erejét is fel kell használni annak érdekében, hogy az embereket a hulladék csökkentésére ösztönözzék. Így gondolta ezt a Bodrog és a Zöld Kör Egyesület, amelyek az ITM támogatásával még januárban meseíró pályázatot hirdettek a hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemléletformálás és környezettudatos gondolkodás erősítése érdekében.

A Kukasuli elnevezésű kezdeményezés nevezési feltételei szerint „gyermekek lelkét simogató”, a háztartásii hulladékokkal kapcsolatos helyes viselkedésmintákat népszerűsítő pályaműveket vártak illusztrációval vagy anélkül.

A pályázatra 24 pályázó 27 alkotást nyújtott be. Három országból érkeztek a mesék, hazánk mellett Szlovákiából és Szerbiából is. A pályázat az érdeklődők széles rétegét megmozgatta, a legfiatalabb meseíró 9 éves, a legidősebb 76 éves volt. A meséket óvodapedagógusból, környezeti nevelőből és hulladékos szakemberből álló zsűri értékelte.

Az eredményhirdetésre ma délelőtt került sor  Balmazújvárosban, az Öko nap rendezvényeként. A fődíj egy 100 ezer forintos könyvutalvány volt, a dobogós helyezést elérők jutalmul bodrogi ökotúrán vehetnek részt.

•   1. hely   Szarvas Vera Etelka (Debrecen-Haláp)
•   2. hely   Rimóczi-Orbán Andrea (Martfű) és Lendvai Lorina (Pásztó) ifjúsági
•   3. hely   Balig Zsuzsanna (Esztergom), Oláh Réka (Mindszent) ifjúsági és Veliandics Korina (Pápa) ifjúsági

•   Legjobb rajz: Törökné Kiss Emese (Esztergom)

A nyertes mesék szereplői, legyenek bár állatkölykök vagy embergyerekek, kalandjaik során mindannyian arra jutnak, hogy jobb hulladékmentesen élni.  A Földet elborító szemétről szóló nyertes tanmesében Borsót, a szeleburdi pirospozsgás arcú zöld malackát   Töhötöm,  az óriás tengeri teknős arra tanítja, milyen károkkal jár az élővilágra a sok szemét.

Az öreg Töhötöm azt is elárulja a kismalacnak,  hogy a hulladék ellen csak a „Tehetem” Ember tud fellépni , ha szelektíven válogat, de leginkább nem is termel szemetet.

A díjazott pályaművek másik hőse, Zéró Zénó, a környezetvédő tündérfiú is hasonló feladatot lát el. Ő a gyerekeket vezeti rá arra, miként tehetik hulladékmentessé a környezetüket. Úgy látszik, az emberek nem képesek arra, hogy önszántukból szelektáljanak. A harmadik helyezett mű mesebeli családjának is egy Kuka kutya segítsége kellett ahhoz, hogy nekilássanak a szelektálásnak.
A szervező zöld egyesületek tervei szerint a győztes mesét könyv formájában is megjelentetik.

Nyitókép: Lendvai Lorina (Pásztó) rajza

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás