A rovat kizárólagos támogatója

Áder folyamatosan a bolygó kapitányaként tetszeleg, de amikor tényleg fel kéne szólalni, akkor lapít, a demokrácia elsorvasztása ellen pedig egy büdös szava sincs, és így a kormánnyal sem kerül lépten-nyomon konfliktusba.

Áder mielőtt elnök lett, 2009 és 2012 között a Fidesz EP-képviselőjeként az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának alelnöke volt, és miután már elnökként elkezdett a klímaváltozásról beszélni, 2015-ben felröppent a hír, hogy ENSZ-főtitkári ambíciói lennének, de ezt cáfolta.

Áder János úgy foglalkozik ezekkel a témákkal, hogy az Alaptörvényben meghatározott feladatai között említés szintjén sem kerül elő a környezetvédelem. A klímaváltozás kezelése persze az emberiség egyik legfőbb kihívása, így nem árt róla beszélni, Áder viszont úgy foglalkozik szinte csak ezzel, hogy ez nem az ő dolga, és a témára hivatalosan nincs semmilyen ráhatása, bár visszadobhat vagy az Alkotmánybírósághoz irányíthat olyan törvényeket, mint például a kútfúrásról szóló, vagy hogy bármikor felszólalhat ilyen ügyekben.

Áder alighanem azért foglalkozik ezzel, mert amíg a Fideszt kiszolgálja, bőven jut rá ideje, és ez nem annyira megosztó téma, mint mondjuk a társadalmi egyenlőség vagy korrupció kérdése, ezért nem ront az államfő – mint hagyományosan „magasan a legnépszerűbb politikus” – imidzsén, és így a kormánnyal sem kerül lépten-nyomon konfliktusba.

Pedig ha tényleg komolyan venné a környezetvédelem ügyét, akkor például felszólalhatna néhány ügyben:

– A kormány semmit sem tesz a légszennyezettség ellen.
– Nem tudjuk, mi lesz Paks 2 kiégett fűtőelemeivel.
– Magyarország a megújulóenergia-felhasználásban a 2020-ra kitűzött célt új módszerrel számolt adatokkal érte el: 2,5-szer annyi a fűtésre használt tűzifa, mint a korábbi bevallásokban.
– Magyarország az EU gumiabroncsgyára lett.

Bár Orbán az államfő klímaváltozással kapcsolatos politikájáról azt mondta, teljes mellszélességgel felsorakozik mögé. Ehhez képest az 1990 óta állandó környezetvédelmi minisztériumot 2010-ben megszüntette, a feladatait jórészt az agrárminisztérium alá sorolva, és a kormány a német autóipar érdekében beavatkozott egy EU-s perben egy túl szigorúnak tartott károsanyag-kibocsátási kvóta miatt.

Áder folyamatosan a bolygó kapitányaként tetszeleg, de amikor tényleg fel kéne szólalni, akkor lapít, a demokrácia elsorvasztása ellen pedig egy büdös szava sincs. Ilyen szempontból például Varga Juditnál, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkáránál is képmutatóbb, hiszen Varga legalább tényleg az EU-s kapcsolatokkal foglalkozik, még ha eközben az Európai Bizottság elnökét kommunistázza és a brüsszeli 56-os ünnepségeken a mai Nyugatot szidja.

A teljes véleménycikk itt >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás