Hirdetés

Parádés győzelem a rezsiharcban: kétszer annyiba kerül a gáz az Orbán-kormány alatt, mint az előző elmúltnyolcévben.

A második-harmadik Orbán-kormány alatt átlag kétszer annyit fizettünk a gázért, mint a 2002-2010 között – írja a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Pedig az Orbán-kormány propagandája szerint a Fidesz-KDNP egyik legnagyobb vívmánya a rezsicsökkentés. A számok viszont mást mondanak, mint a kormánypolitikusok, ugyanis 2002 májusa és 2010 áprilisa között átlag 66 forintba került egy köbméter gáz, viszont az elmúlt nyolc évben, 2010 májusa és 2018 februárja között már 113 forintot fizettünk köbméterenként.

A Fidesz nem először emelte a fűtőanyag árát a korábbi kormányzathoz képest.

Még az első Orbán-kormány 1998 és 2002 között 70 százalékkal emelt az árakon. 2002-ben a Medgyessy-kormány egy évre befagyasztotta a gázárakat. Először 2003 júniusában emeltek a 39 forintos díjon, majd több alkalommal csökkentették azt, de folyamatosan emelkedett az ára. Az olaj ára a nagyobb mértékben növekedett.

A Bajnai-kormány alatt, 2009-ben ez változott, ugyanis a nemzetközi olajár harmadára csökkent, a hazai gázár tovább emelkedett. A kabinet azzal indokolta ezt, hogy vissza kellett fizetni az energiaiparnak a korábbi emelések okozta hiányt. Bajnaiék egyik utolsó intézkedése az volt, hogy a 2010-es választások utánra datálva tovább emelték a tarifát, amit az Orbán-kormány sem törölt el, sőt, tovább emelt az árakon.

Orbánék az első lépéssel a magasabb fogyasztás tarifáját emelték, a másodikban megszüntették a szociális gázártámogatást. 2012-ben csúcsot döntött a hazai lakossági gáztarifa a 136 forintos köbméterenkénti árral. A rezsicsökkentés után az ár 101 forintra csökkent, vagyis a Fidesz-KDNP jórészt csak saját emeléseit törölte el. Ráadásul az Orbán-kabinet 2015 óta teljesen indokolatlanul tartja jelenlegi szintjén a díjat: a viszonyításként tekinthető olajár azóta csúcsértéke, egyszersmind a hazai gázár harmadára esett.

Az áramért is többet fizetünk

A lakossági áramárak frontján se sokkal kedvezőbb a kép, bár e tekintetben a második-harmadik Orbán-kabinet visszafogottabbnak bizonyult az elsőnél. Míg 1998 és 2002 között az addig kilowattóránként 11 forintos áramdíjat duplázták meg, addig 2010 és 2018 között az emelés mértéke 36 forintról 41 forintra, vagyis 14 százalékra rúg. Ugyanakkor az Orbán-kabinet az áramárról is több fura döntést hozott.

A Bajnai-kormány által szintén a 2010-es választások utánra datált áramárcsökkentést „árbefagyasztás” címszóval eltörölték, majd – a KSH tanúsága szerint – 2011 márciusában és 2012 februárjában is emeltek. Így az akkor rekordmagas 48,6 forintos szintről esett a díj 2014 októberére 36,6 forintra. Ez lényegében a 2006-os értéknek felel meg: bár azóta a nemzetközi áramárak is beestek, a fideszes "rezsiharcból" ennek is csupán a befagyasztására futja. Sőt: az áramra még a „téli rezsicsökkentésnek” nevezett választási árkedvezmény se vonatkozik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás