A rovat kizárólagos támogatója

A papír alapanyag a mai embernek már nélkülözhetetlen, és ezen a digitalizáció elterjedése sem sokat változtatott. Papírra nyomtatjuk a könyveket, újságokat, csomagolóanyag készül belőle, háztartási és higiéniai eszközök és így tovább. A nagy ökolábnyomú fa alapú papírnak van zöld alternatívája – és ezt már Gutenberg is használta.

Bár lebomlás tekintetében a papír kétségtelenül kevesebb kárt okoz, mint a műanyagok, ám előállításával így is jelentősen romboljuk természeti környezetünket.

Tudta Ön, hogy a Biblia Gutenberg által nyomtatott első példányait kenderből készült papírra nyomták? És azt, hogy 1776-ban az amerikai, majd 1791-ben a francia alkotmány eredeti példánya is ilyen papírra íródott?
Az ok, amiért elődeink a kendert használták erre a célra abban a tényben rejlik, hogy előállítása sem  bonyolult technológiát, sem vegyi anyagok hozzáadását nem igényelte. A jelenlegi, fa alapanyagú ipari méretű papírgyártáshoz azonban rengeteg adalékanyagot használnak: kémiai anyagokkal bontják finomabb szálakra a fa rostjait, fehérítése pedig klórral történik. A kenderpapír ellenben már eleve világos színű, azt tehát fehéríteni nem szükséges.

De nem ez az egyetlen pozitívum!

Noha a kendernövény a papírgyártáshoz használt fákhoz képest kis méretű, azoknál sokkal több cellulózt tartalmaz: egy hektárnyi kender néhány hónap alatt termel annyi cellulózt, amennyit négy hektárnyi fa hosszú évtizedek alatt. Ráadásul a kender – egyéves növény lévén – sokkal hamarabb felhasználásra kész, mint a lassú növekedésű fák. Ugyanakkora területen ugyanannyi idő alatt tehát sokkal több alapanyagot állíthatnánk elő, és ezzel nem csupán gazdaságosabbá válna a papírgyártás, de csökkenne az erdőirtások következtében keletkező eróziós területek mennyisége, s ezzel a földcsuszamlások okozta tragédiák gyakorisága, úgyszintén a szén-dioxid-koncentráció.
És akkor még nem beszéltünk a fatörzsek szállítása által okozott jelentős környezeti terhelésről, amely szintén mérséklődne, hiszen a kendernövény mozgatásához – kisebb mérete és súlya okán – jóval kevesebb fosszilis energia, üzemanyag felhasználására van szükség.

Korábban a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület számolt be arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok Colorado államában egy vállalat már 2013 óta állít elő kenderből papírt. A munka minden fázisa – termesztéstől a gyártásig – helyben, hazai munkaerővel történik, és a növény minden részét felhasználják. Így nem „csupán” környezeti, de gazdasági értelemben is követendő példaként szolgálnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás