A rovat kizárólagos támogatója

Megközelítőleg évente 600 millió madár pusztul el az Amerikai Egyesült Államokban azért, mert magas épületeknek ütköznek, Chicago, Houston és Dallas pedig kifejezetten halálos a számukra.

A madarakat a felhőkarcolók mesterséges fénye vonzza, de összezavarodhatnak és falnak ütközhetnek. Az elpusztult madarak száma kirívóan magas a tavaszi és őszi vonulási időszakban, amikor milliárdnyi egyed repül Kanadából Latin-Amerikába, majd vissza – írja a CNN egy friss kutatásra hivatkozva.

Mindkét évszakban Chicago a legveszélyesebb a repülő állatok számára, ezt követi Houston és Dallas.Minden télen és ősszel 250 különböző madárfaj több mint 5 millió példánya repül keresztül Chicago kivilágított, felhőkarcolókkal teli belvárosán. A madarak a balesetekben másodpercek alatt elpusztulnak úgy, hogy több ezer kilométert is megtehettek előtte.

Az állatokat megzavarhatja a fény mellett az is, ha az ablak mögött növényeket látnak. Így mindenkit arra kérnek, hogy ha nem szükséges, kapcsolja le a villanyt a lakásában. Via 24.hu.


A 444 szerint az üveg felhőkarcolóknak gyakran nekirepülnek a madarak, például azért, mert nem tudják megkülönböztetni az igazi fákat az üvegen visszatükröződőektől. További problémát jelent, hogy a legtöbb madár éjjel teszi meg vándorútjának nagyobb részét, mikor kellemesen hűvös a levegő, ekkor azonban a nagyvárosok fényszennyezése és hatalmas, kivilágított épületei megzavarják, eltéríthetik őket. ugyanis a legtöbb madárfaj vonzódik a fényhez, a természetes fényforrásokat használják ugyanis a navigációhoz.

Kutatások szerint az énekesmadarak számára nagyobb veszélyt jelent az épületekkel való ütközés, és ezeket a feltételezéseket rendre igazolják is a városokban önkéntesek által végzett felmérések, amik során ősszel és tavasszal összegyűjtik a felhőkarcolók tövében összegyűjtött madártetemeket. Manhattanban vándorlási szezononként 90 és 200 ezer között alakul az összegyűjtött madártetemek száma.
A szakértők elismerik, hogy nagyon nehéz pontos becsléseket adni az országosan elhullott madarak számára vonatkozóan, azonban nagyon fontos, hogy minél többen tisztában legyenek a probléma komolyságával. Az embereket tényleg egyre jobban foglalkoztatja ez a probléma, több városban is egyre nő az olyan kezdeményezéseket támogatók száma, amikben kikapcsolnák a nagyobb épületek díszkivilágítását a madarak vándorlási szezonjai idejére, hogy a nem várt éjjeli fény ne zavarja meg őket. (Guardian)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás