Hirdetés

A Magyar Földrajzi Múzeum rovarszálló építő versenyt hirdet 10-14 éves diákoknak. A pályamunkák leadási határideje 2019. május 16.

A verseny célja, hogy felhívja a helyi és környékbeli diákok figyelmét a kertben lakó rovarok védelmére.

A rovarok kerted legfontosabb lakói. Egy részük elpusztítja a kártékony rovarokat. Ilyenek például a katicabogarak, akik a levéltetveket fogyasztják nagy étvággyal. Más rovarok – méhek, pillangók – pedig a beporzást segítik. Így lesznek neked szép gyümölcseid és díszítő értékkel bíró terméseid. Léteznek közöttük olyanok is, melyek elpusztult élőlényekkel táplálkoznak. Ezt a szerepet töltik be például a darazsak és sokféle bogár. Az elhalt állatok, növények anyagát – saját emésztőrendszerükön átvezetve – visszajuttatják a talajba, tápanyagot szolgáltatva ezzel növényeidnek.

A rovarok védelme tehát a természet, és egyben a te érdeked is.”

A verseny menete:

A versenyen egyénileg és csoportosan lehet indulni.

A pályamunkák leadási határideje 2019. május 16., Magyar Földrajzi Múzeum pénztára (2030 Érd, Budai út 4.) – a rovarszállón kérjük, tüntessétek fel a készítő nevét, életkorát, illetve telefonszámát és e-mail címét.

Az első három helyezett alkotása a múzeumkertben kap helyet.

A versenyre egy pályamunka adható be indulóként. Méretbeli megkötés nincs, de szállítható nagyságú és falra akasztható legyen a rovarszálló.

Ügyelni kell arra, hogy a rovarszálló biztonságos legyen a beköltöző rovarok számára (például ne találkozzanak fúrt lyukak repedéssel, amin keresztül paraziták hatolhatnak be, ne készüljön a szálló friss fenyőfából, amelyből gyanta csoroghat ki, és beleragadhatnak a rovarok, ne hullhassanak ki nádszálak, fácskák vagy más alkatrészek a szállóból).

Díjazás:

Az értékelés elsődleges szempontja a rovarszálló szakszerű elkészítése, de a kreativitást és az esztétikai kivitelezést is figyelembe veszi a szakmai zsűri.

1. helyezett – Evolúció társasjáték 
2. helyezett – Fészekrakó társasjáték
3. helyezett – Fészekfoglaló társasjáték

Eredményhirdetés: 2019. május 20. (Méhek Világnapja) 14:00

Ajánlott honlapok:

https://utakerthez.hu/blog/rovarhotel/

https://kapanyel.blog.hu/2013/11/06/epitsunk_rovarszallot

https://ezermester.hu/cikk-7065/Keszitsunk_rovarhotelt

http://www.mme.hu/darazsgarazs-es-bogartanya

www.beporzoknapja.hu stb.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás