A rovat kizárólagos támogatója

Az eddigi egyik legnagyobb óriáskígyóra bukkantak a floridai Big Cypress természetvédelmi területen, ahol egy 5,2 méteres, 64 kilós állatot fogtak be a nemzeti park emberei, méghozzá úgy, hogy jeladót szereltek a hím tigrispitonokra, melyek aztán elvezették őket a párzásra kész hatalmas nőstényekhez.

A pitoncserész terv bejött, ráadásul a nőstényben 73 fejlődőben lévő tojást is találtak.
A szalagos tigrispiton betolakodó faj Floridában, ahol természetes ellenség híján szinte megállíthatatlanul szaporodik a mocsárban.

Számukat elég nagy szórás alapján becsülik, van, aki szerint 30, van, aki szerint 300 ezer példánya van szabadon. Az első példányokat 1980-ban észlelték, a szövetségi kormány 2012-ben betiltotta a faj bevitelét az Egyesült Államokba, mert veszélyt jelent az őshonos állatokra. (MTI)

 

Még nem tudni, mennyire veszélyesek a hibrid szuperkígyók

Még nem tudni, mennyire veszélyesek a hibrid szuperkígyók

Új, hibrid pitonokat fedeztek fel Florida déli részén. Az állatok sokkal erősebbek és alkalmazkodóképesebbek lehetnek, mint nem hibrid rokonaik.

Az amerikai államban talált óriáskígyók genetikai állományukat tekintve főként szalagos tigrispitonok (Python bivittatus). A hüllőket eredetileg egzotikus állatokként szállították az USA területére, az első szabadon élő példányok 1980-ban jelentek meg. Számuk azóta megsokszorozódott, és jelentős károkat okoznak a helyi emlősállományban. Ha ez nem lenne eléggé nagy probléma, az invazív faj tagjai kereszteződtek más pitonfajjal, ezzel pedig elképzelhető, hogy egy korábbinál ellenállóbb és erősebb hüllőt hoztak létre. A felfedezésről a kutatók az Ecology and Evolution című tudományos folyóiratban számoltak be.


 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás