A rovat kizárólagos támogatója

Az illegális lelövések és mérgezések miatt a dögkeselyűk száma az elmúlt harminc évben 80%-al csökkent.

A dögkeselyű az egyik azon kevés madárfaj közül, mely eszközt használ. Csőre nem elég erős pl. egy tojás feltöréséhez, így kavicsok segítségével töri fel. Intelligenciájának, fehér tollazatának és élénksárga arcának köszönhetően számos legenda szereplője.
A faj kihalás szélén áll, ha nem teszünk semmit, már csak a legendákban fog tovább élni.

Mint minden keselyűfaj, a dögkeselyű európai állománya is összeomlott az elmúlt évszázadban. Ebben nagy szerepe volt a madarak célzott pusztítása mellett annak, hogy higiéniai és járványügyi okokból nem hagyhatták a pásztorok temetetlenül az állati tetemeket, így táplálékforrásuk szinte teljesen megszűnt. A XX. században végül a vegyszerek és az állatokban felgyülemlő gyógyszerek sok madár mérgezését okozták. A mérgezések és lelövések mellett manapság az áramütés is hozzájárult ahhoz, hogy az európai populáció 50%-kal csökkent az elmúlt 30 évben.

A Balkánon, mely az egyik legfontosabb költőhely, összesen kb. 70 példány maradt. Fennmaradásuk kétséges, hiszen az említett veszélyeken túl lelövik majd kitömik őket, fészkeiket kirabolják – ezekre mind van kereslet a nyugat-európai feketepiacokon.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bolgár partnerszervezete a BSPB évtizedek óta azon dolgozik, hogy megállítsa a dögkeselyűk illegális pusztítását és kereskedelmét. Jelenleg egy olyan LIFE projektet vezetnek, mely a dögkeselyű vonulási útvonalán fekvő 14 országot érint.
A program célja, hogy a mérgezett csaliktól mentesítsék az élőhelyeket és megbízható táplálékforrást biztosítsanak a madaraknak. A Green Balkans nevű szervezettel együttműködve szaporító program is indult annak érdekében, hogy a populációk megerősödhessenek, mielőtt kifutnánk az időből…

Adományával segítheti  a bolgár madárbarátokat, hogy hatékonyan tudjanak fellépni a dögkeselyűk védelmében!

Kapcsolódó anyagok:

Olaszország a gyilkoló dobogó élén

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás