A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ezerháromszáz normandiai tölgyet ajánlott fel a Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához.

A 3,5 millió magánerdő-tulajdonost tömörítő Fransylva alapítvány április 16-án minden tagját felkérte, hogy ajándékozzon egy tölgyfát a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához. Az ötletet a francia biztosító és beruházó is átvette, és 1300 százéves tölgyet ajánlott fel a leégett tetőszerkezet pontos másának újjáépítéséhez.  A fákat a normandiai Conches-ban fogják kivágni, ahol a biztosítónak 1000 hektáros erdeje van.

Michel Druilhe, a France Bois Foret erdészeti szakszervezeti szövetség elnöke azt mondta, nem tudják még, sikerül-e eredeti formájában helyreállítani a gerendázatot, de a francia állami és magánerdőket is bevonják annak érdekében, hogy sikerüljön megmenteni a középkori építészet gyöngyszemét.

A Notre-Dame tetőszerkezete az egyik legősibb ilyen építmény volt a francia fővárosban. Az eredeti az 1160-1170-es években épült és ugyan 1220-ban átépítették, de felhasználták az eredeti szerkezet számos elemét a mintegy 100 méter hosszú, 40 méteres kereszthajós, 10 méter magas tetőszerkezethez. A tető faszerkezetéhez szükséges mintegy 13 ezer fát a feljegyzések szerint 1160 körül vágták ki, 21 hektárnyi erdőt használtak fel hozzá, a fák többsége a 800-900-as évektől nőtt.

A tölgy a normandiai erdők leggyakoribb fája, amelyet a bükk követ. A normandiai erdőségek 38 százalékát a két fő tölgyfajta, a kocsánytalan és a kocsányos tölgy teszi ki.

A gótikus székesegyházban hétfőn, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, milliók keresik fel évente. Egy korábbi hírünk szerint:  Nincsenek megfelelő méretű fák a Notre-Dame újjáépítéséhez

Nincsenek megfelelő méretű fák a Notre-Dame újjáépítéséhez

Nincsenek már olyan nagy fák Franciaországban, amelyeket fel lehetne használni a Notre-Dame leégett födémszerkezetének újjáépítéséhez – mondta el egy francia örökségvédelmi szakértő.

Bertrand de Feydeau, a Fondation du Patrimoine örökségvédelmi csoport alelnöke a France Info rádiónak ma elmondta, hogy Párizs főszékesegyházának födémszerkezetét több mint 800 éve az ország területén lévő ősi erdőkből érkezett fákból építették.

Véleménye szerint a székesegyház tetőszerkezetét nem lehet pontosan ugyanolyanra felépíteni, mint amilyen a tűz előtt volt, mivel „jelenlegi területünkön nincsenek akkora méretű fák, amekkorákat a 13. században kivágtak hozzá”. Új technológiákat kell felhasználni a födémszerkezet újjáépítéséhez – tette hozzá.

 

Megmenekült a Notre-Dame tetejében élő 200 ezer méh

Megmenekült a Notre-Dame tetejében élő 200 ezer méh

Túlélte a Notre-Dame tetején pusztító tüzet az épület kaptárjaiban élő 200 ezer méh, számolt be róla a francia Le Parisien. A méhek életben vannak. Eleinte azt hittem, hogy a három kaptár elégett, ma reggel 11 óráig semmit nem tudtam róluk.

De most  lehetőségem nyílt megtekinteni a műholdfelvételeket és szerencsére nem  ez volt a helyzet. A katedrális szóvivője megerősítette, hogy most is  mozgásban vannak -nyilatkozott Nicolas Géant méhész, a Notre-Dame méheinek gondozója.
A férfinél az elmúlt napokban a világ minden pontjáról érdeklődtek, hogy mi lett a méhek sorsa.

Nem számítottam erre. Európából, Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is kerestek. Mint fogalmazott, tűz esetén már a méhek azonnal a királynő védelmére kelnek, így kisebb csodával ér fel, hogy túlélték az esetet.

A háziméh nem hagyja el a kaptárát. Bár nincs tüdejük, a szén-dioxidtól álomba szenderülnek – magyarázta Nicolas Géant, aki már jövő héten szeretné viszontlátni az állatokat.
Mindhárom kaptárban évi 25 kilogramm mézet termelnek, amit a Notre-Dame alkalmazottjainak adnak el 2013 óta. Via sokszinüvidék.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás