A rovat kizárólagos támogatója

Elég egy pillantás a térképre: Európában nincs még egy olyan csodálatos tó, mint a Balaton. Tiszta vize különleges élővilágnak ad otthont, ezért európai védettséget is élvez. Pihenést, kikapcsolódást, sportolási lehetőséget biztosít mindenkinek. Most még.

Mohó beruházók vetettek szemet a tópartra, egyre-másra jönnek a hírek új lakóparkok és kikötők terveiről. “Fellendítjük a minőségi idegenforgalmat, hasznosítjuk a partot” — ígérik. Lassan alig van olyan parti település, ahol idén tavasszal ne jelentek volna meg a láncfűrészek és az égnek meredő daruk, a betonozógépek és a természetes part eltakarására hivatott térkőhalmok.

A Nők a Balatonért Egyesület nem hiszi, hogy egy minőségi turista (a gazdag ember) kikapcsolódni pont ugyanolyan környezetbe vágyik, mint az állandó lakóhelyéül szolgáló lakópark. Mi marad a Balaton vonzóerejéből, ha nem lesz természetes part, szabad strandolási lehetőség, sőt, meg se lehet majd közelíteni a Balatont, mert a lakóparkokkal együtt a kerítések is épülnek.

Kép forrása: NABE


A Balaton-törvény idén március 15-én elvesztette hatályát.

A területrendezésről szóló új törvény lépett a helyébe, amelyik a parti területekre szigorúbb szabályozást helyez kilátásba. Sajnos, a végrehajtására vonatkozó rendeletek késlekednek. A beruházók ezt úgy értelmezhetik, hogy most joghézag van, és ezt ki akarják használni a part beépítésére.

Mi lesz veled Balaton? Marad-e még védendő, természetes parti terület, mire a rendelet megszületik? teszi fel a kérdést a Nők a Balatonért Egyesület FB közleményében.


Az ellopott Balaton – Orbán emberei megszereznek mindent

Az ellopott Balaton - Orbán emberei megszereznek mindent

Jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása: a tó környéke immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni.

A vesztes a folyamatosan megkurtított természeti környezet, és a magyar nemzet.

A tömegek nyaralóhelyéből az elmúlt években egyre inkább a kiváltságosok pihenőhelyévé vált a Balaton. Kormányközeli és egyéb jól menő vállalkozók vásárolják fel a legjobb telkeket, hogy oda luxusapartmanokat húzzanak fel.

Eltűnőben vannak a szabadstrandok, a kempingeket beépítik, ezzel pedig egyértelműen a szegényebb rétegek szorulnak ki a tó mellől.

Az új szabályozás az építkezéseknek kedvez a zöld felület és a szabadon hozzáférhető vízpart kárára, a következő években pedig több százmilliárd forintot költ a kormány a Balaton fejlesztésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás