A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az agrártárca egyik legutóbbi döntésével az ökológiai gazdálkodás pályázat keretösszegét háromszorosára, 36 milliárd forintra emelték, egyúttal további lépéseket szorgalmaztak a bioágazat fejlesztéséért.

Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a biogazdálkodásban érintett szervezetek közös sajtótájékoztatóján elmondta: ezzel mérföldkőhöz érkezett a hazai biogazdálkodás, az idei pályázat eredményeként összesen 96 000 hektár terület részesül támogatásban, amelyből 88 700 hektár az új, ökológiai művelésbe vont terület. Miután a Vidékfejlesztési program keretében 2018-ban újra meghirdetett pályázatra háromszoros volt a gazdálkodói igény az eredetileg megadott keretösszeghez képest, az agrártárca április 4-i bejelentése szerint 12 milliárd helyett 36 milliárd forint jut az ökológiai gazdálkodás további támogatására.
Európa jelentős része az úgynevezett zöldebb agrárium felé halad, emellett a globális adatok is azt mutatják, hogy az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat.

Az Európai Unió teljes ökológiai piaca 2017-ben 34,3 milliárd euró volt, így amelyik ország időben felismeri az ebben rejlő agrárgazdasági potenciált, komoly versenyelőnyre tehet szert – fejtette ki Drexler Dóra. 2017-ben Magyarországon mintegy 200 ezer hektár számított ökológiai művelésű területnek, a pályázati keret megnövelésével az ilyen területek 300 ezer hektárra nőhetnek, 2020 végére nagyságuk 350 ezer hektárt érhet el. Magyarország az ökológiai művelésű területek nagysága szerint csak az ötödik helyen áll a régiós rangsorban, az ökoterületek aránya és a biotermelők száma alapján azonban már dobogós helyen vagyunk, az elmúlt évtizedben pedig 62,6 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon.

ökológiai gazdálkodás sajtótájékoztató 2018 április 18 kép: Fekete István AM

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az ökogazdálkodásba bevont ültetvények és szántók aránya örvendetesen emelkedik, a legnagyobb mértékben azonban az állatoknak legelőül is szolgáló gyepterületek nőhetnek – fűzte hozzá Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Mészáros Dóra, a Hungária Öko Garancia Kft. júniusban hivatalba lépő ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az ökogazdálkodást támogató program segíti a kitűzött célok, azaz a biodiverzitás és talajtermékenység megőrzését, fenntarthatóságát, a vidéki munkahelyteremtést, ugyanakkor fontos, hogy a támogatott területekről származó alapanyagokat élelmiszerré kell feldolgozni és forgalomba hozni, ez a lakosság egészséges élelmiszerekkel történő ellátását is segíti.

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke kiemelte: az ökológiai gazdálkodás az egyetlen fenntartható mezőgazdálkodási mód, amelyet a gazda szempontjából is fenntarthatóvá kell tenni, ehhez pedig nélkülözhetetlen a kiszámítható állami támogatás.
Büki József biogazdálkodó az ökológiai növénytermesztés támogatása mellett az ennek részben helyi felvevő piacát is jelentő ökológiai állattenyésztés és tejtermelés, és a terményraktározás fejlesztését szorgalmazta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás