Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Így hasít a német napenergia

2017. június 29. 8:14

Így hasít a német napenergia Németországnak sokkal rosszabb adottságai vannak a napenergia-kinyerés szempontjából, mint Magyarországnak, de már reggel többet termelnek, mint a paksi erőmű. Adalék a megújuló energiaforrásokban kételkedőknek.

Cannes-ban is díjat nyert a WWF Magyarország animációs filmje

2017. június 27. 7:25

Cannes-ban is díjat nyert a WWF Magyarország animációs filmje A “We are all connected” – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a White Rabbit reklámügynökség közös munkája – a Cannes Lions reklámfesztiválon kapott bronzoroszlánt Design kategóriában.


Tízezer éves őserdőt likvidálna a környezetvédelmi miniszter

2017. június 24. 14:13

Tízezer éves őserdőt likvidálna a környezetvédelmi miniszter Jan Szyszko szerint azért kell kivágni a fákat, hogy az erdő biztonságos legyen Lengyelországban.

Forrásvízzel hűsítik magukat a bécsiek

2017. június 24. 13:29

Forrásvízzel hűsítik magukat a bécsiek Bécsben is tombol a nyár, ezért immár 900 ivókútból vehetnek vizet városszerte a járókelők. Ráadásul a kutakból a legjobb minőségű víz folyik, amelyből az elmúlt pár napban rekordmennyiséget fogyasztottak a tikkadt bécsiek.


Szinte titokban kapta vissza jogait a nukleáris hatóság

2017. június 24. 8:11

Szinte titokban kapta vissza jogait a nukleáris hatóság Visszavonulót fújt a kormány: a szezon utolsó parlamenti hetén a kormánytöbbség a feltűnést kerülve módosította az atomtörvényt, visszaadva az Atomenergia Hivatalnak az atomlétesítmények engedélyezésével kapcsolatos korábbi jogköreit. A furcsa jogszabályváltoztatást az Európai Bizottság kényszerítette ki Jávor Benedek EP-képviselő fellépése nyomán.

Spanyol hőségrekord – olasz vészhelyzet a vízhiány miatt

2017. június 23. 21:33

Spanyol hőségrekord – olasz vészhelyzet a vízhiány miatt Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította és a víz adagolását rendelte el az olasz kormány Parma és Piacenza városok térségében Emilia-Romagna tartományban a szárazság okozta vízhiány miatt. A szárazság Olaszország más részein is kritikus helyzetet teremtett. Több mint 50 éve nem volt olyan meleg a tavasz Spanyolországban, mint idén. Megrémültek a kutatók a tengertől


Idén a Tiszába csobban a WWF Nagy Ugrás!

2017. június 23. 8:03

Idén a Tiszába csobban a WWF Nagy Ugrás! Több mint egy évtizedes hagyomány egy nagy, közös csobbanással ünnepelni az európai folyókat és vizesélőhelyeket. Idén a WWF szervezésében Magyarország ismét csatlakozik a kihíváshoz, és az ország településeit ugrásra szólítja július 9-én, délután 3 órakor!

Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re

2017. június 21. 6:05

Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re 2016-ban óriási napenergia-kapacitás épült ki a világon és a következő 5 évben is jelentős fejlesztések várhatók, de továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitást kiépíteni - derült ki a SolarPower Europe legfrissebb 2017-es jelentéséből. A paksi atombővítés miatt Magyarországon csak óvatos optimizmussal tekinthetünk a jövőbe.


Búvárok kertészkednek a Duna bécsi holtágában

2017. június 20. 21:30

Búvárok kertészkednek a Duna bécsi holtágában Mivel az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent az Untere Alte Donau hínarasodása, most alacsony növekedésű fajtákkal ültetik tele a medret. A cél, hogy az eredetileg őshonos fajták kiszorítsák a vízfelszínig nyújtózkodó füzéres süllőhínárt, amely zavarja a bécsi strandolókat.

Dánia zöld szokásai

2017. június 20. 18:33

Dánia zöld szokásai Amikor Dániáról és a környezetvédelemről beszélünk tudnunk kell, hogy egy rendkívül környezetbarát és előre gondolkodó ország. Vezető szerepet töltenek be a szélenergia felhasználásban és a közlekedési infrastruktúrájuk is kiváló. Íme néhány érdekesség a dán környezetvédelmi szokásokról.


További híreink

Az EU kimondta: a Biszfenol-A hormonkárosító

2017. június 20. 17:35

A Biszfenol-A a polikarbonát műanyagok alapanyaga, és sajnos könnyen kijut a termékekből és már egész kis mennyiségben is kockázatot jelent. Immár hormonkárosítóként is szerepel az EU "különös aggodalomra okot adó anyagok listáján", melyek használatát indokolt korlátozni.

Az EP sem támogatja a vegyszerhasználatot az ökológiai célterületeken

2017. június 20. 15:13

Úgy tűnik, hiába nyomult a vegyipari lobbi, az Európai Parlament nem támogatta azt, hogy feloldják a növényvédő szerek közelmúltban javasolt tilalmát az ökológia célterületeken, vagyis a művelt területeken a biológia sokféleség megőrzésére kijelölt földrészleteken.


Visszatelepítik a kószapockot Nagy-Britannia vizeibe

2017. június 18. 8:56

A közönséges kószapocok (vízipocok) visszatelepítésének legnagyobb programja kezdődött meg a héten az Egyesült Királyságban: 325 egyedet a northumberlandi Kielder erdőben engedtek szabadon, 350 egyedet a nyár folyamán telepítenek vissza a brit vizekbe.

Arkhimédészi csigával működő erőművet adtak át Bécsben

2017. június 17. 13:20

Több hónapos próbaüzem után átadták azt a föld alatti erőművet Bécsben, amelyet a Duna-szigetnél lévő gátba integráltak. Az arkhimédészi csavarral működő vízerőmű a Duna és az Új Duna közötti szintkülönbséget használja ki.


Motorizáció az EU-ban

2017. június 16. 17:34

Az ezer lakosra jutó autók száma alapján felállított rangsort Luxemburg vezeti az Európai Unióban - derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által ma közölt adatokból. A legtöbb uniós tagállamban 1 % alatt az alternatív üzemanyaggal működő személyautók aránya.

A Szamos gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladék

2017. június 16. 16:50

A Greenpeace magyar, román és szlovák munkatársai június elején vizsgálták a Szamos szennyezettségét. A mérések kimutatták: súlyosan fertőző szennyezés ömlik a folyóba. A környezetvédő szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében.


Eláraszthatják Kelet-Európát a levedlett nyugati dízelautók

2017. június 16. 10:27

Kitilthatják a kevésbé korszerű dízel járműveket Münchenből. Stuttgart és más német városok is hasonló lépéseket terveznek. Még több környezetszennyező használt autó jön hozzánk is?

Trump nélkül se dől be a klímaegyezmény

2017. június 15. 9:26

Az Európai Parlament megszavazta, hogyan hajtsuk végre a párizsi éghajlatváltozás elleni megállapodást. Az Európai Bizottság elnöke szerint az USA kilépése az egyezményből csak még elkötelezettebbé tette a többieket.


Így zöldül Európa

2017. június 15. 8:41

Hogyan változik földünk növényzetének állapota? Az Európára fókuszáló térképen jól kivehető a hazánkat körülölelő Kárpátok elképesztő sűrű zöld szövetet alkotó növénytakarója.

Hetvenezer négyzetméteres parkot adtak át Bécsben

2017. június 15. 7:54

Miközben a zöldfelület ellenes Budapesten lekövezik a kivágott fák helyét, az osztrák főváros belső kerületeiben 40 éve nem létesítettek akkora parkot, mint a napokban átadott Helmut-Zilk-Park. A 70000 m2-es zöldterületen van virágos rét, több mint ötszáz fa, kutyafuttató, közösségi kert valamint játszótér kicsiknek és felnőtteknek egyaránt.


Szükség van ambícióra a körforgásos gazdasághoz

2017. június 14. 14:26

Folynak a tárgyalások a Hulladék Keretirányelv célszámainak felülvizsgálatáról, Magyarország pedig jelenleg is rosszul áll a hulladékok újrahasznosításával. Bár a szelektív gyűjtés önmagában nem elég, a csomag sok olyan javaslatot is tesz, amelyek hosszú távon a körforgásos gazdaság céljait támogatják.

Totális gyomirtó szer a kismamákban

2017. június 9. 22:27

Minden kismama vizeletében jelen volt a glifozát nevű totális gyomirtó szer Olaszországban. 14 várandós nőt vizsgáltak meg, és mindegyiküknél kimutatták a növényvédő szer maradványait – közölte az olaszországi fogyasztóvédelmi tesztmagazin, a Salvagente.


Veszélyben a Białowieża-erdő

2017. június 7. 17:19

A lengyelországi Białowieża-erdőben már a legöregebb és legértékesebb faállományokat vágják a lengyel környezetvédelmi miniszter, Jan Szyszko engedélyével. Az erdő pusztítása sérti a lengyel és az európai törvényeket és szembemegy Lengyelország UNESCO felé tett vállalásaival is.

Az okoságyás meg is öntözi magát, ha kiszáradt

2017. június 5. 18:48

Levegőhőmérsékletet, páratartalmat és a talaj nedvességtartalmát is monitorozza az az okoságyás, amelyet Bécsben fejlesztettek ki elfoglalt hobbikertészeknek. Értesítést is küld a tulajdonos telefonjára, ha fogytán az öntözővíz.


Oslo lesz Európa Zöld Fővárosa 2019-ben

2017. június 5. 11:33

A norvégiai Oslo nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet egyebek közt azzal az átfogó megközelítésű programmal, amely a biodiverzitás megőrzését, a társadalmi befogadást, illetve a tömegközlekedés és az egészségügy fejlesztését is magában foglalja.

Hungarikum az EU-támogatások lenyúlása

2017. június 1. 12:29

Több mint 270 vizsgálatot zárt le tavaly az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF), amely ezek alapján nagyjából 630 millió euró visszafizettetésére tett javaslatot. Magyarország dobogós volt a tagállamok között, 13 üggyel. Azt a listát viszont magasan vezetjük, hogy mennyi támogatás visszatartását vagy visszafizetését javasolta a hivatal.


A károsanyag-kibocsátás alapú útdíjak az EU-ban

2017. június 1. 10:19

A károsanyag-kibocsátás mértéke és a megtett távolság alapján állapítaná meg az útdíjakat az Európai Bizottság (EB) a tegnap közzétett úgynevezett mobilitási és közlekedési reformcsomagban szereplő javaslatok értelmében.

Puhítanák a medvék kilövési tilalmát az erdélyiek

2017. június 1. 10:07

Gazdag vadállománya miatt a külföldiek körében is felkapott vadászterületnek számít Románia, ahol – például Magyarországgal ellentétben – mégse tekintenek önálló gazdasági tevékenységként a vadásztatásra. Ráadásul a környezet- és állatvédőkkel folytatott állandó viták következtében tavaly fölfüggesztették a nagyragadozók kilövését.


Vészhelyzetben Európa termetes halai

2017. május 31. 7:49

Egy nemzetközi kutatócsapat vizsgálatában feltárta, hogy a nagy testű halak, többek között számos cápa-, rája- és tüskésrája faj a legveszélyeztetettebb Európában.

40 % napenergia a ködös Albionban

2017. május 30. 8:39

Pár napja az ebédidő környékén Nagy-Britanniában használt áram közel negyede jött napenergiából, megy új országos rekord. Ehhez persze kellett a szinte felhőtlen égbolt, ami nem túl gyakori. Viszont most több energia jött a naperőművekből (24,3 %), mint atomenergiából (23%).


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés