Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Az EB védené a méheket, de a döntés a tagállamok kezében van

2017. március 24. 9:39

Az EB védené a méheket, de a döntés a tagállamok kezében van Az Európai Bizottság tegnap kiszivárgott javaslata szerint az unió teljesen betiltaná a méhgyilkos vegyszereket a szabadföldi termesztésben és kizárólag üvegházas használatukat engedélyezné. A Greenpeace Magyarország azt várja Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Minisztertől, hogy hazánk a Bizottság előterjesztésével összhangban szavazza meg a neonikotinoid rovarírtószerek tilalmát a tavasszal várható bizottsági szavazáson és ne kérjen eseti engedélyeket a méhgyilkos vegyszerekre.

Elbukott a magyar platán az év fája versenyen

2017. március 24. 7:10

Elbukott a magyar platán az év fája versenyen A lengyelországi József tölgy lett az Európai Év Fája 2017-ben. A 650 éves fára, amely a II. világháború idején menedékként szolgált egy nácik elől menekülő zsidó családnak, 17 597 szavazat érkezett a szervezők tájékoztatása szerint.


10-15 éven belül eltűnnek a dízel személyautók Európából

2017. március 20. 20:44

10-15 éven belül eltűnnek a dízel személyautók Európából Zsákutca volt a dízelhajtású személyautó terjedésének támogatása Európában, a környezetvédelmi nyomás és növekvő fenntartási költségeik miatt 10-15 év múlva eltűnnek a kontinensről ezek a járművek, mondta az NRGREPORT-nak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázpiaci tanácsadója.

Az ECHA szerint nem rákkeltő a glifozát

2017. március 19. 9:53

Az ECHA szerint nem rákkeltő a glifozát A glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek – áll az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) Kockázatértékelési Bizottságának (RAC) március 15-én közzétette értékelésében. A szakvélemény várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra, ugyanakkor nem jelenti a hatóanyag azonnali megújítását – erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.


Növelnék a hulladék újrahasznosítást az EP-képviselők

2017. március 18. 16:58

Növelnék a hulladék újrahasznosítást az EP-képviselők Növelni kívánják a kommunális hulladék újrahasznosításának arányát az Európai Parlament (EP) képviselői egy újonnan elfogadott jogszabály-tervezet szerint. Eszerint csökkentenék a hulladéklerakók környezeti terhelését és az ételhulladék mennyiségét.

Csehországban is egyre több a vaddisznó

2017. március 17. 8:59

Csehországban is egyre több a vaddisznó Gondokat okoznak a túlságosan elszaporodott vaddisznók Csehországban, amelyek a könnyebb élelemszerzés céljából egyre gyakrabban kószálnak a nagyvárosok peremkerületeiben, olykor riadalmat okozva a lakosság körében.


A biciklizés nyereségesebb a gazdaságnak, mint az autózás

2017. március 16. 16:44

A biciklizés nyereségesebb a gazdaságnak, mint az autózás Koppenhága 2016-ban érte el azt, amit Amszterdam 20 évvel korábban: több a bicikli van az utcáin, mint az autó. Minden egyes biciklivel megtett kilométer profitot hoz a nemzetgazdaságnak, az autózás viszont veszteséget.

A Renault cáfolja az emissziós csalást

2017. március 16. 11:48

A Renault cáfolja az emissziós csalást Cáfolta a Renault autógyár, hogy az emissziós értéket illetően csalásra lehetőséget adó szoftverrel szerelték fel dízelmotoros modelljeiket, ahogy azt a Libératon című napilap állítja. A cég szerint minden szabályt betartottak. Tegnap házkutatás volt az Audinál.


Meglepő, de megújulókban nem vagyunk sereghajtók

2017. március 15. 10:35

Meglepő, de megújulókban nem vagyunk sereghajtók Az uniós tagállamok közül már 11 teljesítette a 2020-ra kitűzött célját, miszerint az összes energiafogyasztáson belül 20 százalékra viszi fel a megújulók arányát. Nagy, és érdekes a mezőny szórása. Az alacsonyabb vállalás persze könnyebben teljesíthető.

Az autógyártóvá vált posta él és virul

2017. március 12. 9:11

Az autógyártóvá vált posta él és virul Tavaly már kétezer elektromos postáskocsi járta a német utakat, a pozitív tapasztalatok miatt pedig megduplázná saját gyártású elektromos autóflottáját a Deutsche Post.


További híreink

Pannon Természeti Élménynapok - határtalan kalandok

2017. március 11. 12:23

Az Európa szívében található Nyugat-Pannónia nemcsak történelmi szempontból rendkívül érdekes és izgalmas tájegység. Az Alpok és a Pannon-síkság találkozásánál 3 nemzeti park – a Neusiedler See – Seewinkel (Fertő-Fertőzug) és magyar folytatása a Fertő-Hanság NP, a Balaton-felvidéki NP és az Őrségi NP –, valamint 10 natúrpark és számtalan természetvédelmi terület kínál egyedülálló természeti élményeket. 2017. április 7-9 között Burgenland és Nyugat-Magyarország 3 napos programsorozattal csábít a természetbe.

Kiirtották a schönbrunni állatkert pelikánjait

2017. március 11. 8:51

Madárinfluenzás megbetegedés miatt az összes pelikánt elaltatták tegnap a bécsi schönbrunni állatkertben - közölte a zoo állatorvosa.


2019-től Barcelona fogja vezetni a szmog elleni bajnokságot

2017. március 9. 9:03

A katalán városban évente 3500-an halnak meg idő előtt a légszennyezettség miatt, ezért a felelős városvezetés 15 év alatt 30%-kal kívánja csökkenteni a közlekedési eredetű szmogot. Ennek érdekében 2019-től a hétköznapokon kitiltják a 20 évnél idősebb személy- és teherautókat.

Díjazták a zöldülő lengyel kötvényeket

2017. március 7. 19:53

A 789 millió euró értékű kötvény az első, amelyet egy állam dobott piacra. A kötvények értékesítéséből befolyt bevételt fák ültetésére, zöld energia termelésére és a vasúti szállítás színvonalának javítására használták fel.


Állatkerti horror Párizsban

2017. március 7. 19:06

Nem nagyon volt még rá példa, hogy orvvadászok állatkerti állatokat mészároltak volna a feketepiaci kelendő áruért, de most megtörtént. Háromszor főbe lőtték az orrszarvút a párizsi állatkertben, majd lefűrészelték a tülkét.

Brüsszel zöld jelzést adott Paks 2-nek

2017. március 6. 22:34

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Paksi Atomerőmű bővítésére irányuló beruházást. A Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a Magyarország által a Paks 2 megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás állami támogatást tartalmaz, azonban az uniós állami támogatási szabályok értelmében és a Magyarország által a versenytorzulás korlátozása érdekében vállalt kötelezettségek alapján jóváhagyta ezt a támogatást. A mostani döntéssel gyakorlatilag az összes jelentősebb akadály elhárult a mintegy 12 milliárd eurósra becsült bővítési projekt elől. Gyakorlatilag már csak a népszavazás kiírásában bízhatnak a beruházás ellenzői.


500 elhullott állat: bezárják az angol horrorállatkertet

2017. március 6. 21:39

Egy vörös óriáskenguru koponyasérülésekbe pusztult bele, egy sarkantyús teknős életét az elektromos kerítés oltotta ki, egy leopárdteknős kihűlésben halt meg, hat egészséges oroszlánkölyköt és több páviánt pedig csak azért öltek meg, mert nem volt elég hely az állatkertben.

A giliszta az új bécsi házi kedvenc

2017. március 5. 11:10

Egyre több bécsi osztja meg otthonát gilisztákkal, amelyek a gondozásért cserébe értékes komposzttal látják el gazdáikat. A hasznos társbérlők egy hokedlihez hasonló faládában laknak, és csupán némi zöldhulladékra van szükségük.


Spanyol agármentés

2017. március 4. 20:30

Évente tízezrével végzik ki a spanyol agarakat, a galgókat egy hagyomány miatt. Spanyolországban február elsején végződik a hivatalos vadászidény, ilyenkor a vadászok leselejtezik, azaz kivégzik a vadászathoz használt agarakat.

A szélenergia szempontjából szinte kiléptünk az EU-ból

2017. március 2. 20:53

2016-ban a megújulók adták az EU újonnan beépített áramtermelő kapacitásának 86%-át (!). A szélenergia szektor pedig önmagában akkora teljesítménybővítést hajtott végre tavaly, mint minden más energiaforrás összesen! A forradalom itt van. Legalábbis a határainkon túl, a szélrózsa minden irányában. Nem csak nyugaton.


Meglepő dolog derült ki a dízelbotrányról

2017. március 1. 16:31

Egyes uniós tagállamok hátráltatták a károsanyag-kibocsátási tesztek szigorítását, és nem fordítottak elegendő energiát az emissziós adatokat manipuláló autógyártók leleplezésére – írták az Európai Parlament dízelbotránnyal foglalkozó vizsgálóbizottságának (EMIS) friss jelentésében.

Már csak Brüsszelre vár Paks 2

2017. február 28. 11:39

Hamarosan két új engedélyt is megkaphat a Paks II. projekt, de az orosz hitel lehívásával még várni kell, mondta a Világgazdaságnak Aszódi Attila, a beruházásért felelős kormánybiztos.


A német e-autós terv csapdája

2017. február 28. 11:04

Honnan lesz az áram, amellyel a sok autót megtöltik? – teszi fel a kérdést egy magyar kutató. Szerinte a tisztán elektromos autózás növelné a környezetszennyezést.

Kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen a zajártalom miatt

2017. február 25. 15:59

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen február 22-én a kiskereskedelmi, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, áruk szabad mozgásának biztosítása érdekében, valamint azért, hogy fogadjon el intézkedéseket a környezeti zajok csökkentésére.


Megvadultak a vevők - robbant a román használtautó piac

2017. február 24. 19:13

Robbant a piac Romániában a regadóként emlegetett környezetvédelmi illeték eltörlésével. Vélhetően sokan már csak erre a pillanatra vártak, mert az elmúlt két hét alatt több mint 38 ezer használt autót vittek be Romániába. A Nyugat-Európában levedlett öreg autók tovább növelik a légszennyezést.

Atomkatasztrófa volt a Jeges-tengeren?

2017. február 22. 23:32

Hetek óta magas értékeket mérnek a Jód-131-es izotópjából Európa felett. Az okok ismeretlenek. Csak találgatások vannak.


41 éve történt Csehszlovákia eltitkolt atomerőmű balesete

2017. február 22. 19:28

A szlovákiai bohunicei erőmű A1-es blokkjában 41 évvel ezelőtt történt egy elég komoly baleset. A reaktorban részleges leolvadás következett be, két munkás meghalt, az erőmű környéke jelentős radioaktív szennyeződést kapott. A történtek után a megrongálódott reaktorblokkot végleg le is állították. Annak idején teljes hallgatás kísérte az első csehszlovák reaktor balesetét a szocialista országokban, ezért sokan még ma sem hallottak az eseményről.

Nemzetközi korrupciót sejtenek Paks II. ügyében

2017. február 22. 6:45

Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja szerint a magyar kormány a német származású Klaus Mangold (képünkön) üzletember segítségével fizetett le brüsszeli döntéshozókat, hogy az ügyben indított kötelezettségszegési eljárást megszüntessék.
Lázár brüsszeli útja után is uniós várólistán Paks 2.


Visszavonták a Schweighofer fenntartható erdőgazdálkodási tanúsítványát

2017. február 21. 22:25

Nem használhatja többé a Romániában több fűrészüzemet is működtető osztrák Holzindustrie Schweighofer a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) védjegyét, miután környezetvédők azzal vádolták a vállalatot, hogy az illegálisan kitermelt fát is felvásárolva bátorítja az erdőirtást Romániában.

25 éves visszaesés az EU energiafogyasztásában

2017. február 21. 21:51

Az 1990-es szint alá csökkent az Európai Unió energiafogyasztása 2015-ben, de eközben emelkedett függősége a fosszilis energiahordozók importjától - derült ki az unió statisztikai hivatala (Eurostat) által nyilvánosságra hozott adatokból.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés