Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A vízhiányt nem szabad a GMO terjesztésével orvosolni

2017. január 22. 14:15

A vízhiányt nem szabad a GMO terjesztésével orvosolni A vízhiány problémáját nem szabad a genetikailag módosított szervezetek (GMO) terjesztésével orvosolni a mezőgazdaságban - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA), amelynek fő témája a fenntartható vízgazdálkodás volt.

A Siemens alkalmazottak ingyen villanyozódnak

2017. január 20. 19:27

A Siemens alkalmazottak ingyen villanyozódnak 2017-től kezdődően a Siemens munkatársai ingyen tölthetik fel elektromos járműveiket a vállalat 100 németországi telephelyén. Vajon az Erzsébet utalvány helyett valaha lesz ilyen nálunk - tehetjük fel a költői kérdést.


Látogatás a bajor Duna-ártéren

2017. január 18. 18:34

Látogatás a bajor Duna-ártéren Az EU által támogatott LIFEinFOREST pályázat keretében 34 szakemberrel közösen egyhetes tanulmányúton vettünk részt Bajorországban. Az első terepi napon Neuburg an der Donau község határában egy helyreállított ártéren vezettek körbe minket. Számomra a „hódhelyzet” itteni kezelése volt a legérdekesebb tanulság.

Több tucat flamingó fagyott meg Montenegróban

2017. január 17. 18:45

Több tucat flamingó fagyott meg Montenegróban Több tucat flamingó pusztult el a hideg miatt Montenegróban, a madarak belefagytak az Ulcinj melletti sópárló vizébe. A montenegrói madárvédelmi központ tájékoztatása szerint a flamingók sorsára jutott több tucat vadkacsa és más vízi madár is.


Rekordon az európai áramár

2017. január 17. 9:05

Rekordon az európai áramár Évtizedes rekordokat döntöttek meg az elmúlt napokban az európai piaci villamosenergia-árak, miközben a rendkívül hideg időjárás miatt csúcsra járatott atomerőművekből több nem működik és az energiaszektor sztrájkokkal küzd – írja a Bloomberg hírügynökség.

Felpörgött az elektromos autók piaca tavaly Európában

2017. január 13. 23:08

Felpörgött az elektromos autók piaca tavaly Európában Több mint kétszázezer új elektromos és plug-in hibrid eladásával új rekordot ért el az elektromos autópiac Európában, melynek piaci részesedése 2016-ban is meghaladta az egy százalékot.


Zöld jelzés a világ első dagály-apály erőművének

2017. január 13. 9:38

Zöld jelzés a világ első dagály-apály erőművének A brit kormány tegnap bejelentette, hogy támogatja a világ első apály-dagály áramtermelő vízi erőmű megépítését. A projekt az áramlatok általi napi tengerszint ingadozásból állít elő áramot a walesi Swansea öbölben. A Tidal Lagoon Power projektcég az 1,3 milliárd font értékű építkezést 2018-ban kezdené meg, és négy év alatt fejezné be.

Hungarikum: nálunk késik a legtöbb vonat

2017. január 13. 9:24

Hungarikum: nálunk késik a legtöbb vonat Rengeteget késnek a vonatok Magyarországon, uniós összevetésben nálunk törlik a legtöbb járatot, az emberek mégis szeretnek/kénytelenek a vasúttal utazni - ez derül ki a 28 európai ország vasúthálózatát figyelő Rail Market Monitoring Scheme adataiból.


Uniós simli Paks II körül?

2017. január 10. 10:23

Uniós simli Paks II körül? Megsúghatta Brüsszel Budapestnek, miként bújhat ki a magyar kormány a paksi bővítés miatt zajló eljárás alól. Belső dokumentumok szerint a francia kormány stratégiáját javasolhatták a magyar kormánynak, arra vonatkozóan, mivel indokolják meg a közbeszerzés kiírásának hiányát.

2000 kutyát és macskát kínzott halálra egy állatmenhelyet működtető nő

2017. január 9. 23:51

2000 kutyát és macskát kínzott halálra egy állatmenhelyet működtető nő Az andalúziai állatmenhely tulajdonosa ahelyett, hogy gazdát keresett volna az állatoknak, elaltatta azokat. Ráadásul az előírtnál kisebb dózist adott be nekik, és nem vénába, hanem izomba. Lecsukták a spanyol rendőrök.


További híreink

Beindult a svéd farkasgyilkolás

2017. január 8. 10:22

Csak tegnap reggel öt farkast terítettek le svéd vadászok. Az országban elejtett példányok száma ezzel 22-re nőtt. A hatóságok összesen 24 állat kilövésére adtak engedélyt, vagyis a vadászok már csaknem teljesítették az előírt kvótát.

A főbűnös dízelautók

2017. január 7. 22:12

A modern dízelüzemű személygépkocsik motorjai tízszer annyi káros anyagot eresztenek a levegőbe, mint a teherautók, kamionok és buszok motorjai, derül ki a legfrissebb EU-s kutatási adatokból. Az Európai Unióban ugyanis jóval szigorúbb előírások vonatkoznak a nitrogén-oxidok kibocsátására a nehéz járművek esetében, mint a személyautóknál.


Orbán atomtervei nyugtalanítják Berlint

2017. január 3. 13:27

Aggályosnak nevezte a magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) jogkörét érintő törvényi változtatást Barbara Hendricks német szövetségi környezet- és természetvédelmi, építésügyi és nukleáris biztonsági miniszter a Süddeutsche Zeitung című liberális német lap december 30-i számában.

Brüsszel rábólinthat Paks 2-re

2017. január 3. 12:43

A felmerült aggályok ellenére várhatóan hamarosan jóváhagyja az Európai Bizottság a paksi atomerőmű-bővítési beruházást - írta ma a Politico című brüsszeli hírportál, a Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos előtt álló legfontosabb ügyeket részletező összeállításában.


A román kormányfő mégsem javasolja Verespatakot világörökségi címre

2017. január 2. 13:15

Dacian Cioloș, a leköszönő román kormányfő mégsem nyújtja be a Verespatakot világörökségi címre javasló beadványt. A román kormányszóvivő legutóbbi sajtóközleményében a beruházó kanadai Gabriel Resources által Verespatak ügyében Románia ellen indított perre hivatkozva indokolta a kormány döntését. A verespataki Alburnus Maior Egyesület szerint ezzel Ciolos korábbi ígéreteit megszegve elárulta Verespatakot.

A világ legnagyobb koporsója belülről

2016. december 30. 10:26

Tizenhat panorámaképet adott ki december 26-án a csernobili atomerőmű többek között a november végén helyére tolt új acélszarkofágról, illetve az erőmű különböző létesítményeiről.


Afrikai sertéspestis kárpátaljai vaddisznókban

2016. december 28. 20:39

Afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki a napokban a magyar határ közelében Nagyszőlősön egy szálloda gazdaságában elhullott vaddisznók tetemeiből.

Pozsonytól Párkányig húzódhat a Duna Menti Nemzeti Park

2016. december 27. 13:53

Néhány hónapja jelentették be, hogy bővülhet a szlovákiai nemzeti parkok listája. A Duna Menti Nemzeti Park megalapítását elsősorban a környezetvédők szorgalmazzák. A környezetvédelmi minisztérium szerint fontos, hogy megfelelő módon védjék a területeket. Leghamarabb két év múlva nyilváníthatják nemzeti parkká a Duna menti övezeteket.


Világelső lengyel zöldítés

2016. december 27. 11:29

Lengyelország a múlt héten sikeresen bocsátotta ki a világ első zöld államkötvényét. A bevont forrásokból környezetvédelmi beruházásokat finanszíroz majd a lengyel állam, a legnagyobb vásárlók osztrák és német befektetők voltak- írta a napi.hu.

Rovarok billiói szelik a brit légteret

2016. december 25. 10:14

Brit kutatók 10 évnyi munkával először mérték fel, hogy kb. hány milliárd költöző rovar szeli át az eget Dél-Anglia fölött évente. Szerintük 3,5 ezer milliárd bogár és lepke vonul át minden évben az emberek számára észrevétlenül, nagy magasságban Dél-Anglia fölött.


Folytatódik az autóvásárlók félrevezetése

2016. december 22. 23:05

Egyelőre tovább nő a szakadék a legtöbb autó hivatalos és a forgalomban mérhető fogyasztása között. Egyes vizsgált Mercedes modelleknél megmagyarázhatatlan, hogy prototípusuk hogyan tudhatta a próbapadon teljesíteni a típusbizonyítványban feltüntetett átlagfogyasztást, miközben a forgalomban annál 54 százalékkal is nagyobbat produkálnak.

Tisztulni fog a kipufogógáz – a magyar ellenszavazat dacára

2016. december 21. 16:11

Az EU szigorítja a gépjárművek típusvizsgáit – tisztább lehet a városi levegő. 2017-ben a típusbevizsgáláskor már nem mérőpadon, hanem a forgalomban mérik majd a részecske- és a nitrogéndioxid-kibocsátást. A magyarok ellene szavaztak.


Kolomp helyett nyomkövetőt kapnak a zajos tehenek

2016. december 20. 23:29

Kolomp helyett GPS-jeladóval látják egy nyugat-ausztriai gazda szarvasmarháit, hogy a tehénkolompolás ne zavarja a szomszédos szálloda vendégeinek nyugalmát.

Mindannyiunkban halmozódnak a mérgek

2016. december 18. 17:53

Franciaországban 4000 terhes nő vizeletében kerestek hormonrendszerre kockázatot jelentő kemikáliákat. A napokban nyilvánosságra hozott eredmények megdöbbentőek. Emellett összehasonlították a bio és nem bio élelmiszert fogyasztók méregszintjét is.


Döntésre jutott az EU a konfliktusos-ásványok ügyében

2016. december 18. 16:58

Legkevesebb 300.000 gyermek, akár 5 éves is, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett aranybányákban. 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányában, nem megfelelő munkakörnyezetben: védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben. Megszületett a végső szabályozás a konfliktusos ásványok kapcsán, hogy megállítsa azon fegyveres csoportok pénzelését a fejlődő országokban, amelyeknek ón, tantál, nióbium és arany bányákból származnak bevételeik.

Heteken belül megkezdődhet Norvégia farkasainak kilövetése

2016. december 17. 15:55

A norvég éghajlatügyi és környezetvédelmi miniszter, Vidar Helgesen decemberi döntésétől függ, hogy Norvégia 68 farkasából 47-et valóban kilőhetnek-e a következő hetekben. A norvég regionális területkezeléssel foglalkozó hatóságok a vadon élő farkasok 70%-ának kilövéséről határoztak, ami ellen a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség és a WWF is tiltakozik.


A városi fény- és zajszennyezés stresszeli a vörösbegyeket

2016. december 16. 22:37

A fény- és zajszennyezés negatív hatással van a városi környezetben élő vörösbegyek énekére és viselkedésére Nagy-Britanniában. A Southamptoni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy miként befolyásolja az éjszakai közvilágítás és a közlekedés zaja az egyik városi parkban élő vörösbegyek életét.

A svédek túltolták a szelektivitást

2016. december 16. 18:24

Annyira jól működik Svédországban az újrahasznosítás, hogy évek óta külföldről importálják a szemetet. A svéd háztartási hulladékok kevesebb mint egy százaléka került hulladéklerakókba 2011 óta.


Kipusztulás közelében a Mediterráneum cápái és rájái

2016. december 15. 16:02

Cápák és ráják – ideértve még ezt a szépséges hegedűráját is – komoly rizikót vállaltak azzal, hogy a Mediterrán tengerekre születtek, ahol a kihalás esélyei nagymértékben növekednek.

A természetvédők megnyerték a vadvilágért vívott csatát

2016. december 13. 9:34

Az EU vezetője letett arról a tervéről, hogy módosítsa a zászlóshajó fajok és azok élőhelyét szabályozó irányelveket, miután elképzelése ellen az emberek egy hatalmas nyilvános kampányban tiltakoztak.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés