Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Ökokatasztrófa a francia madáreltűnés

2018. március 23. 18:48

Ökokatasztrófa a francia madáreltűnés A francia vidéken harmadával csökkent a madárpopuláció az elmúlt 15 évben kutatók szerint. Több tucatnyi faj példányainak száma szorult vissza meredeken, egyes fajok esetében akár kétharmadnyival is.

4. lett a zengővárkonyi fa az Európai Év Fája versenyben

2018. március 21. 23:22

4. lett a zengővárkonyi fa az Európai Év Fája versenyben Portugália, Spanyolország és Oroszország jelöltje előzte csak meg Zengővárkony hős szelídgesztenyéjét a 2018-as Európai Év Fája versenyben. 13 ország fái versenyeztek egymással az idén, összesen több mint 200 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online szavazás során.


Egyharmad paks, piaci alapon, hitel és állami támogatás nélkül

2018. március 21. 21:55

Egyharmad paks, piaci alapon, hitel és állami támogatás nélkül Annyira olcsó lett szélerőművet építeni, hogy már állami támogatás nélkül is megéri. Az innovációnak és a versenynek köszönhetően sokkal gyorsabban csökken az ára a megújuló erőforrásoknak a korábbiakban vártnál.

Bécs újra a világ legélhetőbb városa

2018. március 20. 16:26

Bécs újra a világ legélhetőbb városa 2018-ban is Bécs a világ legélhetőbb városa. Az osztrák főváros immáron kilencedik alkalommal került a Mercer előkelő listájának élére. A migránsokkal riogató Lázár János figyelmébe ajánljuk, hogy Budapest a lista 76. helyén található.


Megette a tiszafa termését és tűlevelét - belehalt

2018. március 20. 7:33

Megette a tiszafa termését és tűlevelét - belehalt A kisgyerekes szülők figyelmébe! Egy férfi a tiszafa termésével és tűlevelével mérgezte meg magát Dévényújfalun, Pozsony egyik városrészében.

Királykolobusz-bébi született Bécsben

2018. március 18. 20:41

Királykolobusz-bébi született Bécsben Új kis és nagy majmokkal gazdagodott a bécsi állatkert. Március elején nemcsak egy új majomcsalád, a fehérarcú sátánmajmok három hím egyede költözött be a Schönbrunni Állatkert majomházába, hanem megszületett Togo is, a királykolobuszok legkisebb csemetéje.


Románia betiltja a műanyagszatyrokat

2018. március 15. 22:38

Románia betiltja a műanyagszatyrokat Romániában 2019 január 1-től nem lehet forgalomba hozni vékony és vastag műanyagszatyrokat. E termékek importját már idén beszüntetik.

Diabéteszt okoz a nitrogén-oxidok magas koncentrációja?

2018. március 15. 22:12

Diabéteszt okoz a nitrogén-oxidok magas koncentrációja? A német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal felmérése szerint százezrek élnek Németországban a nitrogén-oxidok magas koncentrációjának kitéve. Vizsgálatuk alapján mintegy 400 000 diabéteszes megbetegedés hozható összefüggésbe a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségével, és a légúti megbetegedések is hasonló arányban írhatók a szennyező anyag számlájára.


Felpörgött Bosznia első szélerőműparkja

2018. március 15. 9:09

Felpörgött Bosznia első szélerőműparkja Üzembe helyezték Bosznia-Hercegovina első szélerőműparkját, ezzel az ország megtette az első lépést a szénnel fűtött hőerőművektől a megújuló energiaforrások felé - közölte a szarajevói sajtó.

Az alpesi nyuszik nélkül a többi állat is bajba kerül

2018. március 14. 21:37

Az alpesi nyuszik nélkül a többi állat is bajba kerül Az Alpokban élő havasi nyulak túlélését is fenyegeti a klímaváltozás, és a számuk csökkenése más állatokra is kihatással lesz – figyelmeztetnek svájci kutatók egy ma megjelent tanulmányban.


További híreink

Így spóroljon áramot: energiamegtakarítás-kihívás Bécsben

2018. március 14. 1:03

A bécsi enegergiaszolgáltató, a Wien Energie, energiamegtakarítás-kampányban való részvételre hívja a bécsi lakosokat. Április 6. és május 3. között, négy héten keresztül négy feladatot kell teljesíteniük a résztvevőknek.

A hibridek előtt sütőolajjal vaporettóznak Velencében

2018. március 10. 21:11

Hamarosan újrahasznosított étolajjal mennek majd a velencei vízibuszok. Az AVM közlekedési vállalat egyúttal bejelentette, hogy a jövőben a hibrid üzemű vaporettók alkalmazására helyezi a hangsúlyt.


Elbukott a tejeskávéadó ötlete Nagy-Britanniában

2018. március 10. 20:03

A brit kormány elvetette az úgynevezett tejeskávéadó ötletét, amelyet az eldobható kávéspoharakra vetettek volna ki a hulladéktermelés visszaszorítása érdekében, mert úgy véli, hogy hatékonyabb megoldás, ha a kávézók inkább kedvezményeket adnak azoknak a vásárlóknak, akik saját bögrével érkeznek.

A fákkal a bogarak is eltűnnek

2018. március 6. 11:27

A kihalás szélére sodorja a korhadt fát fogyasztó, vagyis szaproxilofág bogarak egy részét a fák eltűnése szerte Európában - figyelmeztet új jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).


Bécsi szigor a kölcsönbringáknak

2018. március 6. 1:22

Bécs megelégelte, hogy szanaszét hevernek a kölcsönkerékpárok a városban és szigorú szabályozásra szánta el magát. A kölcsönzőcégeknek megadott határidőn belül el kell szállítaniuk a meghibásodott, vagy rossz helyen leállított kerékpárokat, különben akár 700 euró bírság is kiszabható rájuk.

Luxemburg a paksi bővítést támadó osztrákok mellett

2018. március 6. 0:23

Támogatja Ausztriát a paksi bővítés ellen indított perben az Európai Bíróságon Luxemburg - jelentette ma be Carole Dieschbourg luxemburgi környezetvédelmi miniszter.


Villanyautózás és energiatermelés Franciaországban 2030-ban

2018. március 5. 22:15

Márciusban várható a párizsi városi tanács döntése arról, elfogadják-e a javaslatot arra, hogy 2024-től a dízel és 2030-tól minden robbanómotoros gépkocsit tiltsanak ki a város útjairól. 2017 júliusában a francia kormány kinyilvánította, hogy 2040-től betiltja az új robbanómotoros autók árusítását.

A tudomány és az EP is a méhgyilkos vegyszerek ellen

2018. március 4. 8:15

2018. március 1– én az Európai Parlament állásfoglalásában kiállt amellett, hogy az EU és tagállamai tiltsák be a méhgyilkos neonikotinoid rovarölő szereket, és fektessenek többet a méhek védelmébe.


Mérföldkő az európai autózásban?

2018. március 1. 10:26

Fontos per ért véget a németországi Lipcsében. A Szövetségi Közigazgatási Bíróság arról döntött, hogy a helyi önkormányzatok kitilthatják a városközpontokból az Euro 6-osnál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt járműveket. Tarlós szerint Budapest is tervezi a dízelek kitiltását - de hogy mikor?...

Bécs éjjel is bezöldül

2018. február 27. 10:38

A fényszennyezés elleni küzdelemben is élen jár az osztrák főváros: 2020-ig a közvilágítás teljes hálózatát LED égőkre cserélik ki. Folyamatosan figyelik a fényszennyezés mértékét, valamint vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is tanácsokat adnak a környezeti károk mérséklésére.


Rossz hír a lignitégető Mészáros Lőrincnek

2018. február 26. 9:34

Az Európai Parlament energiaügyi bizottsága kidolgozott egy javaslatot, amellyel büntetnék, hogy az unió tagállamai támogatást adjanak a nem megújuló energiaforrásokból működő erőműveknek, írja a Greenpeace sajtóközleménye.

Lengyelország igyekszik javítani a levegőminőséget

2018. február 25. 10:42

Lengyelország következetesen törekszik a levegőminőség javítására, a sokéves mulasztások miatt viszont időre van szükség – szögezte le a lengyel környezetvédelmi tárca abban a közleményben, amellyel az Európai Bíróság ítéletére reagált. A probléma miatt Varsó egy uniós operatív programról is tárgyalna.


Egyre szélsőségesebb lesz az európai városok időjárása

2018. február 25. 7:53

Európa 571 városának adatait elemezve a New Castle-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy az eddig véltnél jóval szélsőségesebbé válik az időjárás a 2050-2100 közötti időszakban.

Illegálisan került tiltott gmo takarmány az uniós piacra

2018. február 24. 9:40

Több európai országban is cirkált az EU-s felhasználásra nem jogosult biomassza, amelyből hazánkba is eljutott egy adag. A génmódosított szereket (GMO) teljesen tiltó Szerbiának gyártottunk belőle takarmányt. Az ügy azt sejteti, hogy az EU nem képes kontrollálni az exportra gyártott, és az Unióban nem engedélyezett anyagokat. Ráadásul a most indult jogvita hatással lehet a génmódosított termékek EU-ba irányuló importjára is.


Osló behavazott. Belapátolják egy hegy belsejébe

2018. február 24. 8:14

Túl sok a hó Oslóban, ezért hóolvasztó berendezés üzembe helyezését tervezi a norvég főváros.

A műanyag újrahasznosítás hátrányai: mérgező anyagok a gyermekjátékokban

2018. február 23. 22:42

Az EU-s szabályozásoktól azt várnánk, hogy kifejezetten szigorúan kezelik a mérgező anyagok jelenlétét a gyermekjátékokban. A kérdés az, hogy vannak mégis jelen ezekben a termékekben?


Ausztria megtámadta a paksi bővítés támogatását az Európai Bíróságon

2018. február 23. 22:24

A határidő lejárta előtt megtámadta Ausztria az Európai Bíróságon a Paks II. atomerőmű bővítési projekt állami támogatására adott európai bizottsági jóváhagyást - jelentette be Elisabeth Köstinger osztrák környezetvédelmi miniszter közleményben.

Uniós jogot sértett a bialowiezai erdőirtás

2018. február 22. 9:04

Varsó végre fogja hajtani a bialowiezai őserdő ügyében születő ítéletet – szögezte le a lengyel környezetvédelmi tárca az Európai Bíróság főtanácsnokának véleményére reagálva, miszerint a lengyel hatóságok uniós jogot sértettek, amikor Bialowiezában engedélyezték a faritkítás kiterjesztését.


Az ingyenes tömegközlekedés dilemmái

2018. február 20. 23:31

Az ingyenes tömegközlekedéssel két baj lehet: vagy nincs rá pénz – vagy túl jól sikerül. Amivel Németországban próbálkoznának, az a legtöbb helyen már befuccsolt.

Mégsem lesz ingyenes tömegközlekedés Németországban

2018. február 19. 9:11

Visszatáncolt a német kormány a Brüsszelnek küldött javaslatcsomagból. Csírájában holt ötlet volt. Élt egy napot.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés