Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Áttörés az e-hulladék reciklálásban

2018. július 20. 6:27

Áttörés az e-hulladék reciklálásban A hulladékok újrahasznosítása nagy kihívás a vállalatok számára, különösen az elektronikai hulladékok esetében.

Már a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászat

2018. július 19. 9:19

Már a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászat Már kétezer évvel ezelőtt is űzhetett ipari méretű bálnavadászatot az ember a Gibraltári-szorosnál található római kori lelőhelyeken felfedezett bálnacsontok tanúsága szerint.


Ingyen tankolhatnak az e-autósok Bécsben

2018. július 19. 8:03

Ingyen tankolhatnak az e-autósok Bécsben Az elmúlt hónapokban városszerte több mint száz helyen telepítettek e-töltőállomásokat Bécsben. Az új kutaknál szeptember végéig ingyen tölthetik fel járműveiket az elektromos autók tulajdonosai. Ahol betartják az ígéreteket.

Az aszály megduplázta a norvég energiaárat

2018. július 18. 7:28

Az aszály megduplázta a norvég energiaárat Norvégia a teljes energiafelhasználásának 2/3-át megújuló forrásból fedezi, így az áramfelhasználás szinte teljes egészét vízerőművekkel termeli, ami néha túlságosan is ki van szolgáltatva az időjárás (vagy a klímaváltozás) szeszélyeinek.


Szeméttelepen is táborozhatnak a bécsi gyerekek

2018. július 17. 9:37

Szeméttelepen is táborozhatnak a bécsi gyerekek Ausztria legnagyobb szemétlerakó telepe, a Deponie Rautenweg is nyári táborozásra várja a bécsi gyerekeket. A résztvevők kecskéket simogathatnak, kukásautón utazhatják körbe a telepet és szemétgolfon tehetik próbára ügyességüket.

Zöld utat kapott a brit atomerőmű

2018. július 14. 21:28

Zöld utat kapott a brit atomerőmű Az Európai Unió Bíróságának határozata szerint támogatást nyújthat az Egyesült Királyság a Hinkley Point C atomerőmű építéséhez, ezzel a bíróság jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, és elutasította Ausztria keresetét.


Meghökkentő meleg van a sarkvidéken

2018. július 14. 12:47

Meghökkentő meleg van a sarkvidéken Hazánk hőmérsékleti értékeivel vetekszenek a Norvégia északi csücskén mért értékek. A csúcshőmérséklet meghaladta a 30 fokot, és a térségben 70 éve ez a legaszályosabb időszak is.

Pert indítottak az éghajlatért, támogassuk őket!

2018. július 14. 8:45

Pert indítottak az éghajlatért, támogassuk őket! 9 család történelmet ír: bíróságra citálják az Európai Uniót, mert nem tesz eleget az éghajlat védelméért. A családok azzal vádolják az Európai Parlamentet és az Európai Unió Tanácsát, hogy nem fogadtak el hatékony törvényeket az éghajlat védelmében, egyúttal követelik, hogy haladéktalanul fogadják el a szükséges jogszabályokat ezen jogok és a jövő nemzedékek védelmében.


A bécsiek már többet gyalogolnak, mint amennyit autóznak

2018. július 12. 22:49

A bécsiek már többet gyalogolnak, mint amennyit autóznak Egy friss tanulmány szerint az osztrák főváros lakói már több utat tesznek meg gyalog, mint autóval. A legtöbbet a 29 év alattiak és az egyetemisták gyalogolnak. A megkérdezettek háromnegyede biztonságban érzi magát, de több padot és a zebráknál hosszabb zöld jelzést szeretne.

Európa demográfiai súlya csökken

2018. július 12. 9:25

Európa demográfiai súlya csökken Hosszú ideig kivándorlók kontinense volt, ma már befogadó, különösen a nyugati része vonzó. A keleti régióban viszont a mindent felülíró kivándorlás megfojtja az újjászületés reményét is. Magyarországon az ország leépülésétől való félelem táplálja a nacionalizmust, miközben még Németországnak is vannak elnéptelenedő területei.


További híreink

Tovább hasít a nap- és szélenergia Németországban

2018. július 11. 18:23

A megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia mennyisége meghaladta a szénből előállított áramét Németországban 2018 első félévében. Erre korábban ilyen időtávon még nem volt példa.

Az EU 154 milliárddal támogatja a 3-as metró beruházását

2018. július 11. 10:29

Az Európai Unió a kohéziós alapból 473,4 millió eurót (csaknem 154 milliárd forint) fordít a magyar főváros 3-as metróvonalának teljes felújítására – közölte az Európai Bizottság.


Lépcsőzetes búcsú az amalgámtól

2018. július 11. 7:42

Uniós rendelkezés szerint júliustól tilos amalgámmal tömni a terhesek és a 15 éven aluliak lyukas fogait. Az anyag használatát egyik alkotórésze, a higany toxikus hatásai miatt 2030-ra végleg meg kell szüntetni az európai fogászatokon. Az új szabályra a Pharmaonline szakmai portál hívta fel elsőként a figyelmet.

A norvégok a magyarhoz képest egy fordított világban élnek

2018. július 9. 12:47

Norvégia az elektromos autózás fellegvára. A skandináv állam szakszövetsége szerint a hibrideket is beleszámítva év végén már 230 ezer e-autó fut majd útjaikon. Ez igen jelentős szám, mert akkor már közel minden 10. autó (legalább részben) elektromos lesz.


A tengeri madarak is a rabló halászati gyakorlat áldozatai

2018. július 8. 8:14

Csak az európai vizeken évi mintegy 200 ezer tengeri madár leli vesztét úgy, hogy véletlenül a halászhajók zsákmányául esik. Ráadásul ez csak a regisztrált eseteket jelenti, az európai hajók pedig Afrika partjainál is dolgoznak...

Megfullad a Balti-tenger

2018. július 7. 8:42

1500 éve nem tapasztalt oxigénhiány alakult ki a Balti-tenger partjainál az elmúlt évszázadban. A 377 ezer négyzetkilométer felszínű, átlagosan 55 méter mély tenger már eddig is közismert volt arról, hogy egyes területein annyira oxigénhiányos a víz, amiben a legtöbb tengeri állat nem élne ott meg. Nem csoda, hogy a Balti-tengerben található a világ legnagyobb holt zónái közül több is.


München, Tokió, és Bécs a legélhetőbb városok

2018. július 5. 19:23

Az életminőséget vették alapul. Arra jutottak, hogy 2018-ban München a világ legélhetőbb városa, második Tokió, míg a harmadik Bécs. A listára 25 város fért fel, Budapest nincs köztük.

Újabb kérdőjelek Magyarország nukleáris biztonsága körül

2018. július 5. 18:29

A bécsi székhelyű Természettudományi és Élettudományi Egyetem (BOKU) Biztonsági és Kockázati Tudományok Intézete friss tanulmányában kimutatta: kérdéses, hogy Magyarország tudja-e garantálni a legmagasabb szintű nukleáris biztonságot a jelenlegi jogszabályi és intézményi környezetben.


A Greenpeace supermanja falnak csapódott

2018. július 4. 7:42

Drónt reptetett a Greenpeace egy francia atomerőműbe, hogy felhívja a figyelmet a nukleáris erőművek sebezhetőségére.

Vizeink fele sem egészséges!

2018. július 3. 10:06

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ma publikált jelentése szerint vizeink állapota lehangoló: jelenleg az európai felszíni vizek csupán 40%-a egészséges. Magyarország vizeinek pedig kevesebb mint 20%-a van jó ökológiai állapotban.


A divat ára nem lehet a Föld

2018. július 1. 15:02

A brit divatipar ökológiai lábnyomát vizsgálják a parlamenti képviselők, mellyel az egyre nagyobb fast fashion szektor széndioxid kibocsátását, az erőforrás felhasználását és a víz fogyasztásának a mértékét kívánják feltárni.

A sárgabóbitás kakadu legrégebbi európai ábrázolására bukkantak a Vatikánban

2018. június 30. 22:42

Az Ausztráliában élő sárgabóbitás kakadu legrégebbi európai ábrázolására bukkantak a vatikáni könyvtárban, a 13. századi kézirat azt jelzi, hogy az eddig véltnél évszázadokkal korábban kiterjedt kereskedelem volt Európa és Ausztrália északi térsége között.


Megszivatták a lengyel gólyavédőket

2018. június 29. 16:48

750.000 forintnyi telefonszámlát csinált egy gólya, mert elvesztette a nyomkövetőt, amit valaki megtalált, és a benne lévő SIM kártyát használta is.

Az OECD kritikus zöld tükre az Orbán-kormánynak

2018. június 29. 11:04

Tegnap mutatta be Magyarország 3. környezetvédelmi teljesítményértékelését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A kétéves munkával összeállított országjelentés a megújuló energiák mellőzését, a környezeti demokrácia hiányát és a természetvédelem leépítését is kritizálja.


Szerbia a kontinens egyik legszennyezettebb országa

2018. június 29. 10:47

Szerbia Európa egyik legszennyezettebb országa, a következő 10-15 évben az ország költségvetéséből mintegy 8,5 milliárd eurót (2767,5 milliárd forint) kell környezetvédelemre és hulladékgazdálkodásra fordítani a helyzet javítása érdekében - közölte az ország pénzügyi tanácsa.

Bedőlt a legnagyobb párizsi e-autó megosztó

2018. június 28. 8:54

A francia Bolloré ipari-szolgáltató vállalat bejelentette, hogy beszünteti a rendkívül népszerű Autolib’ szolgáltatást, vagyis július végéig 4000 elektromos autó tűnik el Párizsból, és az agglomerációból. A versenytársak csak erre vártak.


Brüsszel tehetetlenül nézi, hogy az Orbán-kormány másnak adja energiahatékonysági pénzét

2018. június 27. 8:19

Pénzügyi szankciós lehetőség hiányában Brüsszel nem tudta megakadályoznia magyar kormány tervét, hogy a lakosságnak szánt uniós energiahatékonysági támogatásokat inkább középületek modernizálására költik, melynek hasznát a lakosság helyett inkább a haverok érzik.

Közös temető házi kedvenceknek és gazdáiknak Bécsben

2018. június 26. 22:32

Új temető nyílt az osztrák fővárosban, ahol a gazdik és kedvenceik közös nyughelyre lelhetnek. Az új urnahelyek a Bécsi Központi Temető egy elkülönített részén, a krematórium mellett találhatók.


A légszennyezettség miatt alultápláltak a fák

2018. június 25. 22:38

Egy friss tanulmányból kiderült, a mezőgazdasági termelés, a dízelmotorok és a gyárak okozta légszennyezettség miatt alultápláltak a fák Európában. A nagy-britanniai és európai fákon a közelmúltban kezdtek megjelenni a betegség jelei: leveleik elszíneződtek és gyéren nőttek.

Biztonságosabbá válnak a nagy online piacterek

2018. június 25. 22:11

Az Alibaba, az Amazon, az Ebay és a Rakuten-France kötelezettségvállalást írt ma alá a veszélyesnek bizonyuló termékek gyorsabb eltávolítására - jelentette be az Európai Bizottság.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés