Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Nemzeti parkból a karosszékbe: a Schweighofer ismét a kettő közé ült

2017. december 16. 10:59

Nemzeti parkból a karosszékbe: a Schweighofer ismét a kettő közé ült Nem ez az első eset, hogy illegális fakitermelés vádja éri a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó céget.

A migrációs válság súlyosbításáért ténykedik a magyar kormány

2017. december 15. 19:37

A migrációs válság súlyosbításáért ténykedik a magyar kormány A magyar kormány jól tudja, hogy az éghajlatváltozás a migrációs válság egyik fő oka. Ezért gyakran hangoztatott állítását, hogy megvédi Európát a migrációtól, hitelteleníti az, ha az Európai Unió energiaügyi minisztereinek hétfői ülésén a komoly éghajlatvédelmi intézkedések ellen szavaz.


A franciák felszívják a kiutált amerikai klímakutatókat

2017. december 13. 7:36

A franciák felszívják a kiutált amerikai klímakutatókat Amikor az Egyesült Államok a nyáron jelezte, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből, Emmanuel Macron francia elnök támogatási programot hirdetett, hogy Franciaországba hozza a döntést ellenző klímakutatókat. Az egyezményt Donald Trump elnök azért mondta fel, mert szerinte gazdaságilag hátrányos az Egyesült Államok számára, és a lépés az egyik választási ígérete is volt.

Emlékszik még 2017 fő klímaeseményére? COP23 összefoglaló

2017. december 12. 22:01

Emlékszik még 2017 fő klímaeseményére? COP23 összefoglaló A bonni COP23 a második éghajlatváltozási konferencia volt a mérföldkőnek számító 2015-ös Párizsi Megállapodás óta. Ugyanakkor ez volt az első klímatárgyalás mióta Donald Trump bejelentette az USA kilépési szándékát az egyezményből. És ez volt az első alkalom, hogy a klímakonferencia elnöke egy szigetállam volt – a csendes-óceáni Fidzsi-szigetek. Az eseménynek a németországi Bonn adott otthont november 6. és 17. között. Nézzük meg, mire is érdemes emlékezni a COP23 klímacsúcs eredményeként!


Bécs a fényszennyezés ellen

2017. december 12. 16:34

Bécs a fényszennyezés ellen A fényszennyezés elleni küzdelemben élen jár az osztrák főváros: 2020-ig a közvilágítás teljes hálózatán LED égőkre cserélik ki a fényforrásokat. Folyamatosan figyelik a fényszennyezés mértékét, valamint vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is tanácsokat adnak a környezeti károk mérséklése érdekében.

Kié lesz a Közös Agrárpolitika 2020 után?

2017. december 10. 20:18

Kié lesz a Közös Agrárpolitika 2020 után? „Az élelmiszer és a mezőgazdaság jövője” címmel a napokban jelent meg az Európai Unió Bizottságának közleménye, mely a Közös Agrárpolitika jövőjét hivatott felvázolni. Az elképzelések közzétételét nagy várakozások övezték a természetvédelmi szervezetek részéről, hiszen az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy a természeti sokféleség egész Európára kiterjedő drasztikus hanyatlása elsősorban a mezőgazdasági területek élővilágát érinti.


Mire jók a GM-növények? Hungarikum szemlélet

2017. december 9. 12:32

Mire jók a GM-növények? Hungarikum szemlélet A hazai kutatástámogatás elterelése a géntechnológia területéről tekintélyes melléfogás. Jogilag sokkal rétegzettebb szabályozásra lenne szükség. A géntörvény már a mai genetikai tudásunkhoz képest is elavult és a minisztériumban nyomát sem látom az ezen való gondolkodásnak. Sőt az ehhez a munkához szükséges köztisztviselői szakértelemben is hiátus keletkezett. Ki és mikor fogja frissíteni ezt a törvényi állapotot? És elfogulatlanul az ehhez vezető tudásunkat? Darvas Béla írása.

Szétszennyezzük a Földközi-tengert is

2017. december 7. 16:07

Szétszennyezzük a Földközi-tengert is A Földközi-tengerről köztudott, hogy a világ egyik legszennyezettebb térsége, ám szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet tovább rosszabbodhat és hamarosan annyi műanyag hulladék lesz a Földközi-tengerben, mint hal.


Uniós szintű éghajlatvédelmi célok tagállami kötelezettségek nélkül

2017. december 2. 10:48

Uniós szintű éghajlatvédelmi célok tagállami kötelezettségek nélkül Európa mindig is az egyik vezető ereje volt az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemnek. Példamutató klímapolitikát alakított ki, nagy szerepet vállalt a Párizsi Megállapodás létrehozásában. E mögött az áll, hogy az európai polgárok hisznek a tudománynak és kevésbé hagyják magukat hamis információkkal félrevezetni.

A glifozát a német politikát is megmérgezheti

2017. december 1. 11:24

A glifozát a német politikát is megmérgezheti 24 óra alatt több mint 350 ezren írtak alá azt a petíciót, melyben a német agrárminiszter, Christian Schmidt lemondását követelik, miután Brüsszelben megszavazta a "folyékony kapának" becézett glifozát gyomirtószer uniós engedélyezésének meghosszabbítását - a Barbara Hendricks környezetminiszterrel megbeszéltekkel ellentétben.


További híreink

Meglódult a belga e-autóeladás

2017. december 1. 8:40

Belgiumban 147 %-kal több elektromos autót adtak el 2016-ban 2015-höz képest, míg a korábbi kiemelkedő adatokat felmutató Hollandiában 47 %-kal, Dániában 70 %-kal kevesebbet.

Beindult a tengeri szélerőműpark a La Manche-csatornán

2017. november 30. 10:39

Felpörögtek a Rampion tengeri szélerőműpark lapátjai. A 400 megawattos megújuló energiás park a sussexi partoktól 13 kilométerre épül.


Tovább nő az európai dízelundor

2017. november 29. 6:04

Tovább zuhant a dízel autók piaci részesedése az új autó értékesítéseknél Európában, miközben a benzines és az alternatív meghajtásúak népszerűsége folyamatosan nő. A PSA csoport például közel 100 ezer benzines motort importál járműveibe Kínából, hogy ki tudja elégíteni a megnövekedett keresletet.

Európa ruténium-felhőben

2017. november 28. 21:15

Hiába tagad és hazudozik a Roszatom: Majak lehet az Európa feletti ruténiumfelhő forrása – és lehet paksi szál is. A magyar kormány rendíthetetlen bizalma Oroszországban és az orosz nukleáris technológiában nem csak téves, de veszélyes is.


Kilőtték a Hargita rémét

2017. november 28. 20:19

Egy erdélyi vadász posztolta fotóját a Facebookon arról a medvéről, ami állítása szerint három év alatt 47 tehenet és több mint 100 juhot ölt meg Romániában.

Bécs zölden készül az ünnepekre

2017. november 27. 23:03

A karácsonyi nagybevásárlás időszaka is telhet a fenntarthatóság jegyében. Bécs többféle lehetőséget is kínál, hogy a karácsony ne csak a szeretet, de az adakozás és a környezettudatosság ünnepe is legyen.


Magyarok is megszavazták a rákkockázatú glifozát használatát további 5 évre

2017. november 27. 21:43

Az Európai Unió tagállamainak minősített többsége ma megszavazta a rákkeltéssel gyanúsított és környezetszennyező glifozát gyomirtó szer 5 éves uniós újraengedélyezését, korlátozások nélkül. Az Orbán kormány ezúttal is az engedélyhosszabbítás támogatói között volt. A Greenpeace Magyarország felháborítónak tartja a döntést.

Tonnaszám égetik el a H&M ruháit egy svéd hőerőműben

2017. november 25. 9:03

Ruhaégetéstől gyúlik a fény északon: a svédeknek szabad, amit a dánoknak nem? A svédországi Vasteras áramot és hőt termelő erőművében 2020-ig váltják fel az olaj- és széntüzelést az egyéb anyagok égetésével. Egyre inkább újrafelhasznált fából és hulladékból nyernek energiát. Sőt, azokat a ruhákat is bedobják a tűztérbe, amelyeket a H&M nem tud eladni.


Európa ikonikus vadvilágát és őserdeit fenyegeti a környezeti bűnözés

2017. november 23. 16:43

Az ENSZ, a WWF és az Eurac Research friss jelentésében arra figyelmeztet, hogy az illegális fakitermelés, a kaviárkereskedelem, a vadon élő madarak tömeges pusztítása, valamint a medvékre, farkasokra és hiúzokra irányuló orvvadászat súlyosan veszélyezteti a 15 európai országon átívelő Duna-Kárpát régió élővilágát és biológiai sokféleségét.

Elnyomatnák a csikket a francia filmekben

2017. november 22. 5:16

A dohányzás visszaszorítását célzó tervei között a francia filmekben is megtiltaná a dohányzást a francia egészségügyi miniszter. A hatvanas évek francia újhullámos filmjeiben még teljesen természetes volt a dohányzás, Jean-Paul Belmondo szájának sarkában is folyton ott lógott a cigi a korszak egyik nagy klasszikusában, a Kifulladásig című drámában.


Őserdő irtási stop Lengyelországban

2017. november 20. 21:03

Elrendelte a bialowiezai erdőben folyó fakivágások azonnali leállítását ma este az Európai Bíróság. A döntés értelmében, amennyiben Lengyelország nem tesz eleget a kiadott végzésben foglaltaknak, akkor minden egyes nap után legalább 100 ezer euró (mintegy 31 millió forint) pénzbírságot fognak kiszabni.

Mennyire tiszta az épp most beszívott levegő?

2017. november 20. 10:22

Valós időben követhetjük nyomon, hogy ott, ahol épp Európában belül tartózkodunk, mennyire szennyezett a levegő, amit beszívunk.


Európai Napenergia Díjat kapott Kaposvár

2017. november 19. 17:21

Európai Napenergia Díjban részesült Kaposvár, az elismerést Borhi Zsombor alpolgármester vette át tegnap Bécsben. A város 2014-ben alkotta meg a Kaposvár Smart City 2050 programot, amelyben célul tűzte ki, hogy energiaellátását 2050-re teljes egészében megújuló energiával biztosítja.

A kutyás nyugdíjasok tovább élnek

2017. november 18. 19:19

Svéd kutatók szerint a kutyatartás 36 százalékkal mérsékli az időseknél a szívbetegség okozta korai halálozás esélyét.


Életmódváltással a hulladékkáosz ellen

2017. november 17. 23:03

Az EU hulladék-újrahasznosításban egyre jobb a statisztikák szerint: 2015-ben 30 %-ot sikerült újrahasznosítani, míg 8 évvel korábban csak 19 % volt ez az arány. A javuló tendencia ellenére a számok mögötti valóság árnyaltabb képet mutat, főleg a műanyag újrahasznosítását illetően: az EU műanyag hulladékának 40 százalékát külföldre – többnyire Ázsiába exportálja.

Optimista pesszimizmus: nemzetközi szakértők értékelték a klímapolitikát

2017. november 17. 5:48

A bonni klímacsúcson nyilvánosságra hozták a Climate Change Performance Index számításának legújabb eredményeit. A klímavédelmi teljesítménye alapján Magyarország a sereghajtók között: a 60-as lista 44.helyén.


Szénerőművek és a bonni klímacsúcs

2017. november 13. 9:14

A fejlett országok sorra szakítanak a szénalapú energiával, jóval több szénerőművet zárnak be, mint amennyi megépül. Egy friss bejelentés szerint Olaszország 2025-ig bezárja utolsó szénerőművét. Itthon azonban még mindig kérdéses, mihez kezd ilyen környezetben hazánk legnagyobb üvegházhatású gázt kibocsátó erőműve, a Mátrai Erőmű.

Az EU és a glifozát: gyermekeink egészségét tartsuk szem előtt a növényvédő szerekkel szemben!

2017. november 10. 22:14

A glifozáttal kapcsolatos döntés kulcsfontosságú lehetőség arra, hogy megvédjük gyermekeinket az ételüket, vizüket és játszótereiket szennyező peszticidek mérgező koktéljától – hívja fel a figyelmet az uniós döntés tétjére az ENSZ szakértője. A magyar kormány a rákkeltő szert forgalmazó multi mellé állt Brüsszelben.


Óriási veszélyben Európa talajai

2017. november 10. 19:06

Michael Gove, brit környezetvédelmi miniszter szerint az Egyesült Királyság talajainak termőképessége 30-40 éven belül teljesen kimerülhet. Korábban még 100 évet adtak a növénytermesztőknek.

Nukleáris baleset történhetett Oroszországban vagy Kazahsztánban

2017. november 10. 9:54

Az elmúlt hetekben Európa felett észlelt radioaktív felhő alapján arra jutott a francia nukleáris biztonsági intézet, az IRSN, hogy szeptember utolsó hetében egy baleset történhetett egy orosz vagy kazah nukleáris intézményben. Magyarországon is megjelent a radioaktív felhő.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés