Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Széthányták-fosták magukat a pompejiek?

2017. augusztus 19. 6:59

Széthányták-fosták magukat a pompejiek? Oly mértékben volt szennyezett mérgező antimonnal a fejlett vízvezetékrendszeréről híres római birodalom ivóvize, hogy napi szinten okozhatott hasmenést, hányást és hosszú távon máj- és vesekárosodást - derítették ki a pompeji vízvezetékének vizsgálatából dán kutatók.

8 millió köbméter fát tarolt le a lengyel vihar

2017. augusztus 18. 19:28

8 millió köbméter fát tarolt le a lengyel vihar Az Időkép cikke szerint egész erdőket tarolt le Lengyelországban a múlt hétvégi vihar. Az ország nyugati és északi részén tomboló orkánerejű szél a becslések szerint 8 millió köbméternyi fát döntött ki 45 ezer hektárnyi erdőben. A kidőlt fák eltakarítása legalább 2 évet, míg a természeti regenerálódás évtizedeket vehet igénybe.


Rovaralapú élelmiszerek kerülnek a svájci boltok polcaira

2017. augusztus 18. 8:10

Rovaralapú élelmiszerek kerülnek a svájci boltok polcaira Rovaralapú élelmiszerekkel, egyebek között rovarburgerrel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata Svájcban, amely Európában elsőként engedélyezi az ilyen termékek árusítását.

Medvét szőréről: autópálya és macivédelem

2017. augusztus 18. 6:13

Medvét szőréről: autópálya és macivédelem A nagy területigényű barnamedvék számára az egyik fő veszélyeztető tényező a megfelelő élőhelyek leromlása, feldarabolódása és eltűnése, így a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület “Barnamedvék védelme és kutatása egy romániai mintaterületen” című projektjének egyik fő célkitűzése a medvék élőhelyének védelme.


Szupervonatok süvítenek majd London és Skócia között

2017. augusztus 17. 18:37

Szupervonatok süvítenek majd London és Skócia között Nagysebességű vasúti közlekedés köti össze jövő évtől Londont és Skóciát, több vonalon is jelentősen lerövidítve az utazás idejét.

Rovarirtószer a tojásban

2017. augusztus 17. 13:47

Rovarirtószer a tojásban Néhány nappal ezelőtt egy újabb, a nagyüzemi állattartás fenntarthatatlanságát bizonyító élelmiszerbotrány tört ki Európában. Hollandiából és Belgiumból származó, veszélyes rovarölő szert (fipronilt) tartalmazó tojások kerültek forgalomba 16 európai országban- Magyarországon is.


Évente 9 milliárdot porszívózunk el. Jön az uniós szigor

2017. augusztus 17. 10:44

Évente 9 milliárdot porszívózunk el. Jön az uniós szigor Szeptember 1-től lép életbe az új porszívószabályozás: maximum 900 wattos gépek kerülhetnek forgalomba. És ez nem minden. A napi.hu összegyűjtötte a várható változásokat.

Az EU segít a portugál erdőtüzek megfékezésében

2017. augusztus 15. 13:49

Az EU segít a portugál erdőtüzek megfékezésében Az eukaliptusz, a papíripar és a rövidlátó politika szerepe a portugál erdőtüzekben. Az Európai Unió a tűzoltók és szállítóeszközeik helyszínre jutásának támogatásával segítséget nyújt Portugáliának az országban pusztító erdőtüzek megfékezéséhez - közölte az Európai Bizottság.


Dániában fizetnek a villanyautósoknak

2017. augusztus 13. 18:36

Dániában fizetnek a villanyautósoknak Az elektromos autózás nemcsak környezetbarát, de a világ energiagazdálkodásának is nagyon értékes kiegészítője lehet. Dániában most ezzel kísérletezik a Nissan.

Uniós forrásokból tettek tönkre egy Natura 2000-es árteret

2017. augusztus 12. 19:09

Uniós forrásokból tettek tönkre egy Natura 2000-es árteret Tönkretették a Felső-Tisza egy szakaszának védett élővilágát a gátakkal. Európai pénzekből finanszírozott munkálatokkal borították fel az ökoszisztémát egy máramarosi Natura 2000-es területen.


További híreink

Játszóteret csinálnak az utcákból Bécsben

2017. augusztus 12. 8:41

Egy-egy délutánra lezárják és a gyerekeknek adják át Bécs néhány utcáját, hogy olyan játékokat játszhassanak, amelyekhez a játszótereken túl kicsi a hely. A játszóutcák a felnőttek előtt is nyitva állnak: piknikezhetnek, traccsolhatnak a környékbeliekkel.

A klímaváltozás eltolta az európai áradásokat

2017. augusztus 12. 7:36

Egy új tanulmány szerint a klímaváltozásnak jelentős hatása volt az európai áradásokra az elmúlt 50 évben. Kelet-Angliához hasonlóan számos területen már 15 nappal előbb bekövetkeznek az áradások, mint fél évszázaddal ezelőtt. Azonban ezek a változások nem mindenhol egyformák.


Ötmillió európai otthon kaphat áramot Tunéziából?

2017. augusztus 11. 17:37

A TuNur angol vállalat napenergia-fejlesztéssel foglalkozik. A cég a héten kapcsolatba lépett a tunéziai kormánnyal egy nagyszabású projektre. Céljuk egy olyan 4,5 gigawatt teljesítményű erőmű létrehozása, amely nagy mennyiségű megújuló energiát szolgáltat 5 millió európai háztartás, vagy akár több mint 7 millió elektromos jármű ellátására.

Tíz éves a bécsi távhűtés

2017. augusztus 11. 13:29

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2007-ben kezdte meg működését Bécs első távhűtő-központja. Azóta évi 15%-kal bővül a hálózat, és ma már tizenhárom ilyen hűtőmű szolgáltat hideget például kórházaknak, szállodáknak vagy a Bécsi Főpályaudvarnak. Kapacitásuk 1,2 millió hűtőszekrény teljesítményének felel meg.


Dagad az uniós tojásbotrány - letartóztattak két embert

2017. augusztus 11. 10:46

Több millió tojást kell megsemmisíteni, miután kiderült, hogy a holland Chickfriend nevű cég fipronillal, azaz rovarirtószerrel fertőtlenített több száz holland és belga tojásfarmot. A vállalat két vezetőjét letartóztatták - írja az Euronews.

Önálló faj lett a csíkos vízisikló

2017. augusztus 9. 12:17

Bár eddig a közönséges vízisikló egyik alfajának tartották, most önálló fajként azonosították a Nagy-Britanniában honos csíkos vízisiklót.


A klímaváltozás lebetegíti Európát

2017. augusztus 8. 20:04

A fertőző betegségek széles körű és gyors európai inváziója várható a következő évtizedekben, ahogyan az éghajlat folytatódó felmelegedése új területet nyit majd meg számos, korábban csak trópusi területeken aktív kórokozó előtt. Drasztikus hatással van a klímaváltozás Amerikára.

Az évszázad végére eltűnhetnek a svájci gleccserek

2017. augusztus 4. 23:01

Szakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket, az évszázad végére csaknem teljesen eltűnhetnek - számolt be róla a Tages-Anzeiger című svájci lap.


Először látogatható a londoni titkos királyi kert

2017. augusztus 4. 22:15

Először látogatható a híres londoni Kew Gardens titkos királyi kertje, egy 16 hektáros erdő, amely egykor a VII. Henrik Richmond House-i birtokához tartozó óriási szarvaspark része volt, később pedig III. György fejlesztette tovább.

Dízelcsúcs: merre tovább gázolajos?

2017. július 31. 8:25

Nemzeti dízelfórumot tartanak holnapután Berlinben, ami jól jelzi milyen komoly kérdés Németország számára a gázolajos autók fennmaradása.


Tallinnban is járnak önvezető kisbuszok

2017. július 31. 7:46

Két sofőr nélküli minibuszt állítottak forgalomba az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Észtország fővárosában.

Medve vendégre nem számítottak az Olaszországban nyaralók

2017. július 30. 6:32

Betörő helyett barnamedve indította be a riasztót éjjel egy olaszországi apartmanban, ahol egy nyaraló család aludt. Bizonyára emlékezetes marad a család nyaralása az éjjeli medvelátogatás miatt. Az éhes ragadozó rumlit csinált, miután nem találta a kijáratot.


Energiahatékonyság: többel jobban járunk

2017. július 29. 7:55

Az Európai Bizottság friss elemzése szerint az energiahatékonysági célok emelése EU- és tagállami szinten is pozitív gazdasági, egészségügyi, szociális és környezetvédelmi hatásokkal jár. Sőt, minél magasabb a közös európai energiahatékonysági célérték, annál nagyobb a beruházások által kiváltott közvetlen és közvetett haszon.

A Xylella fastidiosa az új migráns közellenség

2017. július 29. 7:16

A külföldi nyaralás során gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által veszélyes növényi károsítókat is behozhatunk Magyarországra. Egy fertőzött növény akár már egyetlen, tünetmentes hajtásáról is átterjedhet a károsító a hazai növényállományra. Ilyen lehet például az utóbbi néhány év egyik legveszélyesebb kórokozója, a Xylella fastidiosa baktérium.


Tilos lesz megölni a bikákat a viadalokon a Baleár-szigeteken

2017. július 28. 23:09

Nem fogják többé megsebesíteni és megölni a bikákat a viadalokon a Baleár-szigeteken egy most elfogadott új helyi jogszabály szerint. A bikaviadalokról és az állatok védelméről szóló törvény lényegében megtiltja, hogy az állatoknak fájdalmat, szenvedést okozzanak, ellenkező esetben akár 100 ezer eurós (30 millió forintos) büntetést is kiszabhatnak a vétkesre a bíróságok.

Ha összetörte magát Bécsben, kérjen biogipszet!

2017. július 28. 22:29

A bécsi Wilhelminenspital kórházban újabban műanyag helyett egy faalapú anyagot, az úgynevezett biogipszet használják a csonttörések rögzítésére. Az újfajta gipsz környezetbarát, hiszen biológiailag lebomlik, a betegek és a kórház dolgozói mégsem ezért szeretik elsősorban.


Áramszüneteket okozhat az európai vízhiány

2017. július 28. 6:28

Egy új tanulmány szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedésével és a megszokott csapadékmintázatok módosulásával a jövőben egyre sűrűbben jelenthet gondot az erőművek hűtése, amely helyzetet csak az áramfogyasztás korlátozásával lehet kezelni. A jelenség elsősorban a mediterrán térségben, illetve azon országokban okozhat problémát, amelyek energiaellátásában az atomerőművek dominálnak - vagyis Magyarországon is.

A britek 2040-től leállnak a dízeles és benzines autókkal

2017. július 26. 6:22

Már a 2040-es határidő előtt megpróbálkoznak Nagy-Britanniában a dízeles autók számának csökkentésével. Lehet, hogy az érintett kocsik tulajdonosai valamilyen támogatást kapnak autójuk lecseréléséhez.


Rezsicsökkentés környezetvédelmi intézkedésekkel - persze nem nálunk

2017. július 23. 13:45

Az osztrák főváros csaknem húsz éve segíti a helyi vállalkozásokat abban, hogy miként csökkentsék környezetvédelmi intézkedésekkel a működési kiadásaikat. Az ÖkoBusiness Wien elindulása óta a résztvevő cégek 145,6 millió eurót spóroltak és rengeteg hulladéktól, szén-dioxidtól és vegyszertől kímélték meg a környezetet.

Megrongálták a világhírű fotós székelyföldi medvelesét

2017. július 18. 22:42

Még egy hónap sem telt el a megnyitása óta, és ismeretlenek tönkretették Máté Bence világhírű magyarországi természetfotós Tusnádfürdő közelében kialakított medvelesét. A rejtekhelyet – ahonnan maga is fotózza a nagyvadakat – azért hozta létre, hogy más természetkedvelők is kedvükre figyelhessék azok életét. Albert Tibor tusnádfürdői polgármester a Krónikának elmondta: sajnálja a történteket, mert nagyra értékeli a fotós munkáját, ellenben a szomszéd faluban, Tusnádon vannak, akik nem nézik jó szemmel.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés