Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Brüsszel sem érti, minek a Budapest–Belgrád-vasút

2017. február 20. 15:33

Brüsszel sem érti, minek a Budapest–Belgrád-vasút Kilométerenként több mint 4 milliárd forintot emésztene fel a Budapest–Kelebia-vasútvonal felújítása, amiből a kínai államon kívül nem nagyon profitálna senki. A modell kísértetiesen emlékeztet a Paks II. beruházáséra. Itt is ráfizetnénk.

Megjött az agrobotos farm

2017. február 19. 8:13

Megjött az agrobotos farm Új ipari forradalom kezdetén tartunk, amely gyökeresen át fogja alakítani a mezőgazdaságot is. A sorvezetők, automatikus szakaszolók, robotpilóták és drónok csak a kezdetet jelentik, kijelölték ugyanis az első olyan parcellát Angliában, amelyet emberi kéz érintése nélkül fognak megművelni.


A világ legnagyobb napelemes homlokzatrendszerét építették meg egy dán kampuszon

2017. február 18. 20:27

A világ legnagyobb napelemes homlokzatrendszerét építették meg egy dán kampuszon A koppenhágai egyetemi épület homlokzatát 12 000 színes „csempével” borították, amelyek egytől egyig napelemek. A nemzetközi napelem ipar tehát forog, addig Magyarország pihen. A tetszetős napelemes dizájn borítás évente 300 MWh áramot termel a dán kampusz számára, amellyel az energiaszükségletük több, mint felét lesznek képesek fedezni.

Magyarország még megállíthatja a CETA-t!

2017. február 17. 11:40

Magyarország még megállíthatja a CETA-t! Kiábrándító hírként fogadta a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Egyesület azt, hogy az Európai Parlament rábólintott az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményre. A CETA elfogadásával az Európai Parlament még több hatalommal ruházza fel a nagyvállalatokat, és szembemegy az emberek érdekével, valamint nem szolgálja a környezetünk védelmét.


Isten veled havas karácsony - a klímaváltozás lerövidíti a síszezont

2017. február 17. 8:42

Isten veled havas karácsony - a klímaváltozás lerövidíti a síszezont 70 %-kal csökkenhet az évszázad végéig a hó mennyisége az Alpokban és akár egy hónappal is megrövidülhet a síszezon a klímaváltozás miatt. Svájci kutatók szerint a klímakárosító anyagok kibocsátásának csökkentése nélkül csak a 2500 méternél magasabban fekvő területeken lesz a síeléshez elegendő természetes hó.

Unokáinknak már ismeretlen lesz a tücskök ciripelése?

2017. február 16. 22:54

Unokáinknak már ismeretlen lesz a tücskök ciripelése? Az Európában élő tücsök- és szöcskefajok több mint egynegyedét a kihalás veszélye fenyegeti – állítja egy most végzett átfogó vizsgálat.


Kezdődik az atomerőmű-leszerelés Németországban

2017. február 15. 22:30

Kezdődik az atomerőmű-leszerelés Németországban A német EnBW Kernkraft GmbH energetikai társaság engedélyt kapott Baden-Württemberg tartomány környezetvédelmi minisztériumától a neckarwestheimi atomerőmű első blokkjának üzemen kívül helyezésére és leszerelésére.

Élelmiszer-biztonsági körjárat Európában: élelmiszer- és takarmány-adalékok

2017. február 15. 20:28

Élelmiszer-biztonsági körjárat Európában: élelmiszer- és takarmány-adalékok Az élelmiszer-adalékokat illetően folyamatos a vita az élelmiszer-biztonság területén. Toxikológiai szempontból a legbizonytalanabb ismeretanyagú területbe pillantunk bele. A feljegyzések között a tartósítószerek közül a szulfitokat és a benzoesav-származékokat, míg színezékek közül az azofestékeket emelhetjük ki, melyek allergizáló hatásai bizonyítottak. Termékek közül az aszalt gyümölcsök (sárgabarack, mazsola), amit Törökország és Üzbegisztán szállít.


Veszélyes hulladékégető-üzem Párkányban. Esztergom szívni fog?

2017. február 15. 6:06

Veszélyes hulladékégető-üzem Párkányban. Esztergom szívni fog? Nesze nektek párkányiak, nesze nektek esztergomiak: napi 5-6 kamionnyi autógumi és műanyag földi maradványait tüdőzhetjük nemsokára, ha így marad. A hídon túliak február 22-ig véleményezhetik a terveket. Ha nincs vétó, jövő nyártól jöhet az évi 20.000 tonna hulladék - és a füstje.

Egyre jobban pörögnek az európai szélkerekek

2017. február 14. 16:12

Egyre jobban pörögnek az európai szélkerekek A szélenergiahasznosításban több fejlesztést hajtottak végre az elmúlt évben az európai piacon, mint bármely más forrás esetében, így a szélerő a beépített kapacitásokat tekintve megelőzte a szénbázisú energiatermelést a kontinens országaiban – derül ki a legfrissebb adatokból.


További híreink

Svájc legnagyobb kantonja nem kér az olimpiából

2017. február 13. 9:17

Svájc legkeletibb és legnagyobb kantonja, Graubünden a 2026-os olimpiarendezés ellen szavazott a hétvégi népszavazáson. 51 %-os részvétel mellett a szavazók 60,1 %-a nemmel szavazott arra, hogy a 2026-os téli olimpiai pályázathoz 25 millió svájci frankos hitelt vegyenek fel, amelyhez a kantonnak 9 millió frankkal kellett volna hozzájárulnia, a fennmaradó összeget pedig Svájc és a Svájci Olimpiai Szövetség tette volna hozzá a pályázat költségvetéséhez.

Robbanás egy francia atomerőműben

2017. február 9. 20:54

Robbanás történt a francia Flamanville-ben található atomerőmű gépházában, de a létesítmény „nukleáris zónáján” kívül. A hatóságok beszámolója szerint éppen ezért nincs is sugárzásveszély, öt dolgozó állítólag mérgező anyaggal érintkezett, de állapotuk egyáltalán nem súlyos.


Nem megy a magyaroknak az uniós környezetvédelmi politika végrehajtása

2017. február 6. 20:32

Magyarország erőfeszítéseket tesz gazdag természeti örökségének megőrzése és környezetvédelmi teljesítményének javítása érdekében, az uniós környezetvédelmi politika végrehajtása azonban még mindig kihívást jelent - írta ma közzétett jelentésében az Európai Bizottság.

Ültessünk szélfát

2017. február 6. 8:50

Nagyok, ormótlanok, zajosak – a szélerőműveket az átlagember ritkán látja a tájba illőnek. Itt az ökökzöld "háztáji" megoldás.


Rút kiskacsákkal az élelmiszer pazarlás ellen

2017. február 5. 20:57

A Tesco Lengyelországban is megkezdi a nem igazán tökéletes, csúf, de normális minőségű zöldségek árusítását, amivel elkerülheti ezek kidobását. 12 magyarországi áruházában is bevezetik „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatot.

Bécsben már több az éves bérlet, mint az autó

2017. február 4. 20:36

Több rekordot is tartogatott 2016 az osztrák főváros tömegközlekedése számára: először lépte át az utasszám a 950 milliót, ráadásul már több éves bérlet van forgalomban, mint személyautó. Tovább csökkent a bliccelők száma is. Lenne mit tanulnia Budapestnek.


30% energiahatékonyság: az Európai Bizottság emelné a tétet. Teher vagy lehetőség?

2017. február 3. 19:59

Az Európai Bizottság 2016. november végén nyilvánosságra hozta az ún. Téli Csomagját (Energy Winter Package). Ez – több új klíma- és energiapolitikai szabályozási javaslat mellett – a 2030-as klíma, megújuló és energiahatékonysági célok felülvizsgálatát indítványozza. A Bizottság a Téli Csomagban azt javasolja, hogy a korábban elfogadott, 2030-ra kitűzött 27%-os energiamegtakarítási célkitűzés 30%-ra emelkedjen. A javaslat szerint ez a cél EU szinten kötelező érvényű lenne, szemben az eddigi indikatív célkitűzéssel.

Legyen a Jászai Mari tér legszebb platánja az Év Fája Európában is!

2017. február 1. 21:37

Idén 16 ország fái versenyeznek az Európai Év Fája címért. Február 28-ig Ön is bármikor leadhatja szavazatát kedvenc fáira a verseny honlapján. Tavaly a 250 ezer szavazó közül több mint 72 ezer a magyar fát támogatta, ezzel a bátaszéki molyhos tölgy elsőként végzett. Szavazzon idén is, hogy megismételhessük az eredményt!


London bekeményít a dízeleseknek

2017. január 31. 17:20

Azok az autósok, akik gázolajos járművel közlekednek, 50 százalékkal drágábban parkolhatnak hamarosan London belvárosában. Sadiq Khan polgármester létrehozna tiszta levegőjű zónákat, ahova a régi autók "aranyáron" hajthatnának csak be.

Új szabályozást akar az EU a hulladékokról

2017. január 31. 9:11

A hulladékok újrahasznosítását 2030-ra legalább 70 %-ra növelni szükséges a jelenlegi 44%-ról, valamint a lerakás mértékét 5%-ban kell maximalizálni az Európai Unió környezetvédelmi bizottságának képviselői szerint.


Körforgásos gazdaság az Európai Bizottság szemével

2017. január 31. 8:51

Egy évvel a körforgásos gazdaságról szóló csomag elfogadását követően arról számolt be a Bizottság, hogy a 2015-ös cselekvési tervében beütemezett kulcsfontosságú kezdeményezések terén milyen eredményeket, illetve előrelépéseket sikerült elérni.

Rómának a korrupció miatt nem kell stadion sem

2017. január 30. 18:58

Lefújhatják a Rómába tervezett nagy stadion építését, nem adhatja ki az önkormányzat az építési engedélyt. 1,3 milliárd euró a tét. Ha már a taljánok a korrupcióra hivatkoznak...


Az atom után a lignitet is likvidálnák a németek

2017. január 29. 8:19

Évek óta kritizálják Németországot energia és klímapolitikája miatt. Az atomreaktorok bezárásával egy időben egyre nagyobb lett a gáz szükségletük, még a szénnél is nagyobb, pedig a gáz jelenleg drágább, mint a szén. Négy terv, ami átírhatja Németország energiapolitikai szerepét.

Európának 400 milliárd eurós veszteséget okozott eddig a klímaváltozás

2017. január 28. 21:12

Emelkedő tengerszinttel és egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel, köztük egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal, áradásokkal, szárazságokkal és viharokkal kell szembenézniük az éghajlatváltozás miatt az európai térségeknek az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentése szerint.


Az írek beintenek a fosszilis tüzelőanyagoknak

2017. január 28. 12:51

Az ír parlament első olvasatban megszavazta azt az új törvényt, amely alapján az ország 8 milliárd euróval gazdálkodó szuverén befektetési alapja többé nem fektet fosszilis tüzelőanyagokba, tehát nem támogatnak többé olyan projekteket, amelyek szenet, olajat, gázt használnak fel.

Bécs 800 eurót ad teherbringára

2017. január 27. 18:51

Bécs mindent megtesz azért, hogy lakosai autó helyett kerékpárral közlekedjenek. 2017 márciusától például akár 800-1.000 euróval is támogatná, ha egy család olyan új biciklit vásárol, ami szállítmányozásra is alkalmas.


Felgyújtották a természetvédő használatában lévő autót

2017. január 26. 10:22

Január 24-ről 25-ére virradó éjszaka, éjfél körül ismeretlen tettesek felgyújtották a Hans Hedrich használatában lévő autót az aktivista segesvári otthona előtt. Az erdőirtás és a famaffia elleni civil küzdelem egyik vezéralakja kölcsön kapta a gépkocsit egy ismerősétől, aktivista tevékenységét megkönnyítendő.

Lenne mit ellesnie Tarlóséknak Bécstől

2017. január 24. 17:44

Bécsben nyugodtan vehet egy nagy levegőt, hiszen Budapesttel ellentétben az osztrák főváros és környékének levegőszennyezettsége 2003 óta a felére csökkent. A város környezetvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a szállópor értékét a 2016-os mérések alapján tartósan 40 µg/m3 alatt sikerült tartani.


A vízhiányt nem szabad a GMO terjesztésével orvosolni

2017. január 22. 14:15

A vízhiány problémáját nem szabad a genetikailag módosított szervezetek (GMO) terjesztésével orvosolni a mezőgazdaságban - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA), amelynek fő témája a fenntartható vízgazdálkodás volt.

A Siemens alkalmazottak ingyen villanyozódnak

2017. január 20. 19:27

2017-től kezdődően a Siemens munkatársai ingyen tölthetik fel elektromos járműveiket a vállalat 100 németországi telephelyén.
Ez a német zöld cafetéria. Vajon az Erzsébet utalvány helyett valaha lesz ilyen nálunk - tehetjük fel a költői kérdést.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés