Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Jönnek a szigetközi mini-vízlépcsők?

2018. május 21. 16:12

Jönnek a szigetközi mini-vízlépcsők? A Szigetköz rehabilitációja érdekében tárgyaló magyar delegáció 4 db, hajózsilippel, ráadásul erőművi egységgel is ellátott gátrendszer építésének tervét juttatta el a szlovák illetékeseknek – tudta meg a PestiSrácok.hu. Amennyiben a szigetközi mini-vízlépcső terve megvalósul, a szakértők szerint az a Duna teljes leszabályozásának főpróbája lehet, amely után várhatóan a nagymarosi, adonyi és fajszi gát megépítésével fognak előjönni a Horn-kormánytól megörökölt vízlépcső-mániás vízügyi szakemberek.

Végre megnyílt a Holnemvolt Vár

2018. május 18. 9:41

Végre megnyílt a Holnemvolt Vár Megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Vár névre keresztelt játszóparkja, amely mától várja elsősorban a kisgyermekes családokat interaktív mesevárral, állatsimogatóval és számtalan játéklehetőséggel.


Vidékfejlesztési csiki-csuki

2018. május 18. 8:57

Vidékfejlesztési csiki-csuki Az összefogás és a közös munka a siker kulcsa az új kormány agrárminisztere szerint, megoldandó feladatból pedig akad bőven a következő ciklusban. "Egyértelműen zöld minisztériumot szeretnék kialakítani" nyilatkozta Nagy István a Magyar Időknek.

Fairtásos Fidesz mutyi a Népligetben is

2018. május 17. 22:57

Fairtásos Fidesz mutyi a Népligetben is Zöldterület helyett pénztermelés a budapesti Népliget fejlesztési terveiben. Megvalósulna egy 7500 nm-es szabadtéri színpad, épülne sportpark, tenisztelep, kalandpark, grillpark. A fákra már kevésbé gondolak. A sportfejlesztések, és az új szervizút kialakítása elkerülhetetlenné teszi a jelentős faállomány egy részének kivágását. De a történeti park fáira is érdekes elveket fogadna el a tervezet.


A cukormentes üdítők árnya

2018. május 17. 20:33

A cukormentes üdítők árnya A hazai boltokban is egyre nagyobb választékban kaphatóak olyan üdítők, amelyek nem tartalmaznak cukrot és kalóriatartalmuk nulla. Sőt, ha megnézzük az átlagos tápérték táblázatot a címkéjükön, akkor csupa nullát látni. Már az a kérdés, hogy van-e egyáltalán valami ebben a palackban, mármint színes vízen kívül?

Beperelte Magyarországot az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt

2018. május 17. 19:12

Beperelte Magyarországot az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt A súlyos hazai légszennyezettség ügye már az Európai Bíróságon. 10 év alatt nem sikerült érdemben javulást elérnünk: évente még mindig több mint tízezer magyar hal meg a rossz levegőminőség miatt.


Mit kezd Európa az atomhulladékával?

2018. május 17. 18:31

Mit kezd Európa az atomhulladékával? Brüsszel felszólító levelet küldött 20 tagországnak, hogy tartsák be a nukleáris hulladékkezelésre vonatkozó irányelvet.

Kéne már végre valamit csinálni a budapesti légszennyezéssel

2018. május 17. 11:01

Kéne már végre valamit csinálni a budapesti légszennyezéssel A Levegő Munkacsoport, a Környezeti Menedzsment és Jog Egyesület (EMLA) és a ClientEarth (Ügyfél a Föld) nevű nemzetközi környezetjogi szervezet kéri az illetékes magyar hatóságot, hogy soron kívül vizsgálja felül Budapest és környéke levegőminőségi tervét, mivel a fővárosi légszennyezettség átlépte a jogszabályi határértéket, és a jelenlegi terv alkalmatlan a helyzet javítására.


Nem rinyáltak, cselekedtek a pilisborosjenőiek

2018. május 17. 9:54

Nem rinyáltak, cselekedtek a pilisborosjenőiek Sikeresen zárult a közösségi faültetés Pilisborosjenőn. A helyi lakosok, civil szervezetek és földtulajdonosok példamutató összefogásával mostantól hosszú évtizedekig 31 magas kőris és 2 ezüstlevelű hársfából álló fasort díszíti a Teve sziklához vezető utat.

Több hektáron irtják a Balaton menti fákat

2018. május 17. 7:45

Több hektáron irtják a Balaton menti fákat Fagyilkolás kezdődött a Balaton déli partjánál, a balatonberényi elágazás után durva látvány fogadja az arra járókat. A fairtás nemcsak a természetet tette tönkre, a kerékpárút is használhatatlanná vált.


További híreink

Önálló államtitkárságot kap a környezetügy

2018. május 16. 13:00

Az újonnan létrejövő agrártárcánál visszaadnák a környezetügy megfelelő súlyát, ennek első lépéseként önálló államtitkárságot hoznak létre a szakterületnek - mondta Nagy István agrárminiszter-jelölt a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén.

Energiahatékonyság: Magyarország lemaradóban

2018. május 16. 12:17

167 Petajoule halmozott végsőenergia-megtakarítás: ennyit vállalt, ezzel kell majd elszámolnia hazánknak 2020 végére. Az Európai Unió tagállamainak évente számot kell adniuk arról, hogy haladnak energiahatékonysági szakpolitikáik végrehajtásával, mennyi energia megtakarítását tudnak felmutatni. Magyarország csúszásba került, 2014-2016 között 12,25 Petajoule halmozott végső energia-megtakarításról számolt be.


Hóágyú sárkány ellen harcolnak a Normafa védelmezői

2018. május 16. 9:38

A környezetvédők szerint hibás feltételezés az, hogy a természetvédelmi területen épülő sportkomplexumnak nincsenek jelentős környezeti hatásai. A jelek szerint meglehetősen felszínes eljárás során engedélyeznék a Normafára álmodott óriási síkomplexumot.

Budapest után Pozsony is elindítja a közbringarendszerét

2018. május 16. 9:11

A budapesti tapasztalatokra építve a MOL szlovák leányvállalata 90 állomással és 750 okoskerékpárral elindítja kerékpármegosztó-szolgáltatását. A Slovnaft BAjk dokkolóállomásait május közepén Pozsony négy kerületében kezdik el kiépíteni és tesztelni.


Hadnagy Törökországból üzent a magyar madarászoknak

2018. május 16. 8:20

A „Hadnagy” nevű szalakóta tavaly nyáron kapta meg a jeladóját, ami azonban a múlt hónap közepétől két nappal ezelőttig nem küldött adatokat, így felmerült a gyanú, hogy a madár a Szahara déli részén esetleg elpusztult. Ezért volt örömteli, hogy adója május 13-án ismét bejelentkezett, immáron Törökországból.

Mézes Pisti, az aranykalászos méhészgazda felel a környezetvédelemért

2018. május 15. 21:43

Nagy István a 4. Orbán-kormány agrárminisztere. A 24.hu portrét készített az eddig kevéssé ismert, kipróbált és hűséges Fidesz-harcosnak számító óvári gazdászról.


Kiszáradt a most átadott Orczy-park füve

2018. május 15. 21:00

Felháborító hogy itt van ez a gyönyörű park, másfél évre le volt zárva a lakosság elől, teleültették virágokkal, iszonyat sok pénzt beletoltak, és tényleg így kell kinéznie egy virágágyásnak? Egy hónapja nyitották meg, de nem számítottak ilyen időjárásra.

Paks 2: új szerződések születtek

2018. május 15. 18:10

Szerződést írt alá a műszaki tanácsadói tevékenységről és az alkatrészszállításról a Paks 2 projekt már meglévő keretmegállapodása alapján Jevgenyij Szalkov, a Rusatom Service vezérigazgatója és Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója ma a szocsi Atomexpón, a Roszatom rendezvényén.


Hét plusz egy hasznos tipp tetőfelújítóknak

2018. május 15. 9:03

Várhatóan az idei nyáron is bőven lesz részünk kisebb nagyobb viharokban, amik sokszor a háztetőket sem kímélik, a megrongálódott tetők miatt igencsak gyakoriak a súlyos beázások is. Érdemes megfogadni a Terrán Tetőspecialista szakembereinek tanácsait.

A rezsicsökkentés kritikusáé lehet az energiaügy

2018. május 14. 18:10

Kaderják Péter felelhet államtitkárként az energetika szakterületéért a negyedik Orbán-kormányban. A szakember kulcsszerepet játszott az első Orbán-kormány energiapolitikájának kidolgozásában, később több megszólalásában kritikusan szólt a rezsicsökkentésről.


Ismét iskolát, óvodát építünk az oroszoknak

2018. május 14. 17:02

Egyelőre még csak a tervezés és előkészítés folyik, de 8-9 év múlva már működhet Paks II. Erről ma Süli János ügyvezető tárca nélküli miniszter magyar újságíróknak nyilatkozott Szocsiban, miután tárgyalt a Roszatom vezetőivel.

Az új agrárminiszter szerint lehet, hogy egy migráns miatt van sertéspestis

2018. május 14. 13:32

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtt ma bemutatkozott Nagy István, aki Fazekas Sándor utódja lesz a negyedik Orbán-kormányban. Az új agrárminiszter hosszan beszélt a terveiről, melyről az Index írt összefoglalót.


Az innovációs és technológiai tárca leendő vezetői

2018. május 14. 12:22

Bemutatta az új minisztérium államtitkárait Palkovics László. A leendő miniszter mai bizottsági meghallgatásra hozta magával embereit.

A skótoktól vehetnének példát a gödiek

2018. május 14. 11:03

Összejött, megmentették apró szigetüket a skótok a jöttment milliárdosoktól. Göd - lakosokat lekezelő - fideszes polgármestere viszont kinyírná a zöldterületet a lakóparki gyerekek miatt. A helyiek egyenlőre tehetetlenek.


Megennéd ezeket a répákat? És ha ezzel támogatnád a klímaváltozás elleni harcot?

2018. május 13. 21:35

A répák 25-30 %-a – szabálytalan formája miatt – soha nem jut el a boltok polcaira, pedig a valódi érték belül lakozik. Miért jó környezetünknek, a gazdaságnak, ha a szabálytalan gyümölcsöt és zöldséget választjuk? Együtt az éhezésmentes világért!

Egy percet megér a tájékozottság! Regisztráljon a Greenfo hírlevelére!

2018. május 13. 10:50

Tisztelt Olvasónk! Ha szeretné továbbra is megkapni vasárnaponként a Greenfo info hírlevelünket, akkor kérjük, regisztráljon újra 2018 május 27-ig honlapunkon, ahol természetesen várjuk az új feliratkozókat is. Ha kimarad, lemarad!


Tovább nőtt a magyar légszennyezettség

2018. május 12. 21:10

Tavaly nőtt a hazai szállópor-szennyezettség - derül ki a szaktárca Népszavának küldött, amúgy erőfeszítéseiket ecsetelő nyilatkozatából; az alaptalan magabiztosság a jelek szerint a környezetvédőkön túl az EU-t se hatja meg.

A költési időszakban végzet fa- és bokroskivágások természetvédelmi kárt okoznak, de tehetünk ellene!

2018. május 12. 19:35

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Madarak és Fák Napja alkalmából is felhívta a figyelmet arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. Ez, az elmúlt években sajnálatos módon általánossá váló gyakorlat nem csak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozza.


Peszticidteszt-nyertesek: cseresznye és zeller

2018. május 12. 19:12

Franciaországban egy 5 éves kutatás szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41%-a tartalmazott növényvédő szert. A határértéket azonban csak 2-3%-nál lépte át a peszticid szintje, a szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Mi a helyzet Magyarországon, mire kell figyelni? A Laboratorium.hu ennek járt utána...

Idén várhatóan kevesebb béka lesz a Pilisi Parkerdőben

2018. május 12. 12:11

Folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. vizes élőhely-fejlesztési programja, amelynek keretében idén tavasszal a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság összesen 106 pilisi kistóban mérte fel a kétéltű fauna helyzetét. Miközben tendenciaként a populációk erősödése tapasztalható, az idei évben a szakemberek a korábbiaknál kevesebb béka és gőte petecsomót számláltak össze a Pilis és a Visegrádi-hegység kistavaiban.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés