Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A városligetben is gyilkol a Vizes vb

2017. május 22. 21:29

A városligetben is gyilkol a Vizes vb Minden év május 22-én a biodiverzitás, illetve az azt fenyegető veszélyre hívják fel a figyelmet világszerte. Ma van a biológiai sokféleség világnapja. Idén 25 éves az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezménye. A szintén ma tartott Magyar Természet Napján + a költési időszakban csonkítják a 200 éves platánokat a Városligetben.

Magyarország bronzérmes a legkárosabb adókedvezményeket nyújtók listáján

2017. május 22. 17:45

Magyarország bronzérmes a legkárosabb adókedvezményeket nyújtók listáján Magyarország a harmadik helyet nyerte meg azon az európai szavazáson, amelyen a Föld éghajlatára nézve a leginkább káros adókedvezményeket „jutalmazták”. Ezt a kétes dicsőségű eredményt hazánk a céges személygépkocsi-vásárlás és -használat gáláns adókedvezményeivel érdemelte ki.


Megérkeztek Magyarországra a Zeversolar inverterei

2017. május 22. 11:38

Megérkeztek Magyarországra a Zeversolar inverterei 2017 áprilisától a Manitu Solar a világ egyik legnagyobb, napelemes eszközöket gyártó német SMA tulajdonában álló Zeversolar invertereit is forgalmazza Magyarországon. Az eredetileg kínai alapítású Zeversolart 2013 elején vásárolta fel a világ egyik legnagyobb, napenergia hasznosításával foglalkozó vállalata, a német SMA.

Működik a fenntartható körkörös mezőgazdaság

2017. május 21. 13:36

Működik a fenntartható körkörös mezőgazdaság A globalizált konvencionális gazdálkodásban jelenleg elterjedt gyakorlat a talajaink elszegényedéséhez, degradációjához vezet. Egy nemrég lezárult, 3 éves mezőgazdasági kísérlet eredményei igazolták, hogy a nagyüzemi állattartás és takarmánytermelés gyakorlatában is elfér az ökológiai szemlélet, és megvalósítható a fenntartható, körkörös gazdálkodás.


Rezsicsökkentés: ismét a lakosságon nyerészkednek Orbánék

2017. május 21. 12:35

Rezsicsökkentés: ismét a lakosságon nyerészkednek Orbánék Tavaly a rezsicsökkentés előtti időket idéző nyereséget ért el az immár országos lakossági gázellátást végző, állami Főgáz. A Népszava szerint az MFB azon melegében kétmilliárd forint osztalékot ki is vont - a lakosság kontójára.

Újrahasznosított zöldrandi

2017. május 20. 23:39

Újrahasznosított zöldrandi Május 18-21 között immár 27. alkalommal vár mindenkit a Zöld Civil Országos Találkozó, ezúttal Csillebércen. A négy napos találkozón különböző előadások, filmvetítések, szakmai műhelymunkák, fenntartható ételek, zöld expo, gyakorlati workshopok, kirándulások, koncertek, vetélkedő és családi programok várják a zöld témák iránt érdeklődőket.


A közautózás oldhatja meg a városi közlekedés problémáit

2017. május 20. 23:14

A közautózás oldhatja meg a városi közlekedés problémáit Az autómegosztás oldhatja meg a városi közlekedés problémáit, a légszennyezést, a túlzott forgalmat és a parkolási gondokat a Levegő Munkacsoport szerint.

Megérkezett a narancssárga virágú génmódosított petúnia

2017. május 20. 21:16

Megérkezett a narancssárga virágú génmódosított petúnia Engedély nélküli géntechnológiai módosítással előállított narancssárga virágú petúniákat hoztak forgalomba több EU tagállamban, köztük Magyarországon is. A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azonnali hatállyal forgalomba hozatali tilalmat rendelt a narancssárga virágú petúniákra az ország teljes területén. A NÉBIH és a járási hivatalok felügyelői fokozottan ellenőrzik a forgalmazókat és árusító helyeket.


Az Orbán-kormány nemet mond a energiahatékonyság növelésére

2017. május 20. 11:34

Az Orbán-kormány nemet mond a energiahatékonyság növelésére Jelentős terhet róna a tagállamokra a 2030-as európai energiahatékonysági cél 3 százalékos emelése, ezért Magyarország nem támogatja - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyekért felelős államtitkára az Energia Tanács csütörtöki informális találkozóján Vallettában.

Újabb hungarikum. Európa legkövérebb nemzete vagyunk

2017. május 20. 9:51

Újabb hungarikum. Európa legkövérebb nemzete vagyunk Félelmetesen kövér a magyar, és még inkább az lesz. A 15 évesnél idősebbek egyharmada van elhízva. Elsők vagyunk az európai országok listáján – és negyedikek a világon.


További híreink

A csúszás alaposan megnyomja Paks 2 árát

2017. május 20. 7:52

Az európai atomerőművi beruházások rendszeresen 2-300 %-os költségnövekedéssel valósulnak meg, aminek a leggyakoribb oka az időtúllépés. Magyarország esetében fokozza a kockázatot, hogy 2026-ban akkor is el kell kezdeni törleszteni az orosz hitelt, ha addigra nem kezdi el az áramtermelést a két új paksi blokk, vagyis kölcsönből kell fizetni a részleteket.

A Városliget Orbán Viktor keresztje

2017. május 19. 23:46

Mozog a Liget Budapest koncepció, esnek ki a szekrény csontvázai, menekül a Közlekedési - egészen Kőbányáig? -, jegelve az építészeti program. A sziklaszilárdnak hirdetett elképzelést mintha futóhomokra alapozták volna, miközben a miniszterelnök arról beszél, hogy a Városliget az ő keresztje. Mi történik itt? Bardóczi Sándor véleménycikke.


Új szabályozásra lehet szükség a legújabb GMO-kutatási eredmények miatt

2017. május 19. 13:11

Új törvényi szabályozásra lehet szükség Magyarországon a legújabb, a genetikailag módosított szervezetekre (GMO), ezen belül a GMO-növények termesztésére vonatkozó kutatások miatt - fejtette ki Darvas Béla, a GMO-kerekasztal elnöke egy budapesti szakmai tanácskozáson.

Magyar díjeső az Európai Hulladékcsökkentési Hét eredményhirdetésén

2017. május 19. 11:29

2017. május 18-án Barcelonában adták át a tavalyi Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobbjainak járó elismeréseket. A csatlakozó önkéntesek megvalósított helyi kezdeményezéseikkel, akcióikkal nemcsak a keletkezett hulladékmennyiség csökkentéséhez járulnak hozzá, hanem nemzetközi porondon is megmérettetik magukat. A végegyházi Barangoló Közhasznú Egyesület Európa legjobbjai között!


Bővítik a megtelt nukleáris hulladéktárolót

2017. május 19. 11:22

Az utolsó hordónyi hulladék is bekerül a Bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló egyes kamrájába. A 2018-ban megnyíló második kamrában új módszer szerint helyezik majd el a paksi atomerőmű kis- és közepes aktivitású hulladékát, ami 18 milliárd forint megtakarítást jelent.

Az emberközpontú, klímabarát város

2017. május 18. 14:31

Kiknek is tervezték városainkat? És milyen egy élhető város? A dán városépítészek több évtizeddel ezelőtt feltették maguknak ezeket a kérdéséket, ami végül a várostervezési koncepció tudatos átformálását indította el. Ennek eredményeképp az elmúlt években Koppenhága többször is elnyerte a „legélhetőbb város” címet, olyan sokoldalú szempontok alapján, mint az ott található közösségi szolgáltatások, közlekedési infrastruktúra, fenntarthatóság és kultúra. És mi hogyan értékelnénk fővárosunkat?


A Mátrában is tarolt az ítéletidő

2017. május 18. 9:39

Rengeteg fát csavart ki a viharos erejű szél május elején a Mátrában. Nem tudni, hogy tornádó vagy légzuhatag tarolta-e le az erdőt.

A kormány feléli a jövőt! - Erdőrészek tűnhetnek el a kirándulók elől

2017. május 18. 9:01

Az erdőtörvény elfogadott módosítása visszalépést jelent erdeink természetvédelmi és közjóléti funkcióiban. A Párbeszéd szerint a kormány megint rombolja a közösség tulajdonát, hogy szűk csoportok gazdasági érdekeinek kedvezzen. Erdőket vághatnak ki, és adnak majd magánkézbe, rontva ezzel a kirándulókat a kikapcsolódási lehetőségektől.


784 milliós ökológiai lendület

2017. május 18. 8:41

A tájhasználat és a klíma változásával járó kihívásokra adható válaszokhoz járulhat hozzá eredményeivel a Debreceni Egyetem új Lendület-kutatócsoportja, amely 5 évre nyert támogatást a Magyar Tudományos Akadémiától.

Szelektív zavarok: kémelhárító lesz az FKF vezérigazgatója

2017. május 18. 7:53

Június 1-től Göbölös László dandártábornokot, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatóját nevezem ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) élére – erősítette meg a Magyar Nemzetnek Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester a Hvg.hu információját. Az állami elvonások gátolják a budapesti közterület-fenntartást és a takarítást.


Zavar lehet a paksi bővítés erőterében

2017. május 17. 21:55

Felfüggesztette az orosz fővállalkozóval, a Roszatomhoz tartozó Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergoprojekttel (NIAEP) kötött megvalósíthatósági megállapodás végrehajtását a paksi atomerőmű bővítésére létrehozott MVM Paks II. Zrt.

A rezsicsökkentés önmagában rossz üzenetet küld a fogyasztónak

2017. május 17. 19:51

A Magyar Energiahatékonysági Intézet üdvözli a Kormány döntését, mely szerint a családok energiaszámláit rászorultsági alapon is tovább kívánja csökkenteni. Felhívja azonban a figyelmet arra, hogy a szociális rezsicsökkentés – mint az energiaszegénység felszámolására tett intézkedés – önmagában részmegoldás. Az energiaszámlák tartós csökkentéséhez elengedhetetlen a magyar otthonok energiahatékonyságának állami, programszerű támogatása is.


A nagy hungarikum rezsicsökkentés átverés

2017. május 16. 23:31

Három ország volt csak az egész EU-ban, ahol drágult a gáz, annyival pedig sehol máshol nem nőtt az ár, mint nálunk. Ettől függetlenül még mindig a megfizethetőbbek közé tartozik a magyar rezsi.

Gabonatermesztés pár száz négyzetméteren – kézi/lovas megoldások

2017. május 16. 4:08

Gabona termesztése traktor és más drága gépek nélkül – önellátó családoknak és közösségeknek. Egy háromfős család éves gabonaszükségletét 250 (!) négyzetméteren meg lehet termelni.


Kamatmentes hitellel könnyebben csökkenthető az energiafogyasztás

2017. május 15. 19:54

Kis lépések megtételével fellendülés észlelhető a megújuló áramos rendszerek telepítésének támogatása terén Magyarországon is. A környezettudatossággal kapcsolatos nézetek és hozzáállások azonban mind a mai napig eltérnek egymástól, hiszen e területen szinte mindenkinek külön véleménye, mondanivalója van, amely az esetek nagy többségében nem illeszkedik a „mások” által megalkotott álláspontok struktúrájába.

Élhető vidéket, jóllakott várost!

2017. május 15. 9:26

Magyarországon az elmúlt 10 évben egyre több – alulról származó – kezdeményezés született, amelyek a helyi és regionális élelmiszer-önrendelkezést segítik elő: közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerek, közösségi kertek, iskolai oktató veteményesek, termelői piacok, helyi termékeket forgalmazó boltok és éttermek, stb.


Van kedvenc fád? Jelöld az Év Fája 2017 versenybe!

2017. május 14. 12:40

Elindult a jelölés a 2017-es Év Fája versenybe, mely június 10-ig tart. Idén is olyan fák vagy facsoportok nevezését várja a szervező Ökotárs Alapítvány, amelyek fontos szerepet töltenek be a őt jelölő közösség életében. Előny, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora.

Lassan halad Paks, ezért állítólag magához rendelte Orbánt Putyin

2017. május 13. 13:55

Ma vagy holnap ismét személyesen egyeztet Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin, ezt állítja a Magyar Nemzet. A lap szerint a találkozóra egy pekingi tanácskozás keretében kerül sor, és leginkább azt kéne kibeszélniük, miért akadozik a paksi beruházás. Bár Orbán és Putyin már Pekingben van, az orosz sajtó nem tud a találkozóról.


Nemsokára szennyvíziszappal is netezhetünk

2017. május 13. 9:27

A Fővárosi Csatornázási Művek már nemcsak saját felhasználásra termel szennyvíziszapból megújuló energiát, hanem időnként többlet áramot is képes betáplálni az országos hálózatba. Ezzel nagyjából 1000 hűtőszekrény vagy 3000 asztali számítógép működtethető.

Bükki hókár leltár

2017. május 12. 11:22

A 40 éves Bükki Nemzeti Park történetében eddig nem tapasztalt természeti katasztrófa történt 2017. áprilisában. A Bükköt ellepő óriási hó nem csak az itt élő embereket érte váratlanul, hanem a hegység már tavaszi lombba borult erdeit is- növényestől, állatostól. A károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés