Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A brokkoliban van a legtöbb méreg - óvakodj a török szőlőtől

2017. április 24. 8:39

A brokkoliban van a legtöbb méreg - óvakodj a török szőlőtől Egy friss uniós vizsgálat szerint szennyezett az Európában forgalmazott élelmiszerek közel fele. Ugyanakkor csak a termékek 3 %-ánál tapasztalták az egészségügyi határérték túllépését. A leginkább szennyezett termék a brokkoli volt, mert ebben találtak legtöbbször határértéket meghaladó vegyszermaradványt. Minden második banán tartalmazott többféle kemikáliát határérték alatti mennyiségben, és volt olyan török szőlőminta, amelyben 19-féle szer maradványát fedezték fel.

Lezárul a parányi plasztiktalány

2017. április 23. 16:13

Lezárul a parányi plasztiktalány A PET Kupa és egy független laboratórium együttműködésében az idén nyáron megmérik Magyarország második legnagyobb folyójának mikroműanyag-tartalmát – jelentették be a tiszta Tiszáért rendezett szakmai kerekasztalon. 2017-ben elindítják a szemétevő szeméthajót, azaz a Petényit...


Ön is így választ háztartási gépet?

2017. április 23. 15:09

Ön is így választ háztartási gépet? Az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont a háztartási gépek vásárlói számára a MediaMarkt felmérése alapján.

Bringás rekorddöntést hirdettek az I Bike Budapesten

2017. április 23. 14:19

Bringás rekorddöntést hirdettek az I Bike Budapesten A holland nagykövet nyitotta meg az I Bike Budapest bringás felvonulást tegnap délután, amin az esős előrejelzések ellenére kb. tízezren gurultak végig. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett örömbringázáson az elavult kerékpárutak korszerűsítése mellett a felújítás előtt álló Lánchíd átjárhatóságának megoldását hangsúlyozták. A szervezők meghirdették az első Bringás Rekord Hetet, amelynek keretében cégek, közösségek, iskolák, hivatalok segítségével szeretnének még több embert kerékpárra ültetni, és kiakasztani a budapesti bicikliszámlálókat.


A Föld napja, Trump és a civilek

2017. április 23. 9:59

A Föld napja, Trump és a civilek Idén nem olyan a Föld napja, mint az elmúlt években, és ennek nem a szokatlan áprilisi havazás, hanem a fagyos politikai légkör az oka.

Új torkolati mederrel állítják helyre a Mosoni-Duna vízszintjét

2017. április 22. 10:51

Új torkolati mederrel állítják helyre a Mosoni-Duna vízszintjét A projekt lehetővé teszi a vizes élőhelyek rehabilitációját, biztosítja a hajózás feltételeit, ugyanakkor javítja a győri városképet is.


Pro Natura díjazottak 2017

2017. április 22. 9:46

Pro Natura díjazottak 2017 Magyarországon minden egyes nap a "Föld Napja", hiszen a szó egyszerre jelenti az élő bolygót, a szülőföldet, a megélhetés forrását: a termőföldet és az anyaföldet, a hazát - fogalmazott Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Föld Napja hivatalos rendezvényén. Az nem hangzott el, hogy az Orbán-kormány szisztematikusan kinyírja a környezet- és természetvédelmet.

Putyin már a fehér házon is

2017. április 22. 8:13

Putyin már a fehér házon is Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló fényfestés látható az Országgyűlés Irodaházának falán. Az LMP az akcióval az akarja elérni, hogy legyen népszavazás a paksi atomerőmű bővítéséről. Nem tetszik nekik a festék -- tessék, itt a fényfestés!


A hétvégén inkább felejtse el a hegyi túrázást

2017. április 21. 14:25

A hétvégén inkább felejtse el a hegyi túrázást Balesetveszély miatt lezárt több turistaútvonalat a Pilisi Parkerdő Zrt. Ez érinti a Rám szakadékot, a Prédikálószéket, valamint az Országos Kéktúra egy szakaszát. Mindenki tájékozódjon indulás előtt, főleg Dobogókő környékét kell most elkerülni a balesetveszély miatt.

Így támogatja az állam a környezetszennyezést

2017. április 21. 10:44

Így támogatja az állam a környezetszennyezést Ma az adójogszabályokon keresztül jelentős támogatást kap mindenki, aki személygépkocsiját cégautóként üzemelteti. Egy nulla kilométeres, bruttó 5 millió forint vételárú személygépkocsi példáján keresztül mutatja be a Levegő Munkacsoport, hogyan is támogatjuk adóforintjainkból az autóhasználatot.


További híreink

Lázár paksi lázálma

2017. április 20. 21:39

Lázár János szerint nem lehet akadálya Paks 2 felépítésének az, ha Magyarország nem tudná lehívni a tízezer milliárd forintos, a beruházás 80 százalékát fedező orosz hitelt, mert szerinte "akár saját forrásból, vagy az orosznál is olcsóbb hitelből finanszírozni az építkezést".

Budapesten is menetelhetünk a tudományért

2017. április 20. 20:48

Ma Budapest is csatlakozik ahhoz a Washingtonból induló, időközben világméretűvé nőtt kezdeményezéshez, ami a Donald Trump tudományellenes intézkedéseire reagálva, a tudomány melletti színes és pozitív hangvételű kiállásra biztatja a tudósokat, kutatókat, tudománypártolókat, tanárokat és lelkes érdeklődőket. A bicikliseké lesz ma Budapest - változik a BKK közlekedése!


Zavarosban a pecsa hulladéka

2017. április 20. 11:49

Veszélyes hulladékokat is tartalmazó lerakóba hordják a Petőfi Csarnok (Pecsa) bontási törmelékét. A terület Dunakeszi és Göd határán helyezkedik el, a földhivatal bányatelepként tartja nyilván, körülötte mezőgazdasági területek, szőlőültetvények, szántóföldek terülnek el. A 79.000 négyzetméteren gigantikus mennyiségű hulladék-keveréket terítenek szét. A fuvarozó cég sem ismeretlen a hatóságok előtt.

Gyűjtsd a papírt és a fémet, ezzel is a Fideszt véded!

2017. április 20. 9:50

"Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!" -hangzott a Rákosi-korszak nemzeti propagandája. Most az Orbán-kormány az iskolai papírgyűjtés évtizedes gyakorlatát szabná át egy törvénytervezettel: a gyerekek által összegyűjtött papír is az államhoz menne. Eközben egy másik módosítás tovább szűkítené a versenyt a szemétkezelésben. Egyre távolabb az európai céloktól.


Zöldrendszám: nem a luxusterepjárókat vegzálják

2017. április 20. 7:58

Leszedik a zöldrendszámot az egyik leginkább környezetbarát járműről, ami elég jól jelzi, hogy milyen felemás elvek mentén működik a környezetvédelem szlogenje alatt zajló "zöldre motiválás" is hazánkban.

Bíróságon támadják meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét

2017. április 19. 13:51

Paks 2 mai napon jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedélye felelőtlen, a projekt a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Az Energiaklub és a Greenpeace bírósághoz fordulnak Paks II környezetvédelmi engedélye miatt.


Webkamerával nézheti a csúszós és veszélyes pilisi turistahelyeket

2017. április 19. 12:28

Ma reggel óta nagy mennyiségű csapadék, a magasabban fekvő régiókban pedig hó és jégdara zúdult az országra, ráadásul a hirtelen téliesre fordult időjárásnak még nincs vége. A Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a túrázókat és természetjárókat, hogy a 300-400 méter fölötti erdőterületeket a napokban ne látogassák.

Visszaszorítaná a titkosítás mértékét az új atomügyi miniszter

2017. április 18. 20:53

Fidesz-KDNP igen szavazatokkal, ellenzéki tartózkodás mellett támogatta az Országgyűlés gazdasági bizottsága Süli János kinevezését a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséért felelős tárca nélküli miniszteri posztra. Süli szerint a beruházással kapcsolatos titkosítások mértékét a lehető legkisebbre kell szorítani. Újabb, a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó népszavazási kérdést kaszált el ma az NVB.


Lopott fával teljesítjük a megújulós energia vállalásunkat

2017. április 18. 17:42

Magyarország a megújuló energiák területén Európa legjobbjai közé tartozik – nyilatkozta Szabó Zsolt klímaügyekért felelős államtitkár egy március eleji rendezvényen. Sőt annyira jól teljesítünk, hogy 2018-tól már nem a 2020-as, hanem a 2030-as EU célok teljesítésén tudunk dolgozni. A Levegő Munkacsoport is fenntartásokkal fogadta a bejelentést.

Gazdagok és felelőtlenek vagyunk: így pazarlunk az aludobozokkal

2017. április 18. 13:37

Magyarországon évente 800-900 millió darab sörös és üdítős alumínium italdoboz kerül forgalomba, de ennek felét, mintegy 450 millió darab aludobozt nem hasznosítják újra. Ez környezetvédelmi és gazdasági szempontból is óriási pazarlás, hiszen az alumínium minőségromlás nélkül szinte 100 %-ban és akárhányszor újrahasznosítható.


Éghajlatváltozás és a városi hőszigetek

2017. április 17. 10:38

A globális klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló hőhullámokat jelentős mértékben fokozzák a városok éghajlatra gyakorolt hatásait a nagy nyári hőségben. De a beépítettség a téli időszakban is jelentős hatással van a környezetre, így az ott élők életminőségére is. A Bolyai Ösztöndíjas Dezső Zsuzsanna, az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusa ezeket a területeket kutatja az OTKA támogatásával.

GMO helyzet: a házi kedvencek előnyben

2017. április 15. 9:31

Előnyösnek ítélik hazai takarmányipari cégek, hogy az agrártárca a jelenlegi 0,1 %-ról 0,9 %-ra kívánja emelni a GMO-mentességet jelentő határértéket a takarmányokban és az élelmiszerekben. Vállalati vélemények szerint a módosítás javítaná az exportlehetőségeket, de a magyar fogyasztók számára is kedvező lenne. A minisztérium és a takarmányipar máris összecsap a zöldekkel, akik azt állítják, hogy a szabályozási változtatás ellentétes lenne az alaptörvényben rögzített, GMO-kkal szembeni „zéró tolerancia” elvével, és megtévesztené a magyar vásárlókat.


Megválaszolatlan kérdés: miért csak az orosz reaktor jó Paksra?

2017. április 15. 8:38

Zavaros a paksi engedély. Sem az Európai Bizottság, sem a magyar kormány nem tudja megindokolni, miért csak a Roszatom reaktora alkalmas a paksi bővítéshez. Pedig a magyarázat fontos lenne, ennek alapján hagyta jóvá ugyanis Brüsszel, hogy Orbánék tender nélkül szerződjenek az orosz állami atomcéggel.

Semjénék elnézték a lovat. Magyar - iráni atom abszurd

2017. április 15. 7:39

Szakmailag lázálom, anyagilag nagy bukta az a minden racionalitással szembe menő magyar perzsa (iráni) mini atomerőmű együttműködés, melyről az Iráni Iszlám Köztársaság részéről szivárogtak ki részletek. A fejlesztésre fordítandó tízmilliárdok megtérülésére szinte semmi esély.


Javarészt a látogatók tartják el nemzeti parkjainkat

2017. április 14. 20:57

A magyar nemzeti parkok évente 3-4 milliárd forint állami támogatást kapnak, míg saját bevételeik mintegy 8-10 milliárd forintot tesznek ki - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára az április 22-én megrendezendő Föld napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Őshonos fajokkal váltják ki a nyárfákat

2017. április 14. 9:42

Az önkormányzat döntése értelmében elkezdődött a nyárfák kiváltásának több éves programja Százhalombattán. A cél az, hogy olyan fajokkal helyettesítsék a nyárfákat, amelyek erősebbek, ellenállóbbak és főként kevésbé zavarják, veszélyeztetik a lakosságot.


Gyíkot mintájáról, békát hangjáról

2017. április 13. 20:57

Magyarország első kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazása a hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal.

A csokinyúlon túl. Mit rejt a csomagolás?

2017. április 13. 10:48

Tavaly több mint 700 tonna húsvéti csokoládéfigurát vásároltunk. Húsvét előtt a Magyar Természetvédők Szövetsége megvizsgálta a nagyobb áruházláncok polcait, hogy milyen csokinyuszik várják majd a locsolókat idén. Sajnos a vásárolt 14 csokinyúl közül mindössze 4 rendelkezett olyan tanúsítvánnyal, amely igazolja, hogy a termék előállítása során valamilyen ökológiai vagy szociális szempontot figyelembe vettek.


Javítsuk a közérzetet: beton helyett növényzetet!

2017. április 13. 7:44

Te is inkább faültetéseket látnál fakivágások helyett? Szeretnéd, ha megvédenénk a már létező fákat, és a városi parkok, terek természetes, élettel teli és kellemes környezetet nyújtanának a feltöltődésre, pihenésre? Rád is szükség van, hogy megvédjük a közparkokat!

Bajban a Mátrai Erőmű jövője?

2017. április 11. 22:06

Az Eurelectric (európai villamosenergia-társaságok együttműködési szervezete) múlt héten közzétett állásfoglalása alapján a szervezet tagvállalatai nem építenek új szénerőműveket 2020 után. Ez még inkább kérdésessé teszi a Mátrai Erőmű napokban bejelentett eladását, és az erőmű által tervezett új ligniterőmű megépítését is.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés