Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Megújult a Tettyei-mésztufabarlang

2018. március 24. 12:31

Új természetvédelmi témájú kiállítás létesült a pécsi Tettyei-mésztufabarlangban, valamint elkészült a barlang bejárati részének helyreállítása a „Mecseki barlangok világításának környezetbarát átalakítása, bauxittárók biztonságos és denevérbarát lezárása” elnevezésű projekt keretében. A barlang mától látogatható.

Március 23 Meteorológiai világnap. Egyre szélsőségesebb lesz az időjárás

2018. március 23. 8:28

Március 23 Meteorológiai világnap. Egyre szélsőségesebb lesz az időjárás Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata.


Mészáros hivatalosan is lenyelte a Mátrai Erőművet

2018. március 23. 7:43

Mészáros hivatalosan is lenyelte a Mátrai Erőművet A Mátra Energy Holding Zrt. tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű Zrt. 72,6647 százalékos tulajdoni részesedést biztosító részvénypakettje – tette közzé az Opus Global Nyrt.

Atomcsapda 2. rész a kiégett fűtőelemekről

2018. március 23. 5:59

Atomcsapda 2. rész a kiégett fűtőelemekről Andreas Kraemer, mérnök, nemzetközileg elismert szakértő, amerikai és német egyetemek oktatója, nemzetközi szervezetek vezetőségi tagja szintén elmondja az Energiaklub filmjében, hogy mik az atomenergia veszélyei.


Peszticid és mikroműanyag - Víz Világnap laborszemmel

2018. március 22. 14:03

Peszticid és mikroműanyag - Víz Világnap laborszemmel Változik az ivóvíz minőségére vonatkozó hazai szabályozás, egyre több növényvédő szert kell vizsgálni - köztük a hírhedt glifozátot is. A Víz Világnapjához kapcsolódóan egy másik fontos területre is felhívja a figyelmet egy független laboratórium: a magyarországi vízműrendszerekben végzett mikroműanyag-vizsgálatok eredményeit nemrég publikálták a Vízműpanoráma szaklapban...

Fejenként 40000 forintunkba kerül Orbán fociőrülete

2018. március 22. 12:55

Fejenként 40000 forintunkba kerül Orbán fociőrülete Az LMP-s Demeter Mártának nem adták ki, a Népszava azonban kiszámolta, mekkora lesz 2010-2020 között a stadionszámla. Ezt a kb. 400.000 millió! forintot értelmes célokra is fordíthattuk volna.


4. lett a zengővárkonyi fa az Európai Év Fája versenyben

2018. március 21. 23:22

4. lett a zengővárkonyi fa az Európai Év Fája versenyben Portugália, Spanyolország és Oroszország jelöltje előzte csak meg Zengővárkony hős szelídgesztenyéjét a 2018-as Európai Év Fája versenyben. 13 ország fái versenyeztek egymással az idén, összesen több mint 200 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online szavazás során.

Üzenet a Palackban

2018. március 20. 8:57

Üzenet a Palackban A PET Kupa egy filmes csapat kalandos tiszai forgatásából nőtte ki magát egyedülálló környezetvédelmi programmá. Az elért eredmények egyik kulcsa, hogy filmekkel mutatják be a világnak, amit a Tiszáért tesznek. Az évek során összegyűlt archívumból a legérdekesebb jelenetek felhasználásával most egy új, önálló dokumentumfilm született, mely egy órában meséli le a Tiszai PET Kupa történetét és mesél a Tisza élővilágáról.


Atomcsapda 1. rész

2018. március 19. 19:17

Atomcsapda 1. rész Az atomerőmű a vízforralás egyik legbonyolultabb módja. Az Energiaklub dokumentumfilm sorozatának első részéből 13 perc alatt mindent megtudhatsz a ma üzemelő atomerőművek működéséről és veszélyeiről.

Átadták 2018 MÚOSZ életműdíjait és szakmai elismeréseit

2018. március 18. 16:17

Átadták 2018 MÚOSZ életműdíjait és szakmai elismeréseit 5 hazai és egy határon túli újságíró vette át az Aranytollat a MÚOSZ és a Sajtószakszervezet sajtónapi ünnepségén, ahol egyéb díjakat is átadtak. A Soó Rezső díjat annak ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett. Az idei díjazott: Székely Tamás. (képünkön elől középen barna dzsekiben a Zöld Szervezetek Országos Találkozóján. 2007 Szeged)


További híreink

A Toyota és a Lexus bezöldíti a magyar piacot

2018. március 18. 0:07

A Toyota és Lexus 2018-ban együttesen 5150 hibrid elektromos autó értékesítésével számol Magyarországon, ezzel egyetlen év alatt 50 százalékkal növelné az idehaza újonnan eladott hibridek számát, és körülbelül 20 százalékkal bővítené a belföldi hibriautó-állományt - közölte a Toyota Central Europe Kft.

Ésszel és mértékkel – medvehagyma kisokos

2018. március 17. 19:03

Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani!


Hűtlen kezelés vagy hazaárulás Paks 2?

2018. március 17. 15:42

Ámon Ada, a Karácsony Gergely által meghirdetett árnyékkabinet zöldminiszter-jelöltje szerint felmérhetetlen károkat okozott az a nyolc év, amikor a környezet- és természetvédelemnek nem volt képviselője a kormányban.

2018 Széchenyi-díjazottai

2018. március 16. 23:40

Áder János köztársasági elnök nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Széchenyi-díjat adományozott többek között Dr. Varga Zoltán Sándornak, a Debreceni Egyetem TTK Biológiai és Ökológiai Intézete Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének professor emeritusának természetvédelemhez is kapcsolódó munkásságáért.


A jó minőségű irodai levegő 10 %-kal is növelheti a termelékenységet

2018. március 16. 21:00

Mi a közös az OSB-lapban, a galambürülékben és a szellőzővezetékben? Az Országos Közegészségügyi Intézet esettanulmányai alapján az, hogy mindegyik komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a munkavállalókra nézve.

Nagy kaszálás a fideszes mutyi napelem tenderen

2018. március 16. 9:27

Hatalmasat kaszálnak az ingyenhitellel az egy nap alatt lefuttatott uniós pályázat nyertesei. Ugyanabban a nyíregyházi bankfiókban adták be a pályázatok zömét az uniós támogatásból megvalósuló KKV energiahitel tenderre – értesült a G7.hu.


Jön David Attenborough várva várt sorozata

2018. március 16. 9:02

Óriási várakozás előzte meg David Attenborough legújabb természetfilm-sorozatát, melyet 10 évvel a Bolygónk, a Föld című sorozat után mutatott be a BBC. A filmet 4 év alatt 40 országban forgatta 42 operatőr. Magyar premier a Spektrumon március 17 szombat.

Lovagkeresztet kapott a bükki füvesember

2018. március 15. 21:31

Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából állami kitüntetéseket adtak át a maguk területén kiemelkedőt alkotó szakembereknek, tudósoknak, művészeknek. A kitüntetettek között volt Szabó Gyuri bácsi, a népi gyógyászat kiemelkedő alakja, aki több évtizedes munkássága elismeréseként vehette át a rangos állami kitüntetést.


Intézményesített fideszes földrablás - Ángyán József 6. jelentése

2018. március 15. 10:43

Ángyán József professzor friss jelentésében a budapesti és Pest-megyei állami földprivatizációs "pályáztatás" mutyis fideszes trükkjeit mutatja be. A volt államtitkár legfrissebb - immár hatodik -jelentésének a központban is az átverés/árverés trükk áll. Így árusította ki az Orbán-kormány nemzeti vagyonunkat.

Bős-Nagymaroshoz hasonlította a paksi bővítést Sólyom László

2018. március 14. 0:35

Sólyom Bős-Nagymaros ügyét környezetvédelmi szempontból Paks bővítéséhez hasonlította, azzal a különbséggel, hogy a nyolcvanas években még tudományos, társadalmi párbeszédet rendeztek, míg Paks 2 miatt csupán egy akadémiai ülést tartottak.


Éppen csak nem okozott katasztrófát Oszter Sándor illegális kastélytava

2018. március 13. 13:27

Gyanús módon kapott engedélyt, illegálisan kezdték feltölteni, és kis híján katasztrófát okozott: tegnap délután alámosódott Oszter Sándor mesterséges tavának gátja, nem sokon múlott, hogy át is szakadjon. A veszélyt elhárították, nyomozás indult.

Közeleg a kullancsszezon - ideje az oltásnak!

2018. március 13. 11:44

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon - hívta fel a figyelmet Szlávik János infektológus főorvos, aki szerint ajánlott beadatni a védőoltást, mert az szinte teljesen veszélytelen és hatékony védelmet jelent.


Szétdúlt közparkok, elszórt milliárdok – ezt kapta Budapest az Orbán- kormánytól

2018. március 12. 19:48

Közelednek a választások, a HVG megnézte, mit kapott Budapest ebben a ciklusban. Népszerűtlen gigaberuházások, több mint 700 kivágott fa, veszélybe sodort zöldterületek, folyamatos tiltakozások jellemezték az elmúlt négy évet. Így tapsolták el Orbánék az országnak szánt uniós ezermilliárdokat

Mészárosék mellett Tiborczék is fátlanítják a Balaton partját

2018. március 12. 17:47

Elképesztő mennyiségű fát vágnak ki a Tiborcz-közeli kempingben. Szálloda vagy lakópark épülhet a feltételezések szerint a fonyódi Napsugár Kemping helyén, és ezt támasztja alá a jelenleg zajló fakivágás is, melynek során a kempinget és a környező, alsóbélatepeli erdős részt is letarolják.


Mit tehetünk a postaládákba költöző széncinegékkel?

2018. március 12. 9:11

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez minden évben több információ is érkezik postaládában fészkelő széncinegékről. A megfigyelések alapján a jelenség országosan általánosnak, sőt, gyakorinak tekinthető. A postaládákba épült fészkeket a napi használat során bedobott küldemények fizikailag is veszélyeztetik.

Paksnak annyi, ha Ámon Ada lesz a környezetvédelmi miniszter

2018. március 11. 18:49

Karácsony Gergely ma mutatta be árnyékkormányának tagjait - egyelőre csak a kormánya felét nevezte meg, a többi helyre a szövetséges pártok jelöltjeit várja. Az újra létrehozandó környezetvédelmi minisztérium élére Ámon Ada az Energiaklub korábbi vezetője a jelölt.


Itt az újabb fideszes megújuló energiás mutyi 12 milliárdért

2018. március 11. 8:52

Az Orbán-kormányzat még a látszatra sem adott, olyan gyorsan osztottak ki 12 milliárdot, hogy csak azok tudtak részt venni a pályázaton, akik előre értesültek a tenderről. Még a magyar korrupciós viszonyokhoz szokott szakembereket is meglepte a csöndben meghirdetett, majd villámgyorsan befejeződött közbeszerzési eljárás. A G7 gazdasági szakoldal szerint ez a Tiborcz korrupció után nyomozó OLAF-ot is érdekelheti.

Változtak az erdei fák szállítási szabályai!

2018. március 11. 7:23

Módosultak az erdei faválaszték szállításának mind a kereskedelmi célú, mind a saját felhasználásra vonatkozó szabályai és megújultak a szállításhoz szükséges nyomtatványok is.


Áradásnak indultak a hazai folyók

2018. március 11. 7:13

Jelentős felmelegedésnek nézünk elébe, ma akár plusz 20 Celsius-fok is lehet. Ennek következtében az elmúlt hetekben lehullott jelentős mennyiségű hó gyorsan olvad, ami árhullámot indíthat el folyóinkon. A Dunán és a Tiszán, illetve mellékfolyóikon már apok óta emelkedik a vízszint.

Új szabály készül a háztartartási gépekre

2018. március 10. 22:52

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogszabálytervezete alapján a jövőben szankcionálható lenne a kereskedő, ha nem megfelelően tájékoztatja vásárlóit a nála kapható háztartási gépek energiafogyasztásáról.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés