Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Szakmai párbeszéd az erdők természeti értékeinek megőrzéséért

2017. március 23. 8:27

Szakmai párbeszéd az erdők természeti értékeinek megőrzéséért Sikerrel zárult a WWF Magyarország és partnerei által szervezett Élő Erdő konferencia Sopronban. A szakmai rendezvényen jelenlévő több mint 200 résztvevő egyetértett: a Natura 2000 célok elérése közös felelősség, amelyet csak szoros együttműködésben lehet magasabb szintre emelni.

Szennyvizek? Tiszta vizet!

2017. március 22. 7:30

Szennyvizek? Tiszta vizet! 1993 óta március 22-e a Víz világnapja. Az ENSZ célja, hogy ezen a napon figyelmünket e természeti kincsre irányítsa. A víz kincs.


90 év alatt megduplázódott a magyar erdőterület

2017. március 22. 0:14

90 év alatt megduplázódott a magyar erdőterület Magyarország 90 év alatt megduplázta erdőterületét, ami azt jelenti, hogy az országban mintegy 2 millió hektár erdő van; ez az ország területének több mint 20 százaléka - közölte a földművelésügyi miniszter az Erdők Világnapján.

Az új GMO-mentes jelölés javaslattal a kormány félrevezetné a fogyasztókat

2017. március 21. 23:56

Az új GMO-mentes jelölés javaslattal a kormány félrevezetné a fogyasztókat Az MTVSZ határozottan ellenzi a földművelési tárca új javaslatát, amely lehetővé tenné 0,9%-nyi génmódosított takarmány felhasználását a “génmódosítás-mentes” jelöléssel ellátott termékekben. A természetvédők szerint a javaslat ellentétes az Alaptörvény szellemével és félrevezetné a fogyasztókat.


Elkaszálták a paksi népszavazást

2017. március 21. 23:30

Elkaszálták a paksi népszavazást A Nemzeti Választási Bizottság megtagadta a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó népszavazási kérdéseinek hitelesítését a testület mai ülésén. Az öt kérdést Gál József, az LMP szóvivője magánszemélyként nyújtotta be. párt szerint nevetséges, ahogy elutasították a paksi népszavazást.

Tudta, hogy a macskák is stresszelhetnek?

2017. március 21. 22:56

Tudta, hogy a macskák is stresszelhetnek? Tapasztalta-e már, hogy egy megszokottól eltérő helyzet, esemény miatt cicája viselkedése hosszabb-rövidebb időre feltűnően megváltozott? A „Nagy Macskás Felmérés” több, mint kétezer válaszadója közül sokan vettek már észre kedvencüknél olyan tüneteket, mint például a karmolászás, szokatlan vizelés, az étvágy megváltozása vagy az elrejtőzés.


Az unióhoz képest sokat költünk lakásfűtésre

2017. március 20. 21:40

Az unióhoz képest sokat költünk lakásfűtésre 19%-kal több hőenergiát fogyasztanak a hazai lakások az uniós átlaghoz képest. A március 25.-i Föld Órája kezdeményezés főszervezője, a WWF Magyarország az esemény előtt az önkormányzatok szerepére, hazai fűtésrendszerek és a hőszigetelés hiányosságaira hívja fel a figyelmet.

Veszettség vírusát mutatták ki kecskékben

2017. március 20. 12:53

Veszettség vírusát mutatták ki kecskékben Veszettségben pusztult el egy kecske és gidája a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen a múlt héten. A veszettség az egyik legveszélyesebb zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség. A vírusra a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ismételten felhívja az állattartók figyelmét, hogy legyenek körültekintőek és a betegség gyanúja esetén haladéktalanul értesítsék állatorvosukat.


Március 20 a halak napja

2017. március 20. 10:37

Március 20 a halak napja Idén először rendezik meg a halak napját március 20-án a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHoSZ) székházában, ahol konferenciát rendeznek, de emellett más, közönségcsalogató programokat is szerveznek.

Civilek nélkül nem megy: Magyarországnak szüksége van ránk

2017. március 20. 8:50

Civilek nélkül nem megy: Magyarországnak szüksége van ránk Közös állásfoglalást írt alá több civil szervezet. A csatlakozó, különböző területeken dolgozó civilek egységesen elutasítják a kormány civileket korlátozó és megbélyegző törekvéseit. A civil szervezetek olyan ügyekkel foglalkoznak, amikre mások, köztük az állam sem fordít elegendő figyelmet, ezért inkább támogatást, sem mint támadást érdemelnének a kormánytól.


További híreink

Geoturisztikai fejlesztések a Balaton-felvidéken

2017. március 18. 19:58

Dunai Geo Túra projekt részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén új tanösvényt hoznak létre, és bővül a Hegyestűn látható geológiai tárlat is. Az uniós beruházásra 257 ezer eurót fordítanak egy határokon átnyúló geológiai fejlesztéssorozat részeként.

Egyre öregebb a magyar autóállomány

2017. március 18. 14:14

Már több mint 3,3 milliós a hazai autóállomány, miután tavaly az először forgalomba helyezett személygépkocsik száma történelmi csúcsközelbe emelkedett. Amikor utoljára ennyi autót adtak el Magyarországon, örvendetesen csökkent a gépkocsik átlagéletkora. Most rendületlenül emelkedik. Magyarország rosszabbul teljesít.


Amit érdemes tudni a retardált kullancsokról :)

2017. március 16. 20:09

Egy zseniális oktatóvideó, mely kendőzetlenül mutatja be a kullancsok nemi életét. Kiskorú kullancsok számára a megtekintése csak titokban ajánlott. Viszont kirándulás előtt érdemes rászánni 8 vidám percet a nimfa anyjukra.

Mától indul a roham a napelemekért

2017. március 16. 18:46

Mától pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások az összesen 103,2 milliárdos keretösszegű kombinált hitelprogramokra. A pályázatok keretében megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogathatóak mind a vidéki, mind pedig a közép-magyarországi régiókban. Az elnyerhető támogatás és az igényelhető kölcsön összege is 3-50 millió forint.


Régi kedvencek és új lakók Szarvason

2017. március 15. 11:59

Mától ismételten megnyitja kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvason található, Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark bemutatóhelye. A hideg téli szezont átaludták a teknősök, a nyestkutyák és részlegesen a borzok is, akikkel tavasszal ismét találkozhatnak látogatóink.

Az MTA felel a vízstratégia szakmaiságáért

2017. március 15. 9:20

A kormány intézkedési terve szerint a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált Nemzeti Víztudományi Kutatási Program feladata lesz a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozása - közölte az MTA.


A malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a magyar erdőkben

2017. március 15. 8:20

A tavaszias időben egyre több turista keresi fel a népszerű kirándulóhelyeket. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy csíkos hátú kismalaccal találkozunk - először, majd előkerül az aggódó mama. Ez nem mindig kívánatos randi. Légy óvatos ha csíkos kismalacokat látsz.

Becsődölt a magyar struccipar

2017. március 14. 19:45

Válságba jutott a magyarországi struccágazat, egyre kevesebben foglalkoznak itthon strucctartással - ezt közölte Zoufal Béla, (Bugány János MTI fotóján) a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason élő strucctartó.


Olcsóbb a zöldenergia támogatása, mint amit elnyel majd Paks 2

2017. március 13. 17:18

Egy megújulókon alapuló energiarendszer olcsóbb választás lenne Paks II.-nél - áll az Energiaklub friss tanulmányában. A bizonyításhoz pedig onnan kaptak a szakmai civilek plusz kompetenciát, ahonnan nem is remélték: a rendszerirányító szaktekintélyétől.

Méregbomba ketyeg a gyermekkórház mellett

2017. március 13. 8:53

Méreg a Főváros szívében, a Heim Pál Gyermekkórház és a Fradi-pálya között. A Tisztviselőtelep lakóinak, a környező kórházakban kezelt betegeknek az egészsége a tét. 3 hete történt valami… Cianidok, nehézfémek, a rákkeltő kadmium 100-szoros koncentrációban, kezeletlen szennyvíz, rosszullétek, lezárt csatornalefolyók a józsefvárosi Tisztviselőtelepen -- mire várnak a hatóságok?!


Akár 3 év alatt is megtérülhet otthonunk okosítása

2017. március 12. 20:00

A háztartások negyedének hitelt kell felvennie a fűtésszámla kifizetéséhez. Közel felük nem használ termosztátot a megfelelő hőmérséklet fenntartására, pedig a modern fűtésszabályozási eszközökkel akár 40 %-kal csökkenthető a fűtésszámla. A Honeywell új kutatása kimutatta, hogy a háztartások közel fele nem teszi meg a megfelelő lépéseket a felhasznált energia csökkentéséért.

Rekordot döntött a téli áramfogyasztásunk

2017. március 12. 10:12

Rekordot döntött a téli áramfogyasztás a tartósan hideg időjárás miatt, de az ellátás végig zavartalan volt – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.


Országos Környezetvédelmi Tanács kételyei a hódritkítással kapcsolatban

2017. március 11. 21:01

A Földművelésügyi Minisztérium szerint nő a hódállomány, ezért a kormány tervbe vette egy részük likvidálását. Bár az eurázsiai hód kártétele lokálisan valóban jelentős lehet – de a rendelet nincs összhangban a természetvédelmet érintő aktuális kihívásokkal, melyekre az előterjesztő FM-nek nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie (pl. a nemzeti park igazgatóságok költségvetési helyzetének rendezetlen mivolta, az állami tulajdonú Natura 2000 területek magánkézbe adásának természetvédelmi problémái, vagy éppen a Magas Természeti Értékű Területek programjának ellehetetlenítése).

Ehető kincseivel is csalogatnak bennünket az erdők

2017. március 11. 19:28

A tavasz megérkezésével egyre gyakrabban jut eszünkbe, hogy sétát tegyünk a természetben. Indulás előtt érdemes tájékozódni a szabályokról és az előírásokról is. A gyógynövények, ehető növények, gombák és vadgyümölcsök gyűjtése nem csak a szakértők privilégiuma, a kirándulóknak nem védett területen csupán három aranyszabályra kell gondosan odafigyelniük.


Pannon Természeti Élménynapok - határtalan kalandok

2017. március 11. 12:23

Az Európa szívében található Nyugat-Pannónia nemcsak történelmi szempontból rendkívül érdekes és izgalmas tájegység. Az Alpok és a Pannon-síkság találkozásánál 3 nemzeti park – a Neusiedler See – Seewinkel (Fertő-Fertőzug) és magyar folytatása a Fertő-Hanság NP, a Balaton-felvidéki NP és az Őrségi NP –, valamint 10 natúrpark és számtalan természetvédelmi terület kínál egyedülálló természeti élményeket. 2017. április 7-9 között Burgenland és Nyugat-Magyarország 3 napos programsorozattal csábít a természetbe.

Beltéri mérgeink

2017. március 11. 9:45

Napi legalább 8-10 órát töltünk a lakásunkban, és sokszor ide menekülünk a légszennyezés elől is. De arra nem gondolunk, ha elhanyagoljuk a lakás szellőzését, bent rosszabb minőségű levegőnk lesz, mint akár odakint. Nem csak a pormacska, de a házi cicák vére is tele van a lakásunkban lévő vegyszerekkel.


Pert nyert a földalapkezelő ellen Kishantos

2017. március 10. 20:37

Arra kötelezte a bíróság a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, hogy a felperes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és a közte fennállt haszonbérleti jogviszonyból származó elszámolási kötelezettsége alapján fizessen a felperesnek mintegy 17 millió forintot és kamatait, és az egymillió forint perköltség is az NFA-t terheli. Az ítélet nem jogerős.

Jön a trafikmutyi 2.0 - a termelői közösségek lenyúlása?

2017. március 10. 19:25

Monopolizálná a kormány a termelői közösségek kialakítását az LMP szerint. A párt vidékfejlesztési szakszóvivője a trafikmutyihoz hasonlította az egyelőre csak egyeztetés alatt álló javaslatot.


Elviselhetetlen a dunai hajók légszennyezése

2017. március 10. 18:36

A budapesti lakosok egészségének megóvása mellett a vízi világbajnokság élvezhetősége érdekében is megoldást sürget a Levegő Munkacsoport a dunai személyszállító hajók szennyezésének megszüntetésére. A dunai személyszállító hajók 90 %-a motorcserére szorul.

TankAri a vakondtúráson

2017. március 10. 17:11

Nem először született matakó vagy más néven déli háromöves tatu a Szegedi Vadasparkban, amelyet – a nappali rejtőzködő életmódja miatt – némi szerencsével láthattak meg a látogatóink. Ők, ahogy felcseperedtek, elhagyták a Vadasparkot, számos európai állatkertbe kerültek szegedi tatuk.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés