Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Ötödször startol a PET Kupa

2017. június 29. 11:34

Ötödször startol a PET Kupa A Tisza hulladékszennyezése óriási környezet-, és természetvédelmi probléma. A PET Kupa ennek felszámolására létrejött non-profit, civil kezdeményezés. A PET kalózok célkitűzése többek között a hatalmas PET palack áradatnak hadat üzenni, amely évről évre elárasztja a Tisza-folyót.

Naponta mérhető a hazai aszályveszély

2017. június 29. 10:34

Naponta mérhető a hazai aszályveszély Napi léptékű aszályindexet dolgoztak ki az MTA Agrártudományi Kutatóközpont munkatársai. A mutatószám egy adott növénytípus tulajdonságait is figyelembe véve, ötfokozatú skálán határozza meg az adott növényi állomány aszálykitettségét.


Kishantos ismét pert nyert a magyar állammal szemben

2017. június 29. 7:44

Kishantos ismét pert nyert a magyar állammal szemben Tegnap megszületett az elsőfokú döntést megerősítő másodfokú jogerős ítélet a Fővárosi Törvényszéken arról, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) ki kell fizetnie a kishantosi ökogazdaság számára az általa 2013-ban elvégzett közel 20 millió forint értékű mezőgazdasági munka árát. A Greenpeace üdvözli a döntést.

2017 KlímaSztárjai

2017. június 28. 22:25

2017 KlímaSztárjai Közösségi megoldásokat keresett a klímaváltozás problémájára az Éghajlatvédelmi Szövetség, amely 2017-ben immár negyedszer hirdette meg KlímaSztár programját. A zsűri egyhangú döntésével a díjat 5 pályázó - Egyházasfalu, Kunsziget, Őriszentpéter, Szekszárd települések és Wekerletelep közössége – nyerte el.


Meghosszabbították a hőségriadót

2017. június 28. 7:39

Meghosszabbították a hőségriadót A hőség mellett ma extrém UV-B sugárzás is várható - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat - ma 8.2-es (extrém) UV-B sugárzás várható. 37 fokos hőség várható.

Vadállatok otthon

2017. június 28. 6:28

Vadállatok otthon A természetben elhagyottnak, gyámoltalannak tűnő kisállatok felé mutatott túlzott gondoskodás könnyen visszafordíthatatlan tragédiához vezethet. A természet nemcsak az őzgidák, hanem az újszülött mókusok esetében is kitűnő álcázó képességgel biztosítja a túlélést. A mókusok azonban, ellenben az őzekkel, kifejezetten kedvelik a zsúfoltabb városi környezetet is.


Ombudsmani díj a Levegő Munkacsoport vezetőjének

2017. június 27. 10:08

Ombudsmani díj a Levegő Munkacsoport vezetőjének Az ombudsmanok által 2007-ben alapított Justitia Regnorum Fundamentum-díj kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozható. Az idei egyik díjazott Lukács András, az LMCS elnöke.

Napi 7 millió a veszteglő metrókért

2017. június 27. 8:47

Napi 7 millió a veszteglő metrókért Napi 23 ezer euró kárátalányt, átszámítva 7,1 millió forintot követelhet a BKV szerelvényenként az orosz Metrowagonmash-tól a forgalomból múlt pénteken kivont járművek után - írta a Hvg.hu.


Elindult a Mosoni-Duna vízszint-visszaállítási projekt

2017. június 26. 20:13

Elindult a Mosoni-Duna vízszint-visszaállítási projekt A Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-visszaállítását szolgáló projekt elindult, ajánlattételi szakaszban van a kivitelező kiválasztására vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás - közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában ma a parlament honlapján.

Rubway - a hungarikum bringaút

2017. június 26. 18:16

Rubway - a hungarikum bringaút Forradalmasították a kerékpárút-építést Miskolcon. Egyszerű, olcsó, és Környezetbarát eljárást fejlesztettek ki.


További híreink

Hamarosan lecsoroghatunk a Balcsiból a Dunába

2017. június 26. 16:38

A tervek szerint kajakkal, kenuval járható lesz a Balatont a Dunával összekötő folyó 85 kilométeres szakasza, mellette pedig kerékpárút épül. A műszaki felmérésekkel elkezdődött a Sió idegenforgalmi fejlesztése.

Az atomerőmű olyan, mint egy pitbull

2017. június 25. 9:29

Egy darabig elvan a ház körül, aztán egy szép napon neked ugrik, és elharapja a torkodat. Az atomerőművek most még látszólagos klímabarát vonása is megkérdőjelezhető. A történelmi közelmúlt tragikus évfordulóinak apropóján jelent meg a napokban egy energetikával foglalkozó tanulmánykötet.


Tarolós István figyelmébe

2017. június 25. 8:20

Tarlós/Tarolós István (és az ingatlanlobbi) ilyet akar a Római-partra. Ugyanez dunai léptékben és jegesár esetén?

A galgahévízi ökofalu

2017. június 24. 18:25

A Budapesttől ötven kilométerre található Galgahévízi ökofalu az egyik legismertebb az országban. A társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontból fenntartható tervezett közösség célja, hogy az ott lakók ökológiai lábnyommal mérhető fogyasztási szokásai ne haladják meg azt a mértéket, amellyel már a következő generációk esélyeit rontanák.


Szinte titokban kapta vissza jogait a nukleáris hatóság

2017. június 24. 8:11

Visszavonulót fújt a kormány: a szezon utolsó parlamenti hetén a kormánytöbbség a feltűnést kerülve módosította az atomtörvényt, visszaadva az Atomenergia Hivatalnak az atomlétesítmények engedélyezésével kapcsolatos korábbi jogköreit. A furcsa jogszabályváltoztatást az Európai Bizottság kényszerítette ki Jávor Benedek EP-képviselő fellépése nyomán.

Likvidálnák az érdi génbankot?

2017. június 23. 22:44

Elköltöztetnék az Elvira-majort. Összecsomagolnák és elvinnék Érdről. Mert akadályozza az ipari park fejlesztését. Pont a faültetvény és génbank van útban az ipari parknak. Hát fogják és viszik?


Idén a Tiszába csobban a WWF Nagy Ugrás!

2017. június 23. 8:03

Több mint egy évtizedes hagyomány egy nagy, közös csobbanással ünnepelni az európai folyókat és vizesélőhelyeket. Idén a WWF szervezésében Magyarország ismét csatlakozik a kihíváshoz, és az ország településeit ugrásra szólítja július 9-én, délután 3 órakor!

Paks2 300 millióból kábítja a fiatalokat

2017. június 22. 12:02

Az Euroshow Kft.-t bízta meg az MVM Paks II. Zrt., hogy nettó 299 millió forintból rodeózza körbe az országot egy, a bővítést népszerűsítő kamionnal. Olcsóbb, mint a drog, de annál is károsabb.


Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re

2017. június 21. 6:05

2016-ban óriási napenergia-kapacitás épült ki a világon és a következő 5 évben is jelentős fejlesztések várhatók, de továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitást kiépíteni - derült ki a SolarPower Europe legfrissebb 2017-es jelentéséből. A paksi atombővítés miatt Magyarországon csak óvatos optimizmussal tekinthetünk a jövőbe.

Legyünk képben naptej fronton!

2017. június 20. 19:31

Nemrégiben megjelent néhány hír arról, hogy ártalmasak-e a naptejek, illetve hogy mennyire problémás a napozás. Fontosnak tartjuk, hogy ennek kapcsán rögzítsünk néhány tényt.


Házi kedvenceinket is hőguta fenyegeti

2017. június 19. 17:28

Az állatvédők gyakran találkoznak a lakosság által rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű - friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet.

Szigetelni hitelből is megéri - önfinanszírozó is lehet a családi házak hőszigetelése

2017. június 17. 11:54

Még hitelből is érdemes elvégeztetni hőszigetelést, mivel már léteznek olyan pénzügyi konstrukciók, melyek önerő nélkül igényelhetőek családi házak energiahatékonysági korszerűsítésre is. Ennek köszönhetően a hőszigetelés elérhetővé válik azok számára is, akik energiaszegénységben élnek.


Hétvégén cirkusz és koncert is lesz a Szabihídon

2017. június 17. 9:46

Június 17-18-án, szombaton és vasárnap kezdődik a Valyo – Város és Folyó Egyesület által kezdeményezett Szabihíd projekt első felvonása. A tavalyi spontán hídfoglalás után a Valyonak köszönhetően idén négy hétvégén foglalhatják el a Szabadság hidat a budapestiek. Közösségi filmet forgatnak, fellépnek zsonglőrök és egy meglepetés koncerttel is készülnek szombatra.

Akár 27%-kal is lehet csökkenteni a háztartási energiafogyasztást beruházás nélkül

2017. június 17. 9:02

GreenDependent Intézet június 10-11-én tartotta közösségi energiamegtakarítási rendezvényét, az E.ON EnergiaKözösségek verseny záró díjkiosztó ünnepét, ahol a fél éven át tartó verseny során a legtöbb energiát megtakarító és a legkreatívabb közösségeket, valamint az önkéntes koordinátoraikat jutalmazta.


Kinevezték a Budapest Klub Global Executive Council képviselőit

2017. június 16. 20:30

2017 június 14-én a Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében ünnepélyes keretek között vehették át kitüntető okleveleiket a Budapest Klub Global Executive Council első tagjai.

Motorizáció az EU-ban

2017. június 16. 17:34

Az ezer lakosra jutó autók száma alapján felállított rangsort Luxemburg vezeti az Európai Unióban - derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által ma közölt adatokból. A legtöbb uniós tagállamban 1 % alatt az alternatív üzemanyaggal működő személyautók aránya.


A Szamos gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladék

2017. június 16. 16:50

A Greenpeace magyar, román és szlovák munkatársai június elején vizsgálták a Szamos szennyezettségét. A mérések kimutatták: súlyosan fertőző szennyezés ömlik a folyóba. A környezetvédő szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében.

A hazai denevérfauna nagy része megtalálható a Pilisi Parkerdőben

2017. június 16. 15:54

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken idén is folytatódik az a kutatómunka, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét is képező Pilis és a Visegrádi-hegység denevérfaunájának alaposabb feltérképezésére irányul.


Összefogott a polgármester és a takarítónő a klímaváltozás ellen

2017. június 16. 13:54

Díjazták az energiamegtakarításban aktív középületeket. Május 25-én került sor a „Spórolunk@kiloWattal – Munkahelyi EnergiaKözösségek” egyéves energiatakarékossági kampány záró- és díjátadó rendezvényére.

Eláraszthatják Kelet-Európát a levedlett nyugati dízelautók

2017. június 16. 10:27

Kitilthatják a kevésbé korszerű dízel járműveket Münchenből. Stuttgart és más német városok is hasonló lépéseket terveznek. Még több környezetszennyező használt autó jön hozzánk is?


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés