Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Mától Bándi Gyula a zöldombudsman

2017. február 21. 14:01

Mától Bándi Gyula a zöldombudsman Ma az Országgyűlés megválasztotta Bándi Gyula környezetjogászt, egyetemi tanárt a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesnek. Bándit Székely László ombudsman jelölte, a szavazáson 178 igen és 5 nem szavazatot kapott. Egy képviselő tartózkodott.

Bándi Gyula lehet az új zöldombudsman

2017. február 20. 20:19

Bándi Gyula lehet az új zöldombudsman A településfejlesztést, az állatvédelmet, a levegőtisztaságot, a talajvédelmet és az energiahatékonyságot emelte ki az Országgyűlés igazságügyi és fenntartható fejlődés bizottsága mai meghallgatásán az alapvető jogok biztosának - a jövő nemzedékek érdekének védelmét ellátó - helyettesi posztjára jelölt Bándi Gyula környezetjogász, egyetemi tanár. A bizottságok támogatták Bándi megválasztását zöldombudsmannak.


Brüsszel sem érti, minek a Budapest–Belgrád-vasút

2017. február 20. 15:33

Brüsszel sem érti, minek a Budapest–Belgrád-vasút Kilométerenként több mint 4 milliárd forintot emésztene fel a Budapest–Kelebia-vasútvonal felújítása, amiből a kínai államon kívül nem nagyon profitálna senki. A modell kísértetiesen emlékeztet a Paks II. beruházáséra. Itt is ráfizetnénk.

Mérgezett madarat találtak Debrecenben, kutyákra is veszélyes lehet a méreg!

2017. február 20. 14:40

Mérgezett madarat találtak Debrecenben, kutyákra is veszélyes lehet a méreg! Két napja, szombat délután egy bejelentés alapján került a Madárkórház munkatársához Debrecenben egy egerészölyv mely tünetei alapján szerves foszforsavészter mérgezés áldozata lett. Az ölyvön a gyors segítség ellenére sem tudtak segíteni a kórházban.


A nünükék már érzik a tavaszt

2017. február 20. 13:06

A nünükék már érzik a tavaszt Távol még a nyári nyüzsgő rovarélet, a szemünkbe szálló levéltetveknek, a nyitott ablakon berepülő éjjeli lepkéknek vagy a sörünkbe szédülő darazsaknak még se híre, se hamva. De van egy bogár, ami olyannyira nem bír magával, hogy már az első melegebb februári napokon előbújik, és őrült tempóban keresi párját, hogy hódolhasson a fajfenntartás ösztönének. A szemfüles városlakó pedig akár találkozhat is vele.

A Városligetben is elszállnak az árak

2017. február 19. 19:30

A Városligetben is elszállnak az árak Sokkoló grafika: 250 milliárdra, 35-szörösére nőtt a Liget beépítésének költsége. Eddig. Nem ártana ide is egy népszavazás.


Elkezdődött a tavaszi madárvonulás - az első jeladós fehér gólyánk is elindult

2017. február 18. 22:25

Elkezdődött a tavaszi madárvonulás -  az első jeladós fehér gólyánk is elindult A „Báró” nevű jeladós fehér gólyánk elindult Magyarországra Izraelből és már Törökországban repül. Ez a példány az egyik, ha nem a legkorábban haza érkező gólyánk évről évre. Miközben fajtársai többnyire csak március végén, április elején jelennek meg a fészeknél, ez a madár gyakran már február végén megérkezik.

Miért és kinek jó a zöld rendszám?

2017. február 18. 18:59

Miért és kinek jó a zöld rendszám? A környezetkímélő autókat Magyarországon elvileg könnyű megkülönböztetni füstokádó társaiktól: zöld rendszámot viselnek. A 2,5 tonnás divatterepjárók és 250 km/h-es sebességre képes luxusautók is. A Heti Világgazdaság megnézte, milyen autók kaphatnak zöld rendszámot, mennyit lehet spórolni így és észszerű-e a szisztéma, amelyben osztogatják az ilyen táblákat?


A Hortobágyon lábadoznak a csempészett madarak

2017. február 17. 13:21

A Hortobágyon lábadoznak a csempészett madarak A záhonyi határátkelőhelyen Ukrajnából Olaszországba tartó illegális madárszállítmányt füleltek le a határrendészek. A rendőrség lefoglalt 250 védett énekes madarat, melyet egy személygépkocsi csomagtartójában zsúfoltak össze szűk dobozokban. Ritka, védett csonttollúak, süvöltők és tengelicek egymás hegyén-hátán, több napja, étlen-szomjan.

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás 3

2017. február 17. 12:32

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás 3 Itt a greenfon már publikáltuk Ángyán József professzor teljes körű elemzését a Fejér megyei állami földek árverezési eredményeiről, és a Győr-Moson-Sopron megyei földprivatizációról. Most elkészült a 3. Ángyán jelentés, mely Somogy megye földjeinek fideszes lenyúlását járta körül.


További híreink

Magyarország még megállíthatja a CETA-t!

2017. február 17. 11:40

Kiábrándító hírként fogadta a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Egyesület azt, hogy az Európai Parlament rábólintott az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményre. A CETA elfogadásával az Európai Parlament még több hatalommal ruházza fel a nagyvállalatokat, és szembemegy az emberek érdekével, valamint nem szolgálja a környezetünk védelmét.

Tovább zavarosodik a gyömrői szennyezés

2017. február 17. 9:28

Vizsgálatot indított a katasztrófavédelem a gyömrői veszélyeshulladék-szennyezés ügyében. A hatósághoz arról érkezett közérdekű bejelentés, hogy vegyszeres hordókat áshattak el illegálisan a város külterületén, egy volt szemétbányában.


Az ökológiai válság eszmetörténeti gyökerei

2017. február 17. 4:59

Jó hír, ha megvizsgáljuk a jelenkori környezeti válságunk történetét, akkor kiderül, hogy sosem csak ez az egy út létezett: minden korban voltak olyan gondolatok, melyek az uralkodó antropocentrikus paradigmával szembementek, és az ember felelősségét, a természet megőrzésének fontosságát hirdették!

Boldog 30. szülinapot REFLEX!

2017. február 16. 22:18

Egy lelkes, főként győriekből álló csapat még 1986 legvégén határozta el, hogy életre hív egy környezetvédő civil kezdeményezést, ami akkoriban elég reménytelen gondolatnak tűnt. Az elhatározást tettek követték.


Civil szervezetek a párkányi hulladékégető ellen

2017. február 16. 19:14

Az Esztergommal szomszédos szlovákiai Párkányban egy hulladékégető mű felépítését tervezik, mely évi 20.000 tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő. Az esztergomi zöld szervezetek elutasítják a tervezett hulladékégetőt és kezdeményezték az ügyben a nemzetközi hatásvizsgálati eljárás megindítását. A helyiek is tiltakoznak, az érintett cég szerint korai még az elutasítás.

Ma még marad a budapesti szmog

2017. február 16. 8:17

Indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása - áll a Főpolgármesteri Hivatal mára virradó éjszaka kiadott közleményében, amely szerint a szálló por légszennyezettségi szintje kismértékű emelkedés mellett a tájékoztatási fokozaton belül maradt.


Budapest belefullad a szemetébe?

2017. február 15. 21:39

Sztrájkot hirdetett a szakszervezet a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél, az elégséges szolgáltatások tárgyában indított bírósági eljárásban február 20-át jelölték meg a munkabeszüntetés időpontjának. FRISSÍTÉS: Nem lesz kukássztrájk.

Beindult a kormorán irtása a Tiszánál

2017. február 15. 18:45

Február végéig vadásznak a kormoránokra a Közép-Tisza mentén, a kiskörei erőműtől lefelé tartó Tisza-szakaszon. A madárcsapat a halak pusztításával százmilliós kárt okoz évente országosan.


Veszélyes hulladékégető-üzem Párkányban. Esztergom szívni fog?

2017. február 15. 6:06

Nesze nektek párkányiak, nesze nektek esztergomiak: napi 5-6 kamionnyi autógumi és műanyag földi maradványait tüdőzhetjük nemsokára, ha így marad. A hídon túliak február 22-ig véleményezhetik a terveket. Ha nincs vétó, jövő nyártól jöhet az évi 20.000 tonna hulladék - és a füstje.

Orosz rulett a Paksra szánt új atomreaktor

2017. február 14. 21:03

Egy nemzetközi környezetvédelmi alapítvány, a Bellona szerint az oroszok odahaza elsumákoltak egy két és fél hónapos leállást eredményező problémát az alig egy éve beindított, a Paks II. erőműbe is szánt új reaktortípussal.


Nem bűncselekmény, hogy Mészárosék kivágtak 27 védett fát

2017. február 14. 18:35

Luxusvilla épül a Bérc utcában, méghozzá egy korábban védett területen. Az I. kerület feltétele az volt, hogy 27 fa megmarad. Mészáros Lőrinc cége mégis kivágta mind. A hvg.hu szerette volna megtudni, hogy áll az ügyben tett feljelentés. Nem lepődtek meg.

A rezsicsökkentés önmagában részmegoldás

2017. február 14. 11:10

A jövedelmekhez viszonyítva megterhelő a rezsiszámlák kifizetése, bár a magyar fogyasztók szinte a legolcsóbban jutnak Európában a villamos energiához és földgázhoz. A rezsicsökkentés tartaléka az energiahatékonyság ösztönzésében rejlik.


Kevesebb munkás kell az elektromos autók gyártásához

2017. február 12. 19:46

A digitalizáció és elektromos autózás elterjedése csökkenteni fogja az alkalmazottak számát az autóiparban – jelentette ki Karlheinz Blessing a Volkswagen AG személyzeti igazgatója a dpa-AFX hírügynökségnek adott interjúban.

A Városligetet ellepte a belvíz

2017. február 12. 8:58

A Városliget az olvadó hó miatt víz alatt van, a Skytechfilm csodálatos felvételt készített róla. Építhetnénk ide is egy Vízügyi Múzeumot :)


Hogyan, mivel és milyen gyakran szennyezzük Budapestet és környékét?

2017. február 11. 22:03

Nagyszabású kutatás-fejlesztési projektbe kezdett az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (MTA CSFK) Földrajztudományi Intézete: a téma Budapest és a várost körülvevő ingázási zóna népességdinamikája és a lakossági fogyasztás által okozott egyes szennyezések. Az urbanizáció miatti környezetterhelést feltáró kutatás nemzetközi referenciaprojektté válhat.

Megkezdődött a mecseki barlangok környezetbarát átalakítása

2017. február 10. 19:39

A projekt előkészítési fázisát követően megkezdődött az Abaligeti-barlang, valamint Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása – a világítási rendszer korszerűsítése, a kőzetállékonyság szükséges mértékű megerősítése, valamint az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer kiépítése.


Szavazatoddal zöldíts!

2017. február 10. 10:50

2016 őszén Magyarország is bekapcsolódott a nemzetközi Energy Globe Award programba, mivel elindult az Energy Globe Magyarország díj. Február 13 éjfélig él az internetes közönségszavazás. Segítségeddel 3 milliót kaphat a nyertes.

Orbánék nem élnek Putyin új ajánlatával

2017. február 10. 9:55

Nem tervezi a kormány, hogy módosítana a paksi beruházásról szóló szerződésen, amelyet Oroszországgal kötött Magyarország – ez alapján továbbra is a költségek 80 százalékát hitelezik az oroszok. Ellenzéki pártok elfogadhatatlannak tartják, hogy a megállapodások teljes egészében titkosak, a Greenpeace szerint pedig az egész beruházás fölösleges – ráadásul többe fog kerülni az áram, mintha a piacról vásárolnánk.


Rabosították a dolmányos varjakat

2017. február 10. 8:00

A Debreceni Egyetem kutatói szárnybilétával is megjelöltek dolmányos varjakat Debrecenben, így vizsgálják a totálisan városiasodott faj terjeszkedését, mozgásmintázatát.

Hamarosan robbanhat a budapesti szemétbomba

2017. február 9. 11:00

Kétségbeejtő helyzetben van a budapesti szemétszállítás - derült ki egy belső vezetői tájékoztatóról készült, kiszivárgott hangfelvételből. Az uniós támogatásokat nem tudták hasznosan elkölteni, a kukásautók a BKV Ikarus buszaira emlékeztető színvonalon állnak.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés