Teknősvédő önkéntesek Közép-Amerikában

2005. április 6. 22:22

Világszerte egyre népszerűbbek az úgynevezett aktív nyaralási formák. Ezek legtöbbször olyan önkéntes programok, amelyekkel nemcsak az utazó, hanem a meglátogatott ország, sőt még a környezet is nyerhet. Jó példa erre Costa Rica.

Vadőrök Tortugueronál Vadőrök Tortugueronál
Életemben először tavaly nyáron láttam cserepesteknőst, mindjárt kettőt is: a szegény párák – kitömött állapotban - egy orfűi nyaraló falát díszítették. Engem nagyon meglepett ez a találkozás, a hivatásos állatvédők azonban nem csodálkoznak ennyire. - A dolog egyáltalán nem lep meg.
A cserepesteknős-kereskedelem még mindig nagyon elterjedt világszerte – mondja kérdésemre Randall Arauz, a tengeri teknősök védelmével foglalkozó Costa Rica-i szervezet, a PRETOMA vezetője. - A Karib-térségben komoly erőfeszítéseket tettünk az állatkereskedelem felszámolására, ez azonban világméretű probléma. Cserepesteknőst például még mindig lehet interneten vásárolni. Arauz szerint sokat segítene, ha az emberek tisztában lennének azzal, milyen károkat okoznak a védett állatok elfogyasztásával. - Létezik egy kampányszlogen, amely így szól: ha megszűnik a kereslet, megszűnik a orvvadászat is – teszi hozzá.

A tenger Punta Banconál A tenger Punta Banconál A szakember szerint azért nehéz tudatosítani az emberekben a természetvédelem fontosságát, mert nem mindig érzik, hogyan kapcsolódik az életükhöz például a tengeri teknősök fennmaradása. - Meg kell értenünk, hogy az óceánok az életet jelentik a számunkra. Az élet ugyanis az óceánokban kezdődött, és a Föld több mint kétharmadát ezek a nagy kiterjedésű vizek borítják. Az óceánok ugyanakkor a jövő élelmiszertartalékai. Az, hogy már most ennyi faj kipusztult, csak egyértelműbbé teszi, mennyire rossz állapotban vannak a vizeink, és már csak idő kérdése, hogy az emberiség is érezze ennek hatását. A gazdasági válságok vagy a tengerparti közösségek városokba áramlása révén ez a probléma már az átlagpolgár figyelmét sem kerülheti majd el - figyelmeztet a PRETOMA vezetője. Costa Rica az utóbbi évtizedekben a környezetvédők mintaországává vált.

A természet védelméről még az ország alkotmánya is rendelkezik, és az országban számos nonprofit szervezet küzd a veszélyeztetett fajok megmentéséért. A PRETOMA például a tengeri teknősök védelmét tűzte ki célul. Ezeket az állatokat elsősorban az óriási méreteket öltött halászat sodorta a kihalás szélére. A teknősök ugyanis gyakran fennakadnak a több kilométer hosszan kivetett hálók horgain. Tömeges pusztulásukhoz vezetett az is, hogy élőhelyeiket a turizmus céljaira alakították át. A partvidékeken kiépített üdülőparadicsomok fényei márpedig elijesztik az anyaállatokat a megszokott fészekrakó területektől, de a kikelő kisteknősöket is eltérítik a tengertől. További gondot okoz az a latin-amerikai hiedelem, hogy a tengeri teknősök tojásainak potencianövelő hatásuk van. Az utóbbi évtizedekben már az is előfordult, hogy bizonyos Costa Rica-i partszakaszok összes fészkét kifosztották a vélt afrodiziákummal kereskedő helyiek.

Önkéntesek a keltetőben Önkéntesek a keltetőben - A természetvédő szervezeteknek nincs könnyű dolguk – mondja a PRETOMA vezetője. – Komoly gazdasági érdekekkel találjuk szembe magunkat. A környezet károsításával ugyanis rendszerint sok pénzt lehet keresni, az pedig már keveseket érdekel, hogy hosszú távon milyen következményekkel jár mindez. A civil szervezetek ugyanakkor kevés pénzből gazdálkodnak, ezért rá vannak utalva az önkéntesek munkájára. Szükségünk is van olyan fiatalokra, akik az itt eltöltött idő után tudatosabban óvják majd környezetüket és meghallják az állatok segélykiáltását - mondja Randall Arauz. - A PRETOMA-hoz tavaly mintegy száz fiatal érkezett a világ minden tájáról, hogy segítsen a tengeri teknősök mentésében.

A 24 éves ökológus-biológus, Andrew Lee Pyle frissen szerzett diplomájával a zsebében utazott ide az egyesült államokbeli Pennsylvaniából. - Egyetemi éveim alatt már dolgoztam folyami teknősökkel, de külföldön is szerettem volna körülnézni. Rátaláltam a PRETOMA-ra és amióta nekik segítek, nagyon nagyra tartom az igyekezetüket. Tojásrakó fattyúteknős Tojásrakó fattyúteknős

Önkéntestábor Caletasnál Önkéntestábor Caletasnál
Szakirányú végzettséggel ugyan nem, hatalmas lelkesedéssel azonban rendelkezett Csernoch János is, aki a magyarok közül elsőként jutott ki a Costa Rica-i szervezethez. - Informatikusként csak azt tudtam felajánlani, hogy segítek a rendszergazdai feladatokban. Csaknem kilenc hónapos kinttartózkodásom alatt azonban bekapcsolódtam a terepmunkába, fotóimmal pedig dokumentáltam valamennyi tábort és munkafolyamatot. - mondja a 33 éves János. A többi önkénteshez hasonlóan őt is elvarázsolták azok a festői tájak, ahol a terepmunka zajlott. - Az ország csendes-óceáni partvidékének szinte legdélibb kis falucskájában, a kétszáz lelket számláló Punta Bancoban két hónapot töltöttem. Felejthetetlen érzés volt éjszakánként őrjáratozni az öt kilométeres tengerparton, ahova a tojásaikkal érkező fattyúteknősöket vártuk. Ha találtunk egyet, megjelöltük, megmértük, a frissen lerakott tojásokat pedig átvittük a mesterséges keltetőbe.

Ezután hetekig figyeltük az általunk készített fészkeket, hogy lássuk, mikor kelnek ki a kisteknősök. Meg kell ugyanis számolnunk azokat, majd óvatosan visszavinnünk a tengerpartra, hogy pár méter evickélés után megtalálják az éltető vizet. - idézi fel a fiatal fotós. A teknős megjelölése A teknős megjelölése- Ez a tevékenység kézzel foghatóvá teszi a környezetvédelmet – véli Randall Arauz. - Az, hogy hajnali kettőkor egy tengerparton egy teknős fészekrakását figyelhetik- sok fiatal számára egyenesen misztikus élménynek számít. Az önkéntesek emellett a helyiek nyelvoktatásában, sőt környezetvédelmi nevelésükben is segédkeznek. - Meg kell értetnünk az emberekkel, milyen kárt okoznak, ha kifosztják a teknősfészkeket. A halászokat pedig arra kell rávezetnünk, milyen technikát alkalmazzanak ahhoz, hogy teknősök ne kerüljenek a hálójukba. Sokszor úgy tűnik, elveszítjük a csatát, de valójában minden egyes emberrel - akinek sikerül felnyitnunk a szemét - megnyerünk egy újabb embert a környezetvédelem számára - mondja Andy. - A szabadidejükben pedig felfedezőútra indulnak a fiatal természetvédők – teszi hozzá János. - A tengerpart, a falu széli esőerdő vagy éppen a közeli vízesés szépségeivel több hét alatt sem lehet betelni.
Kikelő fattyúteknősök Kikelő fattyúteknősök Kis olajzöld fattyúteknősök Kis olajzöld fattyúteknősök
A PRETOMA már komoly eredményekkel is büszkélkedhet: - Az elmúlt nyolc év alatt több mint 150 ezer tengeri teknőstojást mentettünk meg és 100 ezer kisteknőst keltettünk ki. Egy ideje már a cápák védelméért is dolgozunk. Elértük, hogy a cápauszonyokat szállító nemzetközi hajók előtt lezárják a Costa Rica-i kikötőket. Segítettünk az ország új halászati törvényének megszövegezésében is - sorolja a szervezet vezetője. Aki akar, más módon is bekapcsolódhat a természet védelmébe a közép-amerikai országban. Egy másik szervezet, az ASVO például nemzeti parkokba közvetít fiatalokat, akik az ösvények kiépítésétől a vendégházak takarításáig mindenféle munkában közreműködnek.
Önkéntesek a Barra Honda parkban Önkéntesek a Barra Honda parkban Cserébe olyan környezetben tölthetnek el heteket, amilyenről korábban álmodni sem mertek. Az ország védett területei ugyanis - a működő vulkántól kezdve a köderdőkön át a gazdag élővilágú lápos területekig - a legváltozatosabb tájakat ölelik fel. - Amerre megfordultam, az önkéntesek keményen dolgoztak, a hangulat azonban mindig jó volt. A helyiek nagyon kedves emberek, és a fiatalok között is gyakran szövődnek tartós barátságok - emlékszik vissza János.

Önkéntesek és vezetőjük Önkéntesek és vezetőjükNem csoda, hogy ma már világszerte egyre népszerűbbek az úgynevezett aktív nyaralási formák, amelyek nemcsak a látnivalók felkereséséről meg a pihenésről szólnak. Ezeken az utakon a fiatalok sokkal közelebb kerülnek az adott ország lakóihoz és jobban megértik a kultúrájukat is. Ilyenkor nemcsak arra koncentrálnak, hogy ők mit kapnak a nyaralás során, hanem igyekeznek adni is valamit a vendéglátóiknak: nyelvtanítást vállalnak vagy éppen a tengeri teknősök védelmében segédkeznek.
Szöveg: Váradi Tímea
Fotó: Csernoch János, http://photos.metc.hu/indexhu.html
PRETOMA: http://www.tortugamarina.org/
Kapcsolódó anyagok Közép-Amerika ékköve

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés