Légszennyezéstől agresszívabb a virágpor

greenfo/ MTI

2005. május 23. 7:10

Az allergia számos válfajáért felelős pollenek a nagyvárosi szennyezett légkörben sokkal agresszívebben fejthetik ki allergiához vezető szervezet-károsításukat.

Német kutatóknak sikerült bizonyítékot találni arra, hogy milyen kapcsolat van a városok légszennyezettsége és az allergia sok megjelenési formája között - írja legutóbbi számában a Science et Vie című francia tudományos havilap. Eszerint a különböző szennyező gázok módosítják a levegőben lebegő fehérjék (pollenek és más organikus szervezetek) kémiai összetételét, s ettől azok allergén hatása fokozottabb lesz.
Már számos, korábbi kutatás is rámutatott, hogy összefüggés van a környezetszennyezés és a különböző allergiák, illetve asztmás esetek számának növekedése között, de eddig nem volt tisztázott a pontos hatásmechanizmus. Ezúttal viszont az egyik müncheni egyetem kutatócsoportja, Ulrich Pöschl professzor vezetésével azt tapasztalta, hogy a kipufogógázokban lévő nitrogén-dioxid a levegőben lebegő pollenek egyik összetevőjét, a tirozin nevű aminosavat nitrát vegyületté alakítja át. Az első, egereken és emberi szöveteken végzett kísérletek eredményei szerint ezek a módosított fehérjék nagyobb allergén képeséggel rendelkeznek, mint eredeti formájukban.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés