Egy vulkán arcai

Gubek Nóra greenfo.hu - forrás: greenfo

2005. július 22. 10:24

Különös érzés egy szelíden aktív tűzhányó torkába lesni és érezni a dermedt láva még sugárzó melegét az egyébként 10 fokos hideg szélben.

lassan indul az élet lassan indul az élet Szicília, különösen az Etna környéke mediterrán optimizmussal él együtt egy potenciális természeti katasztrófával: legutóbb 2004. szeptemberében tört ki a vulkán, s bár ez a lávafolyam a lakott településeket elkerülte a 2002-es kitörés nyomait még ma is őrzik a megkövült lávába ágyazódott házak, szállodák.

jön az ember jön az ember
A 34 km-re levő Cataniából induló Etna úton a vasfekete vulkáni hamun dúsan burjánzó szőlő és gyümölcsös ültetvényekben gyönyörködhetünk, a csúcshoz vezető úton kiépült turista centrum a legutóbbi kitörés nyomvonalát keresztezve épül.


életösztön életösztön

Az Etna csúcsmagassága 3340 m, négy főkráterrel és számos már nem működő „dísz” kráterrel, melyeket színes virágbokréták pettyeznek.

úton a csúcsra úton a csúcsraA csúcshoz kizárólag avatott vezetővel, de minden veszély nélkül – persze a vulkán üzemidején kívül – lehet feljutni, akár igazi zarándok módján, gyalog, akár erre a célra kiépített felvonóval és túrakocsival. Ez a lehetőség némileg csökkenti a kaland érzetét, de ebben a magasságban már a levegővétel is nehéznek tűnik. Félelmetes a fekete árnyalataiban és a homokhoz hasonló vulkáni hamuban poroszkálni, térdig felhőben vagy a vulkáni gőzben.tarka kiválások tarka kiválások

Ezen a szinten a kigőzölgő pára csupán minimális mértékű oldott vegyületet tartalmaz, inkább látványos, mint káros, azonban a már nyugdíjas krátereket színesre festik a kén, vas, cink leülepedett részecskéi.

nyári hó nyári hó

A különös klímának köszönhetően még nyáron is megmarad a tavalyi hó, furcsa formációkat alkotva.


hétpettyes a láván hétpettyes a láván


Valóban hideg van, óvatlanoknak az indulóponton bérelhető kabátkát okkal kínálnak, mégis a talpunk alatt forró a talaj, mintha egy monumentális kályhamezőn sétálnánk. Itt, ahol madár nem jár, a szárnyasok képviseletében jópár katicabogár melegedik ájultan a köveken, talán eltévedtek a szélben.


energia energiaAz Etna és környéke úgynevezett regionálisan védett terület, mely a jelek szerint nem zárja ki a turizmus adta lehetőségek kihasználását, a természet itt úgyis gondoskodik önmaga védelméről, ha kitör a vulkán, csak kő kövön marad. Meglepő kezdeményezés ebben a geotermikus paradicsomban a napenergia hasznosítása, a csúcs közelében ugyanis szinte semmiféle energiafogyasztó létesítmény nem található.
Etna kráter Etna kráter
Az embereket mégis vonzza ez a kegyetlen erő, nemcsak napjainkban, de már az ókorban is voltak híres látogatói: a legenda szerint Empedoklész, ie. V.századi filozófus, talán az első ökológus, aki szerint a világ a négy elem (tűz-víz-föld-levegő) különböző mértékű keveredéséből áll, a mechanizmust pedig a vonzás és a taszítás, szeretet és viszály törvénye tartja életben, tanai próbájaként az Etna kráterébe vetette magát. Lehetséges azonban, hogy a drámai gesztusnak a magánéletében keresendő az oka. Empedoklész késői követőjeként jelen beszámoló írója búcsúzik olvasóitól, innen, a kráter pereméről.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés