A villamos motor jelenthet megoldást az energiahelyzetre

greenfo/MTI

2005. október 28. 8:33

Jogos igény, hogy a kőolaj, a földgáz tartalékokat - mint fontos vegyipari alapanyagokat - nem szabad eltüzelni. Többek között ezért is kap egyre nagyobb szerepet a megújuló energiaforrások használata.

A világ energiahelyzetéről a Világgazdasági Kutatásokért alapítvány rendezett vitát. Varró László, a MOL vezető közgazdásza szerint a technika fejlődése már a közeljövőben lehetővé teszi, hogy a gépkocsikban az olajat, a benzint ne közvetlenül a meghajtásra, hanem az áram termelésére használják fel. Ezzel az árammal pedig villamos motorokat lehet meghajtani. Amennyiben villamos motorok hasznosítják az energiát, kétharmaddal lehet csökkenteni a fogyasztást.

Egy másik technikai lehetőség olyan akkumulátorok fejlesztése, amelyek hatékonyabban tárolják a villamosenergiát. A gépkocsik általában éjjel parkolnak, akkor vételezhetnek villamosenergiát, amikor a legnagyobb a felesleg a hálózaton. A szakmai rendezvényen Vajda György akadémikus arra figyelmeztetett: jogos igény, hogy a kőolaj, a földgáz tartalékokat - mint fontos vegyipari alapanyagokat - nem szabad eltüzelni. Többek között ezért is kap egyre nagyobb szerepet a megújuló energiaforrások használata. Szerinte az energetikai kihívásra az atomenergia használata nélkül nem lehet válaszolni. Már az általánosan használt második generációs atomerőművek biztonsága is lényegesen magasabb színvonalú, mint a szovjet nyomottvizes első generációs atomerőműveké. Ezek bezárását az Európai Unió is feltételként szabta Litvániának, Szlovákiának és Bulgáriának. Vajda György szólt arról is, hogy a harmadik generációs atomerőművek tovább javítanak a biztonságon, a hatékonyságon. Ilyen blokkok üzemelnek már Japánban. Elkezdődött a negyedik generációs atomerőművek fejlesztése is, ennek célja hogy kiküszöböljék az üzemzavar lehetőségét, a hulladékot gyorsan lebomló izotópokká alakítsák, s a rendszerből ne kerülhessen ki a fegyvergyártásra alkalmas plutónium.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés