Ökoházat avattak Hárskúton

greenfo/MTI

2005. november 3. 7:01

Megújuló energiával működtetett ökoházat avattak a Bakonyban, a Hárskút községben. A 30 millió forintos beruházással felépített irodaház energia-ellátását négy napkollektor, nyolc napelem, két szélturbina és egy aprítékkazán biztosítja.

Radzik Károly, a Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft. ügyvezető igazgatója a házavatón elmondta: az ökoház csak az első létesítménye - lényegében irodaháza - annak a ökogazdasági projektnek, amelyet a jövő évtől kezdenek majd megvalósítani. Tájékoztatása szerint tavasszal kezdik a biogazdaság létrehozását a Veszprém megyei község határában; elsőként egy kecsketelepet létesítenek, ahol mintegy 500-600 kecskét tartanak majd. A telep mellett felépítenek egy tejüzemet és sajtházat. Az igazgató hangsúlyozta: megállapodtak a Gödöllői Agrártudományi Egyetemmel őshonos magyar kecske génbank létrehozására. Az ökofarmon bemutató jelleggel tartanak majd szürke marhákat, rackajuhokat és mangalica disznókat is. Radzik Károly szerint a jövő évi terveik közt szerepel egy oktatási és kutatási központ létesítése is, ahol biogazdálkodásra tanítanák a gazdálkodókat.
A projekt része olyan lakóépületek felhúzása is a bioparkban, amelyek kizárólag megújuló energiával működnek majd. Az igazgató ismertetése szerint az oktató-kutató központ és a biogazdaság létrehozására körülbelül 800 millió forintot fordítanak. A projekt legnagyobb beruházása a mintegy 30 toronyból álló szélerőmű-park létrehozása a hárskúti fennsíkon, 13 milliárd forintos költséggel. Már rendelkeznek a jogerős környezetvédelmi engedéllyel, jövőre megkezdik a tornyok alapozását és felállítását, s a 2006. év végén működni fognak a szélkerekek.
Kapcsolódó cikk: Szélhám, naplopás, fanyűvés
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés