Fertőző prion betegség forrása lehet a szarvashús

forestpress

2006. január 30. 1:44

A fertőzött szarvashús puszta érintése vagy kezelése is kockázatos lehet. Állatvizsgálatok eredményei arra engednek következtetni, hogy a prionok által okozott betegség átterjedhet a krónikus lesoványodással járó betegségben (CWD) szenvedő szarvasok fertőzött vázizomzatán keresztül.

A betegség a vadon élő állatok között a kergemarha kórra, szivacsos agysorvadásra emlékeztető tüneteket produkál.

Az még nem tisztázott, hogy a CWD átterjedhet-e az emberre is, a jelenlegi eredmények azonban azt sejtetik, hogy ha ez az átvitel megtörténhet, akkor a fertőzött szarvashús puszta érintése vagy kezelése is kockázatos lehet, állítja dr. Glenn C.Telling a Kentucky Egyetem (Lexington) kutatója, aki kollégáival a Science januári számában ír erről.
A kutatók CWD-vel fertőzött mule szarvastól (Odocoileus Hemionus ) vett izom- és agykivonatot fecskendeztek egerek agyába.
Az egereknél, ahogy várni lehetett az agyi kivonat sokkal erősebben hatott a betegség kialakulásában. Az izomból vett kivonat is kiváltott progresszív idegrendszeri zavarokat, diszfunkciót, noha lappangási ideje hosszabbnak bizonyult. Az eredmények azt jelzik, hogy az izomrostok, amit az ember is elfogyaszt, jelentős forrásai a prion fertőzésnek írják a szerzők. Azok az emberek, akik fogyasztják vagy kezelik az ilyen, CWD fertőzött vadhúst, a prion fertőzés veszélyének vannak kitéve.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés