Tiltakozik a Fidesz a Zemplén szlovákai részére tervezett aranybánya ellen

greenfo/MTI

2006. március 2. 17:33

A magyar kormánynak is mindent meg kell tennie, hogy ne nyíljon meg a szlovákiai Zemplén és Ipreg falvak térségébe, a Bodrog közelébe tervezett kanadai tulajdonú külszíni aranybánya - közölte két fideszes képviselő Sárospatakon, a Bodrog partján tartott sajtótájékoztatón.

Hörcsik Richárd a térség fideszes képviselője, valamint Illés Zoltán, a párt zöld tagozatának alelnöke arra hivatkozva szólították fel a kormányt a tiltakozásra, mert - mint hangoztatták - a terv "közvetlenül veszélyezteti" a magyarországi Zemplént, Tokaj-hegyalját, a Bodrogközt és a teljes Tisza-völgyet. Hozzátették: az ezen a vidéken élő magyar lakosságnak a nemzetközi jog és az unió jogrendje alapján is hozzá kellene jutnia a tervezett beruházásról szóló információkhoz, illetve a környezeti hatásvizsgálati eljárások eredményeihez.

Az egykori vármegyének nevét adó Zemplén és Imreg falvak térségében, az Ondava, illetve a Bodrog folyók közvetlen közelében, az államhatártól mintegy 20 kilométerre tervez külszíni aranybányát nyitni egy kanadai konszern - idézték fel a politikusok a tényeket, hozzátéve: a létesítmény nyílt, ciános, völgyzáró gátas zagytározóval üzemelne. Tudomásuk szerint a cég így ugyanazt a technológiát alkalmazná, amely hozzájárult a hat évvel ezelőtt bekövetkezett, a Tisza szinte teljes élővilágát kipusztító romániai katasztrófához.
A képviselők megjegyezték: a kanadai cég véleményük szerint azért akarja még 2008-ig megkapni a bányanyitási engedélyt, mert később az uniós jogszabályok jóval nehezebbé teszik a cianidos technológiával működő bányák nyitását.
Kapcsolódó anyagok Körmöcbánya: nem kérünk újabb ciánszennyezést!

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés