Tiltakozás a bécsi kutyapiszok ellen

2006. március 25. 11:19

Néhány nap alatt több mint 63 ezer osztrák írta alá azt a petíciót, amelyet az interneten  tett közzé egy szülői egyesület a Bécset elöntő kutyapiszok problémája miatt. A szerzők felszólítják a városvezetést, hogy szerezzen érvényt a kutyatartást szabályozó rendeleteknek, pl. a kutyatartó köteles eltakarítani ebének nyomait a közterületekről.

A petíció e jogszabály szigorú betartását célzó, átfogó kampányt követel az önkormányzattól. A városvezetés kész találkozni a kutyapiszok miatt protestálók képviselőivel, Michael Häupl főpolgármester pedig külön is kinyilvánította, hogy általában egyetért a protestálókkal.

Nehéz lenne objektívan megítélni, hogy a kutyagumi bécsi problémakörének súlya hogyan mérhető a budapestihez vagy a párizsihoz, de tény, hogy mindenekelőtt az osztrák főváros külső kerületeiben látható bizonyítékokba botolhat, illetve léphet a gyanútlan járókelő. A sajtóban csökkent látóképességűeket és kerekes széken közlekedő mozgássérülteket is megszólaltattak azzal kapcsolatban, hogy számukra milyen különös nehézségeket okoz a kutyapiszok kerülgetése.

A mintegy másfél milliós lélekszámú Bécsben 50 ezer kutya után fizetnek ebadót, de becslések szerint körülbelül kétszer ennyi lehet az ott élő ebek száma. Egyrészt vannak, akik kutyájukat nem vetették nyilvántartásba, másrészt a bécsi kutyák egy részét nem a fővárosban, hanem más településeken tartják nyilván. (Ugyancsak becslések szerint a 8,17 milliós Ausztriában 590-640 ezer között lehet a kutyák száma.)

Az ebadó Bécsben évente 43,60 euró (kb. 11 400 forint), ami valamivel több mint félmilliárd forintnak megfelelő bevételt biztosít az önkormányzatnak. A városi költségvetésből azonban több mint három és félszer ennyit fordítanak a kutyagumi eltakaríttatására és a 120 bécsi kutyafuttató fenntartására. Pontosan ugyan még senki sem mérte fel, hogy a bécsi ebek mekkora mennyiségű kutyagumit produkálnak, és annak hány százaléka marad az utcákon, de becslések szerint napi 5-10 tonnáról lehet szó, amelynek eltakarítása a köztisztasági hivatalra marad.

Pedig a főváros 23 kerületében már 315 automata kínálja az ürülék eltakarításához szükséges zacskókat, s az egyik ilyeneket gyártó cég évente már 50-60 ezer zacskót bocsát ingyen a bécsiek rendelkezésére. A tiltakozók szerint azonban mindez nem elég: szerintük érvényt kell szerezni az állattartók és a nem állattartók közötti normális együttélés szabályainak.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés