Medvéket telepítenek a Pireneusokba

Zöld Magazin

2006. április 19. 8:40

Szlovén barna medvéket telepítenek be a Pireneusokba, hogy megakadályozzák a medveállomány kihalását a térségben. A francia-spanyol határon átnyúló hegyekben 15 barnamedvét engednek majd szabadon a következő években. Az első öt mackó azon nyomban indul is, ahogy a medvék felébrednek a téli álomból.

A medvetelepítési terveket Spanyolország, Franciaország és Andorra együtt dolgozta ki és fogja kivitelezni, hogy az Ursus arctos pyrenaicus állományát megőrizzék a hegység területén. A példátlan együttműködés terve azután fogalmazódott meg, hogy 18 hónappal ezelőtt francia vadászok legyilkolták az utolsó szaporodóképes nőstény medvét a Pireneusokban, amikor az kölykeit próbálta megvédeni és meghaprapta az egyik, rájuk támadó vadászkutyát. A Cannelle névre hallgató, 15 éves mackó volt az utolsó olyan nőstény medve, aki a Pireneusokban született; rajta kívül már csak két hím maradt. A régióban élő többi medvét Szlovéniából importálták a 90-es években.

A barna medve 1973 óta védett állat Spanyolországban.
A Pireneusokban ma már kevesebb, mint 20 medve él, két kolóniában. Bár a kantabriai régióban még kb. 160 barna medve él, az állomány nem elég stabil ahhoz, hogy onnan telepítsenek át állatokat a Pireneusokba.

A Pireneusokban a fakitermelés és a sorozatos erdőtüzek is hozzájárultak a medvék eltűnéséhez. A farmerek letarolják az erdőket, felparcellázzák a földeket. A természetes élőhelyükről kiszorított állatok gyakran reagálnak agresszíven az emberek jelenlétére, ezért előszeretettel csapdázzák, mérgezik és lövik le őket az orvvadászok.

A spanyol környezetvédelmi miniszter 1 millió euro-t ígért a három érintett területnek (Aragónia, Katalónia és Navarra), hogy olyan intézkedéseket finanszírozzanak, melyekkel a medvék biztonságát garantálhatják. A pénzből az élőhelyek védelmét, a betelepítés sikerét és az érintett területeken az emberek oktatását próbálják majd megvalósítani. A projekt egyébként jelentős ellenállásba ütközött; az egyik érintett település polgármestere például a helyi farmereket veszélyeztető felelőtlen kísérletnek minősítette a medvék betelepítését.
A spanyolok elsősorban a medvék által terjesztett betegségek és a haszonállatok biztonsága miatt aggódnak, míg a francia oldalon attól félnek, hogy a turizmus is megszenvedi a medvék betelepítését, mert az állatok elriasztják a kiránulókat. A francia környezetvédelmi miniszter ezt azzal cáfolja, hogy az elmúlt 150 évben a Pireneusokban egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy emberre támadt volna egy medve.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés