Biztonságosabb lett a Rám-szakadék

2006. április 19. 16:55

A tavaszi kiránduló szezonban biztonsággal járható végig az ország legnehezebb turistaút szakasza, a Rám-szakadék. A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete 4,5 millió forintból újította fel a Rám-szakadék pihenőhelyeit és biztonsági berendezéseit. Az egy kilométer hosszú szurdokban 200 méternyi új korlát és több létra segíti az évi 60-65 ezer kiránduló biztonságos haladását.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének területén található az ország legnehezebben járható jelzett turistaút szakasza, a Rám-szakadék. A vulkanikus eredetű szurdokvölgy falai sok helyütt függőlegesek, mélysége meghaladja a 35 métert, míg szélessége esetenként 3 méternél is kevesebb. Különleges természeti szépsége és a kirándulás izgalmai miatt a Pilis legismertebb kirándulóhelyei közé tartozik, évente 60-65 ezer látogató járja végig a nehéz útvonalat.

A korábbi évtizedekben a biztonságos haladást láncokkal biztosították, ezek azonban mára tönkrementek. Ezért – és mert a látogatók között egyre kevesebb a tapasztalt „bakancsos” kiránduló – a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete elvégezte a Rám-szakadék berendezéseinek felújítását. 4,5 millió forintos költségből megújult a szurdok alsó és felső végénél lévő pihenőhely, ahol padok, asztalok, tűzrakóhely és információs táblák várják a látogatókat. A biztonságos haladást a legnehezebb szakaszokon kiépített 200 méternyi korlát és létra segíti. A fokozottan védett természeti értéknek számító szakadékban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakvéleménye segítette a berendezések természetvédelmi szempontoknak is megfelelő kialakítását. A 2005 nyár végi-őszi munkák után a most kezdődő tavaszi szezonban vehetik birtokba a kirándulók az új berendezéseket.

A Dömös vagy Dobogókő felől a zöld jelzésen megközelíthető szakadék bejárásakor továbbra is fontos megfogadni az Erdészet tanácsait:
• Esős, havas időben ne induljunk el a Rám-szakadékba!
• Mindvégig kövessük a turistajelzést! Ne kíséreljünk meg a szakadékból ki-, illetve oda bemászni, mert rendkívül balesetveszélyes!
• A terepviszonyoknak megfelelő, zárt lábbeliben vágjunk neki az útnak.
Szükség esetén az információs táblákon található segélyhívó számokon lehet segítséget kérni.


Sajtó számára további információ:
Lomniczi Gergely kommunikációs vezető
lomniczi.g@bp-erdeszet.hu
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés