Idén is veszélyben az őzek

info@bp-erdeszet.hu - forrás: www.parkerdo.hu

2006. május 16. 6:50

A Budapest környéki erdőkben az idén is veszélyben vannak a néhány hetes őzgidák. A tavalyi évben a kirándulók tíz, látszólag árván maradt gidát hoztak be a Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészetéhez. Most vasárnap délután megérkezett az idei év első jövevénye.

Bár a szakemberek mindent megtesznek életben maradásuk érdekében, a fiatal állatok nagy része az erős stressz következtében elpusztul. A tavalyi tizenöt gidából egy érte meg az idei tavaszt. A budai erdők őzszaporulatának mintegy 15%-a pusztul el így minden évben. Az Erdészet ezért arra kéri a kirándulókat, hogy ne térjenek le a kijelölt sétautakról. Ha mégis fiatal őzgidára talalnak, csak messziről figyeljék, készítsenek fotót róla, de semmiképpen se simogassak meg, és ne vigyek haza vagy az Erdeszethez a kis állatot.

A Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészete a fővarosban és közvetlen környéken kezeli a parkerdőket. A területén évente ötmillió kiránduló keres kikapcsolódást. Sajnos minden évben több tíz fiatal őz esik a kirándulók jó szándékának áldozatául. Az egy-két hetes gidák még gyengék ahhoz, hogy a turisták közeledtére anyjukat - szakszóval a sutát - követve elmeneküljenek. Veszély eseten ezért tökéletes rejtő színükben bízva lelapulnak az avarba, es úgy várjak, hogy anyjuk visszatérjen hozzájuk. Sajnos a kirándulok egy része tudatlanul árvának hiszi az így egyedül talált állatot, és megsimogatja, vagy legrosszabb esetben magával viszi, hogy felnevelje. A fogságban a gidák azonban csak a legritkább esetben maradnak életben, a nagy stressz es az anyatej speciális összetevőinek hiánya miatt néhány hét vagy akar nap alatt elpusztulnak.

Május végen - június elején mintegy 100 gida születik a Budapesti Erdészet erdeiben. Tavaly ebből 10 gidát hoztak be az Erdeszet Budakeszi Vadas parkjába, amiből 1 maradt eletben. Az erdészeknek több olyan esetről is tudomásuk van, amikor a kirandulók hazavitték a kis állatokat. A becslések szerint tehát az éves őzszaporulat mintegy 15%-a esik ily módon tudatlan kirándulók áldozatává. Idén az első gidát vasárnap este hoztak be a Vadasparkba. Az erdőben elő állatok szempontjából a kijelölt turistautakat, sétautakat elhagyó kirandulók, gombászok, és a - szabályok ellenére - póráz nélkül sétáltatott kutyák jelentik a legtöbb veszélyt. Az erdészek ezért arra kérik az erdőben kikapcsolódást keresőket, hogy ne térjenek le a kijelölt utakról, és kutyáikat kössék pórázra. Ha mégis fiatal őzre akadnak, csak messziről figyeljek, esetleg fotozzák. Semmikeppen se érjenek hozza vagy vigyek haza, hiszen a visszatérő anyaállat az idegen szagot megérezve már valóban sorsára hagyja gidájat, a fogságban pedig rövid idő alatt elpusztulnak.

Pilisi Parkerdő Rt. - Budapesti Erdészet
1021 Budapest, Budakeszi ut 91.
tel: 06-1-391-0540, fax: 06-1-391-0550
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés