Jelentősen szárazodik Anglia

2006. május 18. 7:15

Száz éve nem látott szárazság fenyegeti Anglia egyes részeit, s emiatt vízfogyasztási korlátozásokat kell bevezetni. Az eső áztatta angol tájról kialakult közkeletű kép ellenére Dél-Angliában kevesebb az egy főre jutó víztartalék, mint Szudán egyes részein, vagy a Földközi-tenger déli partvidékén - figyelmeztetett egy kormányzati intézmény.

A környezetvédelmi hivatal szerint reális esélye van annak, hogy az idén nyáron az embereknek sorba kell állniuk az utcákon az ideiglenes közkutaknál.
Dél-Anglia egyes tájain kiszáradt pázsitot, üres úszómedencéket és elsárgult golfpályákat lehet majd látni, miután a kormány engedélyt adott már legalább egy vízműnek a nem létfontosságú vízhasználat korlátozására. Ilyen utoljára 11 évvel ezelőtt történt Angliában. A víztározók szintje lehet, hogy nőtt, de a folyóvizek és a talajvíz szintje aggasztóan alacsony. Előreláthatólag az utóbbi száz év legsúlyosabb aszályával nézünk szembe - jelentette ki Ian Parson környezetvédelmi miniszter.

A Sutton és Kelet-Surrey Vízmű május 17-től kapott kivételes vízkorlátozási engedélyt, s bejelentette, hogy május 27-től bevezeti a locsolási tilalmat, például a golfpályákon, a közparkokban, valamint megtiltja az úszómedencék feltöltését a magánházak kertjében. A kisvállalkozók azzal is számolnak, hogy több ezer ablaktisztító, autómosó és virágkertészet is bajba kerül. 195 ezer tagot számláló szövetségük azt kérte, hogy a vízművek akadályozzák meg a szivárgásokat ahelyett, hogy a kisvállalkozások érdekeit sértő intézkedéseket hoznak.
Tony Blair miniszterelnök szóvivője kedden felszólította az országot ellátó 23 vízművet, hogy tegyen meg mindent a víztakarékosság érdekében. A mérnökkamara szerint az iparágba kevés tőkét fektettek be azóta, hogy a nyolcvanas évek végén privatizálták a szektort.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés