Európai Nemzeti Parkok Napja

2006. május 18. 7:33

1909. május 24-én kilenc nemzeti park nyitotta meg kapuit Svédországban, ezek voltak a kontinens első nemzeti parkjai. Az európai védett területeket felölelő Europark Szövetség erre a napra emlékezve 90 évvel később, 1999-ben ünnepelte meg először az Európai Nemzeti Parkok Napját. Mára a világ 41 országában 250 nemzeti park működik.

Magyarországon 1973-ban nyílt meg az első intézmény, jelenleg 10 nemzeti park, 36 tájvédelmi körzet és 142 természetvédelmi terület található hazánkban, több mint 900 ezer hektár védett területen. Nemzeti parkjaink a természeti értékek megőrzésén és bemutatásán túl ma már jelentős szerepet vállalnak a vidékfejlesztésben és az ökoturizmus meghonosításában is.

A nemzeti parkokban és más védett természeti területeken mintegy 100 tanösvény, 45 bemutatóhely és 13 látogatóközpont szolgálja a természeti értékek megismertetését. A 2009-ig szóló fejlesztési programok részeként további 47 tanösvény, valamint 35 látogató-, oktató központ, illetve bemutatóhely létesül.

A nemzeti park igazgatóságok tavaly januártól már nem foglalkoznak hatósági ügyintézéssel, így – mint mindenhol a világon – tevékenységüket kizárólag az értékek védelmére, bemutatására, a rájuk bízott vagyon kezelésére, a fenntartható gazdálkodásra, a szolgáltató jellegre összpontosíthatják. Tehát olyan „valódi nemzeti parkokká” alakulnak át, amelyek képesek lesznek a természeti értékek megőrzésén túl arra is, hogy színvonalasabb szolgáltatásokat nyújtsanak a magyar természeti örökség iránt érdeklődő bel- és külföldi vendégeknek egyaránt.

A nemzeti park igazgatóságok egyre fontosabb szerepet játszanak a vidékfejlesztésben, elősegítik a védett természeti területeken a hagyományos mezőgazdálkodás, biogazdálkodás, régi magyar háziállatfajták, népi kismesterségek és a helyi kultúrtörténeti értékek megőrzését, fejlesztését.

A nemzeti parkok értékei idegenforgalmi jelentőséggel is bírnak. A Kereskedelmi Világszervezet becslése szerint az ökoturizmus részesedése a világ teljes turizmusának 1–9 százaléka között mozog, míg európai viszonylatban a turisták ötöde keresi a természeti környezetet. Az ökoturizmus kínálta lehetőségek szervesen beépülnek Magyarország turisztikai kínálatába, ezáltal bel- és külföldön fokozatosan egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Hazánk nemzeti parkjait és más védett természeti területeit több százezres nagyságrendben keresik fel a látogatók évente. A barlangi turizmus is igen kedvelt, évente mintegy kétszázezer látogató keresi fel a barlangokat és az egyéb ökoturisztikai, falusi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokat. Kiemelkedően népszerű ezek közül a Világörökség helyszínként nyilvántartott Aggteleki Karszt és Barlangrendszer. Az elmúlt években több látogatóközpont, bemutatóhely nyitotta meg kapuit a turisták előtt, és az ökoturisztikai kínálat is egyre növekszik. A minisztérium és a nemzeti park igazgatóságok honlapjain, a Zöld Pont hálózaton, a nemzeti park igazgatóságok információs pultjainál, a Turinfom irodáknál, kiadványokban, prospektusokban folyamatosan hozzáférhetők az ökoturisztikai termékek, szolgáltatások, programok.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2005-ben elkészítette „A Természetvédelem Ökoturisztikai Koncepcióját” is. A terv – amely harmonizál a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiával – a tárca felügyelete alá tartozó nemzeti park igazgatóságok szervezésében lévő ökoturizmus működtetését, fejlesztését tekinti elsődleges célnak, nemzeti parkjaink és más védett természeti területeink bemutatásának, megismerésének, a fiatalok természetismeretének fejlesztése, a természetben való egészséges tartózkodás és a látogatóforgalom mértéktartó növelése érdekében.

Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából május 24-én mind a tíz hazai nemzeti park színes programokkal várja a természeti értékek iránt érdeklődőket.
A részletes program a www.nemzetipark.gov.hu oldalról tölthető le.
Kapcsolódó anyagok Természetvédelmi fejlesztésekre 40 milliárd forint kell

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés