Radikálisan gyalogoltunk

Bajomi Anna Zsófia

2006. május 18. 18:38

Szubjektív beszámoló a szerdai RAGYÁról.

Szerda délután négytől már nagyban folyt a készülődés a flash mobra*, előkerültek a gázmaszkok, babakocsik, illetve a szép virágok. Nagy lelkesedéssel és izgatottan vártuk már az öt órát, mikor is végre szabadon sétálgathattunk a Bajcsy-Andrássy kereszteződésnél a zebrán. Ez a kereszteződés ugyanis híres arról, hogy gyalogszerrel fizikai képtelenség átérni egyik oldalról a másikra, míg zöld a lámpa.

Öt előtt pár perccel egy heves, ámde rövid zápor zúdult ránk, de ötkor már sütött is a nap, így megkezdhettük a rövid, ámde annál radikálisabb gyaloglást. A „rendezvény” ugyan nem volt bejelentve, de a rend őrei tudomást szereztek róla, így ki is vonultak, s korlátozták az autós forgalmat, hogy mi nyugodtan tudjunk járkálni (itt megjegyezném, hogy azért az egyik szervezőt megbüntették 50 rugóra). A tülkölő autósokat virággal és az akcióról szóló szórólapokkal igyekeztünk nyugtatni. Volt aki gázmaszkot viselt, hogy ezzel is rávilágítson arra igen elkeserítő tényre, hogy Budapest légszennyezettsége katasztrofális. Az elmúlt 25 évben a tüdősrákos betegek száma 3-szorosárára, az asztmásoké a 9-szeresére nőtt. Ez a tény, valamint az, hogy a budapestiek átlagosan 3 évet veszítenek az életükből a részecskeszennyezés miatt, főként az autóknak köszönhető. Az autók száma évente 20 000-rel nő... Mások babakocsit toltak maguk előtt, hiszen fővárosunk nem túl kismama barát, a járdán parkoló autók, az aluljárók, a BKV, és ugyebár a kereszteződések miatt. Hogy a később esetleg asztmássá váló újszülöttről már ne is beszéljek...

Az akció összességében szerintem nagyon jól sült el, mindenki jól érezte magát (oké, néhány ideges autóst leszámítva), sokan még később is önfeledten sétálgattak a kereszteződésben, s a média is nagyon harapott a témára. Bár szokás szerint nem mindenhol jött át a komplex üzenet, pl. hogy nem az ott álló autósok ellen demonstrálunk, hanem egy élhetőbb város mellett érvelünk, ahol barátságban megfér egymás mellett gyalogos, autós, valamint bringás, rolleres, kismama, nagymama, stb.
Járdát, levegőt!

Képek az eseményről a Zöld Fiatalok honlapján >>>>

*Flash mob: amerikai eredetű, váratlan és meglepetést keltő városi utcai megmozdulás, melynek során pár percre sok ember megjelenik a város egy pontján, váratlan dolgot csinál, majd szétoszlik.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés