Bezárták a verespataki állami aranybányát

2006. május 19. 6:56

Bezárták a verespataki állami aranybányát és a bánya 427 dolgozóját elbocsátják. A Rosiamintől a dolgozók végkielégítéssel távozhatnak, valamint kéthavi átlagfizetést és pótlólagos juttatásokat is kapnak.

A bányát öt hónappal a tervezett idő előtt zárják be, mivel rekordmagas, 50 milliárd lejes kifizetetlen áramszámlát halmozott fel. Ugyanakkor a múlt év vége óta nem tudja értékesíteni aranykoncentrátumát sem, miután a magyarországi ciánszennyezésért felelős nagybányai Transgold (Transgold Baia Mare) - amely nyersanyagot vásárolt a cégtől - megszűnt.
A Verespatakon egy másik aranybányát tervező kanadai Gabriel Resources március végére elkészítette a környezetvédelmi hatástanulmányt. Ez a tanulmány a feltétele annak, hogy a kormány döntsön a kitermelés engedélyezéséről. A kanadai csoport elnök-vezérigazgatójának korábbi nyilatkozata szerint a vállalat arra számít, hogy az idei év első felében megkapják az engedélyt a munkálatok beindításához, és 2008 végén, 2009 elején már termelhet a bánya.

A verespataki aranykitermelésre létrehozott Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) 80 százalékát a kanadai Gabriel Resources birtokolja, 20 százaléka a Minvest román állami bányatársaság kezében van. A Gabriel Resources mögött az amerikai Newmont Gold Corporation áll, amely 2004-ben lett a kanadai cég részvényese.

Az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni 2007-ben Verespatak mellett. E helyen legalább 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt a föld méhe. A kitermelést tizenhét évre tervezik, ez alatt a cég több mint 4 milliárd dolláros bevételre és több száz millió dolláros nyereségre számít.

A projekt környezeti kockázataira azonban több civil szervezet is felhívta a figyelmet, akárcsak a román akadémia és az ortodox egyház főhatósága. A vállalkozás ráadásul a helyi lakosság áttelepítését is szükségessé teszi. Az előző román kormány ellenezte a beruházást, és Magyarország is kifogásokat emelt a tervezett bányával kapcsolatban.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés