Veszélyben a banán

hvg-mti

2006. május 19. 7:09

A banán megmentésére sürgetnek globális összefogást az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) olasz munkatársai, ugyanis egy agresszív gombafaj kipusztulással fenyegeti a világ összes exportképes banánültetvényét.

A helyzet azért aggasztó, mert a világ legnépszerűbb gyümölcsének és a rizs, a búza és a kukorica utáni negyedik legfontosabb élelmiszertermékének nincs már meg a genetikai bázisa. A csak hajtásról szaporítható, mag nélküli banán genetikailag az egész világon teljesen azonos, miközben az Indiában termesztett régebbi változatok és a vad banánfajták szinte teljesen kipusztultak. NeBambi Lutaladio, a FAO római központjának növénykutatója arra figyelmeztet, hogy a fekete sigatoka gombának ellenálló, jelenleg egyetlen banánfajta (Musa Acuminata, Burmannicoides) egy kalkuttai botanikus kertben található. A FAO felhívást adott ki, hogy szisztematikusan vizsgálják át a még megmaradt erdőket, és Délkelet-Ázsia távoli dzsungeleiben keressék meg és katalogizálják a még fellelhető vad banánfajtákat.

A vészharangot legjobban kongatók szerint tíz éven belül a banán már csak a történelemkönyvekben szerepel majd, ahová egyébként Nagy Sándor kapcsán került be: a hellén hódító időszámítás előtt 327-ben Indiában találkozott először a gyümölccsel és állítólag ízlett neki. A banánt az arabok elvitték Afrikába, a portugálok pedig Latin Amerikába.

India változatlanul a világ legnagyobb banántermelője, a FAO jelentése szerint a múlt évben 73 millió tonnával a világ banántermelésének 20 százalékát adta. Az 1950-es évek járványa óta az egész világon az Indiából származó "Cavendish" banánfajtát termesztik, legalábbis csak ezt exportálják. Belga kutatók már 2003-ban figyelmeztettek, hogy a Cavendish ültetvények – mint a monokulturák általában – védtelenek a fekete sigatoka gombához hasonló kórokozók járványszerű fellépése ellen. A Cavendish fajta csak akkor maradhat fenn, ha sikerül a gombának ellenálló hibrideket kifejleszteni, de ez nehéz és időigényes feladat, mivel a mai, mag nélküli gyümölcs ivarosan nem szaporítható, csak hajtásokból lehet kinevelni.

A FAO közleményben figyelmeztetett arra, hogy a vad banánfajták gyorsan kihalnak, ahogy az indiai erdőket pusztítják, s mivel ezzel egy időben a hagyományosan termesztett egyéb fajták is eltűnnek, globális összefogásra van szükség a banán genetikai állományának megőrzéséhez.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés