Üres óceánok és üres tányérok

Bakaity Diána greenfo - forrás: www.eco-portal.com

2006. május 21. 8:05

Természetvédelmi csoportok (WWF, Traffic) szerint a kormányok világszerte elmulasztják a túlhalászás megakadályozását az óceánokban, így kihalás fenyegeti a mélytengeri fajokat.

A természetvédők azt állítják, hogy a jelenlegi regionális halászati szabályozások, amik az óceáni életközösségek fennmaradásának ellenőrzéséért felelősek, lassan reagáltak a túlhalászással kapcsolatos környezetvédelmi problémákra. Keveset tettek azért, hogy életbe lépjenek a halászattal kapcsolatos kvóták, és a sérülékeny fajok megóvásának jelentőségét szinte figyelmen kívül hagyták.

A fentiek miatt ezek a szervezetek szükségesnek tartják tárgyalásokat kezdeményezését arról, hogy hogyan tartható hatékonyan ellenőrzés alatt az óceáni ökoszisztémák védelme, és a jövőbeni élelmiszerellátás.

A WWF nemzetközi tengervédelmi programjának igazgatója, Simon Cripps szerint a források fokozódó kimerülése miatt mielőbb cselekedni kell azért, hogy a tengerek élővilágát a túlhalászástól és egyéb rájuk veszélyes halászati tevékenységektől megvédjék.
A legnagyobb veszélyt az óceáni élővilág fennmaradása szempontjából az illegális halászat jelenti, amely a jelentés szerint a multinacionális vállalatok „ellenőrzése” alatt zajlik. A kormányok így nemcsak a korlátozásokat illetően hibásak.

Az érintett területek túlzott kizsákmányolása, az állatok túlhalászása, a helyreállításai stratégiák hiányosságai, és az óvintézkedések elmaradása az információ hiánya vagy bizonytalansága miatt egyaránt jellemezték a kormányzati rendszereket az utóbbi időszakban.
A mélytengeri élőlények közül több faj léte is megkérdőjeleződött az elmúlt tíz évben azért, mert a szabályozók nem reagáltak a mélyebb vizekben történő és féktelenné váló halászati tevékenységekre.

A különböző csoportok (pl. az Észak-nyugati Halászati Szervezet) olyan hibákat követnek el, amelyek lerombolják a tengeri életközösségeket, veszélyeztetik a jövőbeli élelmiszerellátást, és munkahelyeket szüntethetnek meg. Ennek ellenére a WWF (is) bízik abban, hogy helyi érdekcsoportok segítségével sikeresen teljesíthetik a kitűzött környezetvédelmi célokat.

A jövőben elengedhetetlen az együttműködés a szabályozók és a környezetvédelmi döntéshozók között, mivel a zöld szervezetek szerint csak ily módon előzhetik meg az „üres óceánok és üres tányérok” létrejöttét, illetve a munkahelyek megszűnését.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés