Új radiológiai mérőállomás Paks közelében

2006. május 23. 7:30

Új radiológiai mérőállomás felállításáról kötnek megállapodást az osztrák és a magyar hatóságok a napokban. A Pakstól tíz kilométerre tervezett berendezés a magyar katasztrófavédelem mellett az illetékes helyi önkormányzatnak és az osztrák félnek is folyamatosan szolgáltat majd az adatokat.

A megállapodás szerint Ausztria fél éven belül radiológiai mérőállomást állít fel a paksi atomerőműtől az uralkodó északnyugati szélirányban 10 kilométerre fekvő Tolna megyei Gerjen településen. A telepítés, üzemeltetés és karbantartás több tízmilliós költségét az osztrák fél vállalja - közölte Dobson Tibor,az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
Jelenleg Magyarországon három olyan radiológiai mérőállomás van Nyugat-, illetve Észak-Magyarországon, mint amilyet a Duna-parti településen fognak felállítani, továbbá 73 sugármérő szonda. A szondák érzékelik a Föld, a Nap, illetve más természetes objektumok által kibocsátott háttérsugárzástól eltérő sugárzási értékeket. A mérőállomások azonban nemcsak a sugárzás megugrását képesek mérni, hanem arra is alkalmasak, hogy a sugárzás minőségi eltéréseit, a káros sugárzás veszélyességi fokát észleljék, és a mért adatokból az esetleges káros egészségügyi hatásokra is lehet következtetni - magyarázta a szakember.

A sugárzásmérő konténer félóránként szolgáltat majd adatokat. Érdekesség, hogy a mért értékek egyszerre futnak be a magyar katasztrófavédelemhez, a gerjeni önkormányzathoz és az osztrák félhez. A háromszoros, szakmai, önkormányzati és nemzetközi kontroll bizonyára jó szolgálja majd a lakosság biztonságérzetét, erősíti a paksi létesítmény iránti bizalmat - vélekedett a katasztrófavédelem szóvivője. A radiológiai mérőállomásról szóló megállapodást a tervek szerint ma írják alá az osztrák és a magyar belügyminisztérium illetékesei Budapesten.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés