Hajózási terv a Felső-Tiszán

greenfo/MTI

2006. május 23. 13:16

Az Európai Unió 400 ezer eurós, több, mint 100 millió forintos támogatásából készíti el a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszának hajózhatósági tervét a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - jelentették be a szervezet vezetői ma Záhonyban egy konferencián.

A 2007 végéig elkészülő tanulmány meghatározza majd a folyó 90 kilométeres részén a hajóút kialakításához szükséges beruházásokat - mondta Dajka István, igazgatóhelyettes-főmérnök.
Uray Károly, az igazgatóság munkatársa, projektmenedzser közölte: a magyar-szlovák-ukrán határvizeket érintő, IV. osztályú, kis merülésű vízi járművek közlekedését biztosító hajóúthoz az elképzelések szerint Záhonyban kikötő épül, amelyet természetesen összekapcsolnak majd a térség közúti és vasúti határátkelő termináljaival. A készülő tanulmánynak része lesz a három ország egymással határos régiójának terület-, gazdaság- és idegenforgalmi fejlesztési terve is.

A projekt Magyarországon Záhony, Kisvárda, Nyíregyháza és Tokaj, Szlovákiában Királyhelmec, míg Ukrajnában Csap kistérségét érinti. Első lépésként feltérképezik a folyószakaszt, a felmérés ultrahangos mélységmérővel és GPS-es helymeghatározóval történik, míg a hullámtér rendezését légi felvételek alapján készítik elő.
A környezeti hatástanulmányt az ökológiai állapotfelmérés alapján a Szabolcs-Szatmár-Beregi Természet- és Környezetvédelmi Kulturális Értékőrző Alapítvány készíti el, s megfogalmazza a javaslatokat a folyógazdálkodással kapcsolatban is. A térségi vízügyi igazgatóság feladata lesz az érintett települések konkrét fejlesztési elképzeléseinek számba vétele is.

A záhonyi konferencián elhangzott: a tervezett hajóútnak és a záhonyi vízi kikötőnek szerepe lesz abban, hogy a magyar-szlovák-ukrán hármas határ térségében található közlekedési útvonalak, energetikai folyosók és kommunikációs hálózatok végre "ne csak átfussanak a régión", hanem dinamizálják a környék gazdaságát.
Vállalkozási övezetek, ipari parkok, és logisztikai központok szerveződjenek a lehetőségekre alapozódva, s megteremtődjön az együttműködés a három ország vállalkozásai között.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés