Az EU tenni akar a növények és az állatok kihalása ellen

Bakaity Diána greenfo - forrás: www.enn.com

2006. május 24. 7:45

Az Európai Unió hétfőn mutatta be tervezetét Brüsszelben a növény-és állatfajok kipusztulásának megállításával kapcsolatban. A dinoszauruszok kihalása óta nem veszített a Föld annyi fajt, mint napjainkban.

Az Európai Bizottság egy – a biodiverzitás csökkenésének megállításával kapcsolatos irányelveket tartalmazó –iratot mutatott be a 25 tagországnak és az Európai Parlamentnek, amely a környezet védelmét és javítását tűzte ki célul. A konferencián elhangzott, hogy a biodiverzitás csökkenése a globális felmelegedés mellett az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti az emberiségre nézve. A Bizottság elmondta, hogy Európa őshonos madárfajainak 43 százalékát, a pillangók és hüllők 45 százalékát, és az édesvízi halfajok 52 százalékát fenyegeti kihalás csak az „öreg kontinensen”.

A trópusi esőerdőket (amelyeknek a területe meghaladja az EU-ét) a 70-es évek óta pusztítják világszerte a faanyagok, a különböző termések (pl. pálmaolaj, szójabab) kinyerése, és a szarvasmarha tenyésztése céljából.
Hozzátették, hogy Földünket olyan mértékű tömeges kihalás fenyegeti, amely a 60 millió évvel ezelőtt eltűnt dinoszauruszokat jellemezte.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint az EU terve nem elégséges ahhoz, hogy ezekkel a fenyegetésekkel (beleértve a városok terjeszkedését és a klímaváltozást is) szembeszálljon, mivel a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező üvegházgázok légkörbe kerüléséért ő maga is felelős. A Greenpeace azt állítja, hogy az EU-nak többet kell tennie, mint dokumentálni, és figyelemmel kísérni a biodiverzitás csökkenését. Saját destruktív politikáját kellene „felülvizsgálnia”, és intézkedéseket kezdeményeznie annak módosítását illetően.

Az EU tagországok még 2001-ben fogadták el a „biodiverzitás csökkenésének megállítása” nevű programot a kontinensen. Ez szigorúbb volt, mint a 2002-ben globálisan elfogadott egyezmény, ami a „fajkihalások jelenlegi ütemének az erőteljes csökkentését” tűzte ki célul 2010-ig. Az Egyesült Nemzetek Szervezete is hangsúlyozta, hogy a globális felmelegedés a száraz területeket (szavannák, füves területek) is fenyegeti, amelyek bolygónk területének 40 százalékát borítják, Ausztráliától egészen Észak-Amerikáig. Az éghajlatváltozás az itt élőket példa nélküli kihívás elé fogja állítani-, mondta Ahmed Djoghlaf, az ENSZ Biodiverzitás Egyezményének vezetője. Több mint egy millió embert érint a szárazság és az elsivatagosodás, a túlélés egyetlen esélye pedig az alkalmazkodás.

A száraz területek degradációjának van egy komoly következménye: mintegy 2300 faj veszélyeztetett vagy néz szembe a kihalással, ami a mezőgazdasági termelésben is jelentős károkat fog okozni, illetve legalább 43 millió dollárba fog kerülni évente-, állítja Kofi Annan ENSZ főtitkár.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés