A finn EU- elnökség Oroszországgal készül vitatkozni?

2006. május 26. 6:58

A Balti-tenger szennyeződése, az orosz olajszállító hajók környezetrombolása és ehhez hasonló, a balti államok gazdasági fellendülésének az orosz nyersanyagexporthoz kapcsolódó problémáit szeretné kiemelt helyen kezelni Finnország július elejétől, mikor átveszi az EU soros elnökségét.

A Balti tenger térségében már több uniós ország fekszik, köztük az EU-hoz tavaly előtt újonnan csatlakozott három kis balti köztársaság a volt Szovjetunió területéről. A környezet védelmére ugyan többet áldoznak, de mindez nem változtat azon a tényen, hogy a Balti-tengeren a legsűrűbb a világ tengerei közül a hajóforgalom: rendszeresen mintegy 2 ezer hajó mozog itt és ezek között mintegy 200 nagy olajszállító. Szinte kivétel nélkül orosz hajók.

Mindeközben az egyik legzártabb tengerről van szó. A tengeren évente mintegy félszáz hajóbaleset történik,"kész csoda", hogy óriás tankhajókkal nem esett eddig komolyabb baleset. Igaz, 2004 óta az ilyen hajók mozgását több ország, köztük Oroszország hatóságainak be kell jelenteni.
Emellett tavaly több mint 9 millió tonnányi vegyi anyagot hajóztak be balti kikötőkben, a mennyiség másfélszerese az 1987. évi mennyiségnek, azaz könnyen lehet, hogy egy évtizeden belül 15 millió tonna vegyszer utazik majd a Balti tengeren egyetlen év alatt.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés