Hulladékégetők és klímaváltozás - újabb mítosz dőlt meg

2006. május 26. 7:57

A hulladékégetésben érdekelt cégek gyakran állítják, hogy az általuk nyert energia: "zöld, megújuló" energia. Egy a Föld Barátai Nemzetközi Szervezet megbízásából készítetett független vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a fenti állítás félrevezető és megtévesztő.

A tanulmány, amelyet a független Eunomia készített el, többek között megállapítja, hogy a hulladékégetők fosszilis fűtőanyagból (pl.:műanyag hulladékok égetéséből) előállított energiája lényegesen több szén-dioxidot jutatt a környezetbe, mint egy hagyományos gázüzemű hőerőmű. Jelenleg a hulladékégetők 1/3-dal több CO2-t bocsátanak ki a légkörbe, mint a gázüzemű erőművek, de ez az arány a jövőben tovább fog romlani, mert a szén és gázüzemű erőművek hatásfoka tovább fog javulni, míg a hulladékégetőknél növekedni fog az elégetett foszilis tüzelőanyagok aránya a műanyag hulladékok térhódításával.

A tanulmány felhívja a figyelmet, hogy létezik a hulladékból energiát előállító rendszernek egy valóban "zöld" módja, és ez az anaerób körülmények között történő rothasztás, amely a konyhai hulladékból nyer ki metánt, amelyet aztán energia előállítására lehet felhasználni. A maradék pedig komposztálható.

A mintegy 81 oldalas tanulmány eredményei világossá teszik, hogy a propaganda ellenére a hulladékégetésből nyert energia semmiképpen nem nevezhetőek megújuló energiának. Éppen ellenkezőleg, a klimaváltozás felé vezető utat erősíti. Újabb mítosz dőlt meg a hulladékégetés kapcsán. "Ha a kormányzat komolyan gondolja a klímaváltozás elleni harcot, nem támogatjhatja többé a hulladékok égetését" - jelentette ki Dr. Michael Warhurst a Föld Barátai hulladgazdálkodási programvezetője.

Forrás: Friends of the Earth

Press release (UK specific, but gives idea of key results)

Briefing summarising key results


Full report (85 pages)>>> 

Ford.: Szuhi Attila
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés