Először kapták lencsevégre a borneói orrszarvút

Bakaity Diána greenfo - forrás: www.panda.org

2006. június 15. 10:03

Most először sikerült lefotózni egy rendkívül ritka rinocérosz fajt Borneó szigetének dzsungelében. Az orrszarvú minden bizonnyal annak a – mindössze 13 állatból álló – populációnak az egyik tagja, amelyet tavaly egy helyszíni kutatómunka alkalmával találtak Malajziában a „Borneó szíveként” ismert Sabah erdejében.

A maroknyi populáció tagjai szétszórva, egymástól valószínűleg izoláltan élnek az erdő területén. A természettudósok reménykednek abban, hogy az állatok képesek lesznek szaporodni, ha megóvják őket az orvvadászoktól. 2005 végén Sabahban egy olyan csapatot állítottak fel, aminek az a feladata, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje az orrszarvúkat és azok élőhelyét, illetve távol tartsák azokat a vadászoktól. A mozgásérzékelő kamerákat – amikkel sikerült lefényképezni az egyik állatot – 2006 februárjában állították fel.

A fénykép egy biztató jel, hogy a természetvédők munkája nem hiábavaló. A borneói rinocéroszok számára vonatkozóan nincsenek pontos adatok, de azt tudják, hogy rendkívül kevés maradt belőlük. A borneói szakemberek szerint rendkívülinek számít, hogy pár hónap elteltével sikerült lefotózni egyet a kihalással veszélyeztetett állatokból.

A fotó azért tekinthető értékesnek, mert a borneói orrszarvúk egész életüket a sűrű dzsungelben töltik. A WWF szakembere szerint ezek az állatok nagyon félénkek, ezért azokat szinte lehetetlen a vadonban felfedezni. A lefotózott példány a kép alapján érett és egészséges, köszönhetően annak, hogy elegendő mennyiségű és jó minőségű takarmányt biztosítanak számukra. A kutatók remélik, hogy további fotókat tudnak majd készíteni a jövőben, ami alapján még több információt gyűjthetnek ezzel a kicsi és bizonytalan populációval kapcsolatban.

A borneói rinocéroszokat a szumátrai orrszarvú egyik alfajának tekintik, ami egyike a világ különösen veszélyeztetett fajainak. Kevesebb, mint 300 állat alkotja ezeket a populációkat. A kutatók attól tartanak, hogy Borneó szigetének többi részén már eltűntek ezek a fajok. A maradék orrszarvú fajt Borneón legfőképpen az orvvadászat fenyegeti. Szarva, de gyakorlatilag az összes testrésze értékes a feketepiacon. Emellett élőhelyét is elveszíti az erdőirtások és a terület átalakítások (mezőgazdasági tevékenységek) által.

A WWF kezdeményezi egy orrszarvú- és orángutánkutató központ megalakulását Borneó szívében, a kutatások és a monitoring folytatása céljából. Sabah és a többi természetes erdő Borneó szívében még mindig hatalmas kiterjedésű, így egyike a Föld legdiverzebb (fajgazdagabb) élőhelyeinek, nagy számú unikális állat- és növényfajjal. A terület – Szumátra szigete mellett – az egyetlen, ahol még együtt tud létezni az orrszarvú, az orángután és az elefánt, és kiterjedése elég nagy, hogy életképes populációkat tartson fenn.

A WWF célja, hogy támogassa Borneó három nemzetét (Bruneit, Indonéziát, és Malajziát), azért, hogy megőrizzék Borneó szívét, a mintegy 200. 000 km2 területű egyenlítői esőerdőt. Ez a területek védelme, az erdők fenntartható kezelése, nemzetközi együttműködés, és globális támogatás eredményeként sikerülhet csak.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés