Madárpark a Hortobágyon

Tikovits Ernő

2006. augusztus 18. 11:13

Mától tekinthető meg a hortobágyi madárkórház új madárparkja. A látogatók ölyveket, sasokat és gólyákat figyelhetnek meg testközelből, és megismerkedhetnek a kórház tevékenyéségével.

Hivatalosan csak augusztus 26-án 11 órakor adják át, de a látogatók már 18-án, a hídi vásár első napján birtokba vehetik a dr. Déri János vezetése alatt álló, újonnan felépített hortobágyi madárparkot. Az intézmény legnagyobb látványossága a Magyarországon egyedülálló óriási röpde, amibe a látogatók be is mehetnek és megtekinthetik az itt lakó ölyveket, sasokat és gólyákat is.

Ezenkívül meglátogathatják a madárpark többi létesítményét, többek között egy, a gyermekek számára kiépített játszóteret is. Itt a gyermekek kipróbálhatják azt az életnagyságú, fából faragott sast, aminek a körme között harminc métert repülhetnek. A park másik egyedülálló látványossága lesz az a látogatóház, ahol madármentő-kiállítás és látványkórház várja a látogatókat. Mindez egy uniós pályázaton nyert 182 millió forintnak köszönhető.
Az organikus park bejárása után a steril műtőket és betegszobákat bejárva kérdezem Déri doktort:
- Nem fog jobban izgulni, ha majd egy egész csoport figyeli a műtéteket?
-Már megszoktam, - mondja. - Azért is volt szükség erre a látványkórházra, mert aki eddig hallott a tevékenységünkről, támogatott minket, be akart jönni a kórházba is. Ezt az igényt szeretnénk kielégíteni ezzel a látványműtővel, ami be is van kamerázva, s így a majdan kialakuló ökoteleházban is figyelemmel kísérhetik látogatóink az itt folyó műtéteket.

- Nemrégiben az a hír járta, hogy pénz hiányában be fogja zárni kapuit a hortobágyi madárkórház. Most meg azt látom, hogy bővül, épül, új ötletek valósulnak meg. Legjobb védekezés a támadás?
- Valamit kell csinálni, mert arra nem várhatunk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön. Szerencsére a médiának is köszönhetően sok támogató állt mellénk és átsegítettek a válságon. Ezenkívül az adó-egyszázalékos felajánlások és a kiállítások bevétele is segített. A jövőben is számítunk a nagyközönség támogatására, mert a működési költségeket csak a belépődíjakból teremthetjük elő.
- Akkor mit kívánjak Önnek? Sok látogatót és beteg madarat?
- Sok látogatót, de kevés beteg madarat. Ami viszont beteg mind kerüljön ide be, mert csak így tudjuk megmenten őket.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés