GMO-KEREKASZTAL

Darvas Béla

2006. november 13. 13:12

A GMO-KEREKASZTALT 2005. szeptember 15-én hívta életre Darvas Béla egy Illés Zoltánnal folytatott beszélgetés után. Az első tagok többsége Darvas Béla és Ángyán József ajánlása nyomán került ebbe a – pártoktól független – szakmai testületbe, melynek eddigi tevékenységéről olvashat itt.

A GMO-KEREKASZTAL nem géntechnológia-ellenes civilszervezet. Nem ellenzi, hanem támogatja a hazai, eredeti géntechnológiai kutatásokat és mellékhatás-vizsgálatokat. Ugyanakkor környezet- (e tekintetben Kárpát-medencei) és táplálkozástudományi szempontokból igen kritikusan, módszereiben esetről esetre változó vizsgálatokat szorgalmaz és kér számon a fajtabejelentőn, a fajtaképviselőn, illetve az engedélyező hatóságokon.

Feladatának tekinti azt is, hogy a géntechnológiával módosított (GM) fajták és technológiák, gazdálkodási rendszerek hazai gazdaságot és társadalmat érintő koncepcionális kérdéseivel is foglalkozzon. Célja a döntéshozók, a sajtó és a közvélemény elfogulatlan tájékoztatása.

A GMO-KEREKASZTAL a nyári hónapok kivételével általában havonta ülésezik. Nyilvánosságnak szóló felszólalásait, kiadványait és állásfoglalásait írásban adja közre, melyeket itt a greenfon is közzé tesszük.


2009. február 25. A GMO-Kerekasztal 20. ülésére a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban került sor. A tematikus részben a glyphosate-rezisztens növényekkel kapcsolatos ismeretek szerepeltek kiemelt helyen.
GMO kerekasztal 20. rész (455 KB pdf)

2008. november 19. A 19. GMO-Kerekasztal kiadványa az EFSA magyar moratóriummal kapcsolatos véleményére adott hivatalos, angol nyelvű választ tartalmazza.
GMO kerekasztal 19. rész (399 KB pdf)

 


 2008. október 2.  Ez a kiadvány a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület Legfőbb Ügyészségi vizsgálati eredményeit és elnökének Dudits Dénesnek a BZBE Hírlevelében megjelent, tudományetikailag aggályos írásaira adott válaszainkat tartalmazza.
GMO kerekasztal 18. rész (362 KB pdf)


 2008. június 17.  A kiadvány tartalmazza a MON 810-es magyar moratóriumot megalapozó vizsgálatok EFSA előtti bemutatásának (Párma, 2008. június 11.) összegzését, valamint a GMO-Kerekasztal 2008-as bővítésének pozitív és negatív tapasztalatait.
GMO kerekasztal 17. rész (376 KB pdf)

 2008. április 16. A GMO-Kerekasztal 16. ülése. Bedő Zoltán és Dudits Dénes képviselőknek írt lobbilevelének érdemi korrekciója olvasható a kiadványban, valamint az Országgyűlés növényi biotechnológiával kapcsolatos 2008-as állásfoglalásának ismereti alapjai.
GMO-Kerekasztal 16. rész (488 KB pdf.)
2008. március 8. A GMO-Kerekasztal azt javasolja, hogy Magyarország kizárólag GMO-mentes országban termesztett vetőmagot fogadjon be.
Állásfoglalás a vetőmagtételek GM-szennyezettségéről (pdf 156 KB)


 2008. február 14. A GMO-Kerekasztal 15. ülése. Az ötpárti egyetértéssel készült határozat kihirdetése utáni első év tevékenységének kritikája olvasható a kiadványban. Továbbá a vetőmag-tisztaság értékeivel kapcsolatos szakmai vélemények.
GMO-Kerekasztal 15. rész (362 KB pdf.)

2008. január 10. A GMO-Kerekasztal a magyar kultúrnövény-génbankhálózat nemzeti örökségként való kezelését indítványozza. 
Állásfoglalás a magyar kultúrnövény-génbankhálózatról (132 KB word)


2007. december 6. Az EU GM-növény engedélyezésének módosításáról. A hazai génbank (Tápiószelei Agrobotanikai Központ) sorsáról.
A GMO-Kerekasztal ülésén elhangzott hozzászólásokból 14. 
GMO-Kerekasztal 14 (pdf. 405 KB)


 2007. november 29. A GMO-Kerekasztal a jelenleg elfogadott jelölési küszöbérték emelése ellen foglal állást, amely a többszörösen módosított fajtákkal lehetőséggé vált.
Állásfoglalás a genetikailag többszörösen módosított fajták jelöléséről (pdf 169 KB)


2007.október 11. A GMO-Kerekasztal 13. ülésének témái: a hazai kukoricaimport és annak következményei, az FVM-hez tartozó kutatóintézetek átszervezése.
 GMO-Kerekasztal 13. rész (354 KB pdf.)

A GMO-Kerekasztal felhívja a figyelmet arra, hogy a kukoricahiány miatt tervezett kukoricavásárlás (pl. Brazíliából) milyen következményekkel járhat. Állásfoglalás Magyarország tervezett kukorica behozatalával kapcsolatban (pdf 140 KB)2007.május 17.  A GMO-Kerekasztal 12. ülésének kiadványa a környezettudományi vizsgálatok hiányosságait, a bioüzemanyag-termelés fonákságait foglalja össze. Több látószögből beszámol a Szegedi Géntechnológiai Kerekasztal rendezvényéről, s összefoglalja azt, hogy az elsőgenerációs GM-növényeket támogatók közül kik és milyen okkal zárkóznak el a szakmai párbeszéd elől
GM-növények hazai engedélyezéséről szóló kerekasztal-beszélgetés (12) PDF 326KB
 
  2007.március 22. „A GMO-Kerekasztal 11. ülése a MON 810-es moratóriummal kapcsolatos diplomácia sikerről számol be. Adatokat tartalmaz a NewLeaf burgonya oroszországi táplálkozástani vizsgálatáról, s beszámol a növényi biotechnológiával kapcsolatos hazai eseményekről.”
GM-növények hazai engedélyezéséről szóló kerekasztal-beszélgetés (11) 
  2006. november 22. Parlamenti Nyilt Nap a GMO-ról

Részletek az Országgyűlés Felsőházi Termében, 2006. november 22-én tartott a „Mezőgazdasági géntechnológia – elsőgenerációs GM-növények” című Országgyűlési Nyílt Napok (társszervezőként a GMO-Kerekasztal 10., jubileumi ülése) programjából. 
Országgyűlési Nyílt Napok - Mezőgazdasági géntechnológia – elsőgenerációs GM-növények (pdf 2,3 MB)


2006. november 2.
  Javaslat az elsőgenerációs GM-növények hazai engedélyezés előtti vizsgálataihoz. A javaslatban foglaltak nem teszik szükségtelenné a nemzetközileg megkövetelt vizsgálatokat. Az alábbi dokumentum a vizsgálati vázlatot tartalmazza, amelyre a konkrét vizsgálati tervet ki kell dolgozni.
Javaslat az elsőgenerációs GM-növények hazai engedélyezés előtti vizsgálataihoz (pdf 148 KB)

Javaslat az elsőgenerációs GM-növények hazai engedélyezés előtti vizsgálataihoz. A javaslatban foglaltak nem teszik szükségtelenné a nemzetközileg megkövetelt vizsgálatokat. Az alábbi dokumentum a vizsgálati vázlatot tartalmazza, amelyre a konkrét vizsgálati tervet ki kell dolgozni. 

 2006. november 2. 9.GMO-Kerekasztal ülés. A 9. kiadvany a GM-növényekkel kapcsolatos egyik legvitatottabb kérdést tárgyalja: a kisérletek szabályozását, a fajtatulajdonosok viszonyát a független kutatással.
GM-növények hazai engedélyezéséről szóló kerekasztal-beszélgetés (9) /PDF 370 KB/


Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága 2006. szeptember 14-én tartotta a GM-növények hazai engedélyezéséről szóló 8. kerekasztal-megbeszélését, melyen első alkalommal tárgyalták a Mezőgazdasági Géntechnológiai Hatóság és a független kutatók ellentmondásos, konfliktusos viszonyát a magyar moratórium meghirdetőivel.
A megbeszélés kiadványában a Kormány előtt levő törvénymódosítási javaslat kritikai és a MON 810-es kukorica moratórium esetleges felfüggesztésével kapcsolatos vélemények olvashatók.
GM-növények hazai engedélyezéséről szóló GMO Kerekasztal 8. ülésének kiadványa


2006. május 25. 7.GMO-Kerekasztal ülés. A hazai koegzisztencia-szabályozás körüli események és vélemények találhatók e számban, valamint a GM-élelmiszerek egészségre gyakorolt hatásainak összegzése és az e területi hatósági munka kritikái.
GM-növények hazai engedélyezéséről szóló GMO Kerekasztal 7. ülésének kiadványa


2006. március 31. 6.GMO-Kerekasztal ülés. A hatodik kiadványunk a GÉNTECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOKAT VÉLEMÉNYEZŐ BIZOTTSÁG szakmai működéséről szóló magánvéleményeket tartalmaz.
GM-növények hazai engedélyezéséről szóló GMO Kerekasztal 6. ülésének kiadványa


2006. március 2. 5.GMO-Kerekasztal ülés. Az ötödik számunk természetvédelmi vonzatai jelentősek (Pannon Biogeográfiai Régió). E kiadványunk a Bt-növényekkel foglalkozó tudományos rendezvényről (NÖVÉNYVÉDELMI TUDOMÁNYOS NAPOK) és civilszervezeti kezdeményezésekről (MAGOSZ, Élőlánc stb.) ad tájékoztatást.
GM-növények hazai engedélyezéséről szóló GMO Kerekasztal 5. ülésének kiadványa


2006 január 14. Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottság GMO Albizottsága és az MTA Agráretikai Bizottság részére – véleményük kialakításához az alábbiakat ajánljuk megfontolásra:
Állásfoglalások a hazai koegzisztencia szabályozáshoz


2005. december 8.  4.GMO-Kerekasztal ülés. A negyedik számunkban a Demont és munkatársainak Magyarországról szóló agrár-közgazdasági tárgyú kéziratának kritikája található, valamint a BARABÁS ZOLTÁN BIOTECHNOLÓGIAI EGYESÜLET Hírleveleiről szóló értékelések.
GM-növények hazai engedélyezéséről szóló kerekasztal-beszélgetés (4)


2005. november 9.  3.GMO-Kerekasztal ülés. A harmadik kiadványban olvashatók a hazai MON 810-es moratóriummal kapcsolatos EURÓPAI ÉLELMISZERBIZTONSÁGI HIVATALNAK adott rövidített kutatói válaszok, továbbá Venetianer Pálnak a Természet Világa októberi és novemberi számában megjelent írásának kritikái.
GM-növények hazai engedélyezéséről szóló kerekasztal-beszélgetés (3)


2005. október 11.  2.GMO-Kerekasztal ülés. A második kiadványban a génmódosított termékek jelölésével, valamint a géntechnológia oktatásával és pályázati rendszerével foglalkozó írások találhatók.
GM-növények hazai engedélyezéséről szóló kerekasztal-beszélgetés (2)


2005. szeptember 15.  1.GMO-Kerekasztal ülés. Az első kiadványban található a GM-növényekkel kapcsolatos általános kritika, amely főként kukoricamoly-rezisztens fajtákkal szerzett hazai kutatói tapasztalatokra épül. Ebben szólalnak meg a növénytermesztők különböző szakmai szervezetei és mondják el aggályaikat.
GM-növények hazai engedélyezésről szóló vélemények
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés