Mindenkinek joga van tudni, mit eszik!

www.greenpeace.hu

2007. február 5. 19:18

Egymillió aláírást adott át ma a Greenpeace Kyprianou európai egészségügyi biztosnak, követelve a génmódosított (GM) takarmánnyal etetett állatokból készült hús- és tejtermékek jelölését.

A Greenpeace 21 európai uniós országban gyűjtötte össze az egymillió aláírást helyi fogyasztó- és környezetvédő szervezetek segítségével. Írországtól Görögországig, Finnországtól Magyarországig követelik a jogot fogyasztók, hogy tisztában legyenek azzal, hogy az élelmiszereiket génmódosított szervezet felhasználásával készítették-e. Hazánkban huszonötezer ember csatlakozott a követeléshez.

A most érvényben levő uniós termékjelölési szabályozás szerint*, ugyanis nem kell feltüntetni a génmódosítás tényét a tej-, tojás-, húsfélék címkéin, amennyiben az állatokat génmódosított takarmánnyal etették. Ez a jogi hiányosság az oka annak, hogy a fogyasztói elutasítás ellenére is növekszik az EU-ba áramló génmódosított szója és kukorica mennyisége, valamint emiatt nő a génkezelt növényekkel termesztett területek száma is világszerte. Az Unióba behozott GM-szója és kukorica termékek 90%-át takarmányban használják fel. Egy tipikus európai állat eledelének 30%-át génmódosított táp teszi ki. Ez azt jelenti, hogy 20 millió tonna génmódosított termék kerül be az élelmiszerláncba, anélkül, hogy tudnánk róla.

A címkéken való jelölés a fogyasztók választási szabadságának az alapja.“A petíció egy felhívás az EU számára, hogy ne engedje be a hátsó ajtón a GMO-kat a tányérjainkra.” – mondta el Marco Contiero a Greenpeace brüsszeli irodájából. “Felkértük Kyprianou biztost az aláírások átadásával, hogy adja meg az állampolgároknak a jogot, hogy maguk dönthessenek: akarnak-e génkezelt táppal etetett állatokból készült terméket fogyasztani. Ma ugyanis a fogyasztóknak nincs semmiféle választási joga, és kénytelenek GMO-val előállított termékeket vásárolni.

„Az európaiak közel 70%-a elutasítja a GM-élelmiszereket. A címkézés nélkül azonban nincs jogunk a választáshoz. Ha sikerül a takarmánypiacról kiszorítani a génmódosított terményeket, nemcsak a környezetet tudjuk megvédeni – többek között az Amazonasz őserdőt – több országban, hanem az egészséget és a biológiai sokféleséget is.”- mondta el Nemes Noémi, a Greenpeace kampányfelelőse.

A döntéshozatalban való részvétel az európai alkotmány tervezetének sarokköve. Megadja a civil társadalomnak a jogot, hogy az alkotmányban megfogalmazott alapelvekkel – többek között a fogyasztók információhoz való jogát – kapcsolatosan európai polgári kezdeményezésre törvény előkészítését kérvényezhesse.**

A Greenpeace génmódosítástól-mentes élelmiszerek előállításáért kampányol, amely a fenttarthatóság és a biológiai sokféleség megőrzésén alapul, és elérhető hozzáférést biztosít mindenkinek biztonságos és tápanyagokban gazdag élelmiszerekhez. A genetikai módosítás szükségtelen és legtöbbek által elutasított technológia, ami pusztítja a környezetet, veszélyezteti a biodiverzitást és elfogadhatatlan kockázatokkal jár az egészségre nézve.

Magyarországon a fogyasztók döntő többsége szintén elutasítja a génmódosított élelmiszereket, azonban a génmódosítás előrenyomulása nemcsak őket veszélyezteti, hanem a gazdaságot is. A magyar mezőgazdaság géntisztaságának jövője az EU környezetvédelmi miniszterei kezében van. Február 20-án döntenek ugyanis arról, hogy hazánk fenntarthatja-e a környezetünk és egészségünk védelmében hozott tilalmat a génmódosított kukorica termesztésére.


* Az 1829/2003 és 1830/2003 direktíva szerint.
** Az alkotmánytervezet I-47 (4) cikke értelmében “Legalább egymillió uniós polgár, akik egyben a tagállamok egy jelentős számának állampolgárai, kezdeményezheti, hogy a Bizottság — hatáskörén belül — terjesszen elő megfelelő javaslatot azokban az ügyekben, amelyekben a polgárok megítélése szerint az Alkotmány végrehajtásához uniós jogi aktus elfogadására van szükség.”

További információ:

Nemes Noémi, kampányfelelős (06 20 469 6909)
Mózes Szabina, sajtószóvivő (06 20 515 5928)
Marco Contiero, Greenpeace European Unit politikai tanácsadója
Tel: +322 274 1906 (desk) or +32477 777034
e-mail: marco.contiero@diala.greenpeace.org 
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés