Védetté válik a Föld legnagyobb összefüggő trópusi esőerdeje

wwf

2007. február 16. 16:02

Borneón található a Föld legnagyobb összefüggő trópusi esőerdeje, amely a sziget egyharmadát foglalja el, kb. 22 000 000 hektár területen. E héten írt alá Brunei, Indonézia és Malajzia azt a történelmi jelentőségű természetvédelmi megegyezést, amely szerint megőrizik „Borneó Szívét”.

leendő ültetvényA három ország nyilatkozatában arra tett ígéretet, hogy megőrzi és fenntarthatóan kezeli a világ egyik legértékesebb élőhelyét.
A WWF több évtizedes munkájának eredményeként a három dél-kelet ázsiai ország miniszterei által aláírt „Borneó Szíve Nyilatkozat” (Heart of Borneo Declaration) az utolsó mentőöv a sziget esőerdeje számára, melyeket az olajpálma ültetvények telepítése, erdőirtás és erdőtüzek veszélyeztetnek. 1996 óta évente átlagosan 2 millió hektárral nőtt az erdőirtás mértéke Indonéziában, és napjainkra Borneó őserdővel borított területeinek mindössze a fele maradt fenn.

A sziget 13 emlősfajnak, 150 hüllő és kétéltű fajnak, több mint 350 madárfajnak és körülbelül 15 000 növényfajnak ad otthont, további új, eddig felfedezetlen fajok mellett. Csupán tavaly több mint 50 új fajt fedeztek fel ezen a területen. Az esőerdők olyan ritka és kihaló félben lévő fajok számára nyújtanak otthont, mint az orangután, a szarvcsőrű madár vagy a koboldmaki.

„A Borneó Szíve Egyezmény egy nagy lépés több ezer növény- és állatfaj, valamint élőhelyük, a Föld legnagyobb összefüggő trópusi esőerdejének megmentésében.” – mondta Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója. A Borneó Szíve Egyezmény hivatalosan átírja a világ legnagyobb pálmaolaj ültetvényének terveit Indonézia és Malajzia hegyvidéki határain, Kalimantanban. A kínai befektetők által támogatott projekt következtében 1.8 millió hektáron kellett volna letarolni az esőerdőt.

További információ:
Márkus Ferenc, igazgató, WWF Magyarország
Mobil: 30/311-1750, e-mail: ferenc.markus@wwf.hu 
Kapcsolódó anyagok Erdőtüzek elől menekülnek az orangutánok
Halálos kapcsolat – a pálmaolaj pusztítja ki az orángutánokat

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés