Kódolt élelmiszer-biztonság

Bohus Anita greenfo

2007. március 22. 10:37

Egyre többet hallani hamisított élelmiszerekről, szinte naponta derül fény kifogásolt minőségű áru átcsomagolására. A ma elterjedt vonalkódos matricás jelölés könnyen kijátszható, egyszerűen felülragasztják a címkét. Ha pedig csak festékes stemplivel nyomták rá a lejárati időt, az információ alkohollal könnyedén eltüntethető. Létezik-e olyan megoldás, amivel nyomonkövethető marad egy-egy áru sorsa?

A vonalkód szerte a világban a legelterjedtebb, és a legjobban elérhető, még viszonylag modern jelölési technológiák egyike. Mivel a nagyobb logisztikai rendszerekben már alapkövetelmény, előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz a szabványos jelölés. Így nem csoda, hogy már a sarki kis boltokban is találkozunk a csipogó lézernyalábbal. A kódolvasó és matricanyomtató gépekbe akár milliókat invesztálhatnak, ám ez még mindig kisebb befektetés, mint a hazánkban még kísérleti stádiumban lévő rádiófrekvenciás termékazonosító (Radio Frequency Identification - RFID).

rádiófrekvenciás termékazonosítóAz amerikai találmány előnye, hogy a vonalkóddal ellentétben nem egy pillanatnyi állapotot tükröz. A lapos, többféle méretű chip információtartalma bármikor aktualizálható, újabb adatokkal kiegészíthető, és mivel a központi adattárban tárolódik az összes paraméter, visszaélésre, az egyes chipek utólagos tartalomtörlésére nincsen lehetőség. A RFID több mint jelölés, lényege, hogy a gyártás, szállítás, logisztika és tárolás során végigköveti a változásokat, akár a páratartalom, hőmérséklet, rezgés paramétereit is eltárolja, és az egységes szabványrendszernek köszönhetően a világ bármely táján gyártott áruval könnyebb, olcsóbb és megbízhatóbb a kereskedés.

Magyarországon egyelőre egy Pilot projekt keretében a Teva gyógyszergyárban vezették be a technológiát. Az alkalmazás megdrágítja a gyártás és forgalmazás költségeit, egy-egy gyógyszeresdobozba ragasztható chip ugyanis 20-30 forintba kerül, és akkor még a 2-3000 dolláros kézi leolvasó egységekről és az ennél drágább olvasó-író készülékekről nem is beszéltünk.

Az új rendszer szerint működnek a nagyobb multinacionális vállalatok, a Wall-Mart beszállítói, a Dell és a Goodyear is, sőt a Metro Group nagykereskedelmi hálózat is bevezette a RFID-t – derült ki a ma véget érő GS1 konferencián. Fraszczak Harald, a Metro Cash & Carry Magyarország vezérigazgatója elmondta, a baromfiipar területén már kifejlett a technológia, de a sertéspiacon még virágzik a fekete kereskedelem, pedig az élelmiszerek esetében még fontosabb a nyomonkövethetőség. A Metro Group beszállítói megrendeléseinek 98 százalékát már az új rendszerrel bonyolítják, jelentős költségek takaríthatók meg a kevesebb papírmunka és asszisztens révén.

A kétoldalú (gyártó és a nagykereskedelem közötti) megállapodásokat felválthatja a többszintű GS1 kapcsolatrendszer, a pontosabb raktárnyilvántartással a korábban 40 százalékos túlkészletezés megelőzhető, a termék minősége pedig garantált. A chipek butított, egybites (mely egy paraméter meglététét vagy hiányát jelzi) változatával eddig a könyvekbe, cipőkbe ragasztott vagy ruhákra azonban erősített riasztóként találkozhattunk, az RFID rendszer legújabb chipjei azonban sok-sok adat tárolására képesek.

A technológia továbbfejlesztett kivitelezése az intelligens polc és bevásárlókocsi, valamint az okos hűtőgép. Krázli Zoltán, a GS1 Magyarország Kht. szakértője előadásában kifejtette, az eredetvédelemet garantáló RFID-t több mint 20 szektorban, többek között az egészségügyben, élelmiszeriparban, szállítmányozásban, a honvédség területén, autóiparban, finommechanikában használják. A spanyol posta már áttért, de a Bayer AG, az Unilever, Danone, Johnson & Johnson, Oracle Corporation, IBM, Toshiba, General Electric Company, Sony, Fujitsu Ltd., Hitachi Ltd., Metro, Tesco és Auchan is fokozatosan vezeti be, kísérleti jelleggel.

Gyors nemzetközi terjedése mellett a hazai kiskereskedelemben 10-15 éven belül nem várható a hagyományos vonalkód leváltása, mert költségei 4-5-ször magasabbak – ebben az összes kiállító egyetértett. A fejlesztők mindenesetre partner kereskedőket keresnek, május 16-án pedig újabb konferenciát tartanak Budapesten.

A téma iránt érdeklődők hasznos információkat és híreket találnak az alábbi linkeken:

www.gs1hu.org

www.odinbudapest.hu

www.bcs.hu

www.intermec.hu

www.elelmiszer.hu

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés